28 C
Willemstad
• woensdag 29 mei 2024

Extra | Journaal 24 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, May 23, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, May 22, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, May 21, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

NPO | Werken als advocaat op Curaçao: ‘Men wil het liefst dat je zo snel mogelijk oprot’

HomeMediaNPO | Werken als advocaat op Curaçao: 'Men wil het liefst dat...

Redactie Spraakmakers

Orlando B advocaten Alicia Blonk en Natasha Harlequin | Persbureau Curacao

Strafrechtadvocaat Natacha Harlequin stond op Curaçao pastor Orlando B. bij die inmiddels is veroordeeld tot negen jaar cel vanwege seksueel misbruik. Boze inwoners zagen haar liever gaan dan komen. Ze moest wel de duivel zijn. “Men wil het liefst dat je als advocaat uit Nederland zo snel mogelijk oprot”, zegt ze in het NPO Radio 1-programma Spraakmakers.

Natacha Harlequin en Jan Reijntjes

Boosheid en onbegrip. Deze gevoelens overheersten bij inwoners toen Harlequin optrad als advocaat van de pastor die gelinkt wordt aan de grootste ontuchtzaak op Curaçao. Verleden jaar is de pastor en oprichter van de Rains of Blessingskerk veroordeeld voor het seksueel misbruiken van verschillende tienermeisjes en vrouwen.

Doodsverwensingen

Optreden als diens advocaat zorgde voor beroering onder inwoners, merkte Harlequin aan den levende lijve. “Ze begrijpen niet dat je als vrouw zo’n iemand bij kan staan. Dan moest ik wel heel slecht zijn”, zegt Harlequin. “Zowel mijn cliënt als ik moesten dood. Dat soort berichten kreeg ik telkens.”

Men wil de nuance niet horen

Natacha Harlequin

Op haar verdediging in de rechtbank zat ook haast niemand te wachten, weet Harlequin. “Men wil de nuance niet horen”, zegt ze hierover. “Men weet dat het in een zedenzaak om seksuele handelingen gaat, maar de details hoeft men eigenlijk niet te horen. Of wat wel of niet bewezen kan worden.” In plaats daarvan zagen mensen liever dat ze zo snel mogelijk het vliegtuig terug naar Nederland zou pakken.

Gesloten gemeenschap

Het zijn herkenbare taferelen voor Jan Reijntjes, oud-hoogleraar strafrecht aan de Open Universiteit en University van Curaçao. Hij ziet de sterk gesloten gemeenschap als voornaamste oorzaak. “Het is een kleine gemeenschap met hele sterke taboes. Dat merk je met name bij zedenzaken, maar ook bij levensdelicten en politieke zaken.”

Volgens de oud-hoogleraar zijn de onderwerpen abortus, seks en euthanasie vrijwel onbespreekbaar. “Zeker als het gaat om een geestelijke in een zedenzaak. Dat heeft zich eerder voorgedaan en toen bleek dat de verdediging en de verdachte niet eens in staat waren om het verweer te voeren.” De rechter weigerde simpelweg om te luisteren. De reden? “De druk van de publieke opinie”, zegt Reijntjes.

Bron: NPO

Dit artikel is geplaatst in

9 reacties

 1. @Wim1: “…wij houden aan de tien geboden…”

  1. Gij zult geen andere goden hebben.
  Mooi gebod. Als ik jouw heer ben, dan heb ik dit gebod niet nodig. Toont een beetje gebrek aan zelfvertrouwen.

  2. Gij zult de naam van de Heer, uw God, niet zonder eerbied gebruiken.
  Godverdomme, daar heeft ie gelijk in.

  3. Wees gedachtig dat gij de dag des Heren heiligt.
  Sorry, zondag, strandag.

  4. Eer uw vader en uw moeder.
  De helft op het eiland kent zijn vader niet eens, laat staan dat ze hem eren.

  5. Gij zult niet doden.
  Lees jij kranten?

  6. Gij zult geen onkuisheid doen.
  Volgens mij de nationale sport.

  7. Gij zult niet stelen.
  De tweede nationale sport.

  8. Gij zult tegen uw naaste niet vals getuigen.
  Redu. Bestaat hiet op het eiland niet.

  9. Gij zult uw buurvrouw niet begeren.
  Nee, maar wel haar dochter.

  10. Gij zult het huis van uw medemens niet begeren.
  Een mooiere auto moet de medemens echter niet hebben. Dan worden we wild.

 2. @Brian S
  Wat een onzin. Het echtpaar Knoops uit NL mag wel een tot 2x veroordeelde corrupte en criminele parlementariër blijven verdedigen, maar deze advocate niet?

 3. Volgens mij mag deze Harlequin niet eens iemand verdedigen aangezien ze niet ingeschreven staat op Curacao.

  @Henk, Iedereen heeft recht op een advocaat maar is toch een verschil om er voor te zorgen dat alles via de wet gaat of er alles aan doen om verkrachters en moordenaars vrij te krijgen en in dit geval lekken van de namen van de slachtoffers en de slachtoffers zwart maken. Daar zou je als vrouw toch voor moeten passen. Gaat deze mevrouw ook neo-Nazis verdedigen?

 4. Makamba Pretu. Je hebt de zaak verloochent omdat je anders vind, omdat je geleerd hebt in een echte omgeving hoe je gepast omgaat met waarden.
  En laat niemand anders zeggen maar Nederland is wel een landje in de top 10 van deze wereld. ver boven de USA uit.
  Waarderen we dat als kinderen van die natie. Nee. voor geen ene meter en we brullen en klagen alle kanten uit.
  Let wel dat je dat kan doen zegt alles over die Natie. en niets over je zelf.
  Kleine kinderen van rijke ouders.
  Als je slim bent hou je je smoel dicht. Want als die papa en mama weg vallen. Wordt je je als een klein wormpje opgeslokt door elk vogeltje wat voorbij vliegt.

 5. Het delict dat iemand heeft gepleegd blijft toch dat hij/zij recht houden op een advocaat. Vaak wordt een vergelijking met een arts gemaakt. Als die een patiënt op de snijtafel krijgt die heeft bekend dat hij mensen heeft verkracht of oorlogsmisdaden heeft begaan, dan krijgt hij desondanks de beste medische zorg. Die houding gaat tot op zeer grote hoogte ook op voor advocaten. Niettemin mag je als strafrecht advocaat gewoon weigeren iemand bij te staan die zedenmisdrijven heeft gepleegd.

  De burger hoeft het niet ermee eens te zijn, maar zo liggen de zaken nu eenmaal.

 6. Wanneer je het voor elkaar krijgt om je verdachte de woorden te laten zeggen dat de slachtoffers zelf schuldig zijn aan het misbruik…………..dan snap je toch iets niet als advocaat. Op dat moment behoor je tegen je cliënt te zeggen: ‘jongen, nu ga je voor mij ook de grens over en zoek het verder maar uit.
  Maar nee, dat deden de dames niet, ze lieten hem gewoon zijn gang gaan en hij schoffeerde de slachtoffers op een schandalige manier.
  Dus wat dat betreft kan ik de reactie van de gemeenschap wel begrijpen. Als je dat als advocaat niet begrijpt dan zit er toch een steekje los.

 7. Volgens mij is deze Natacha Harlequin bezig met stemming makerij dit is allemaal niet te controleren wat ze hier zegt en ze was maar heel even op het eiland. In Nederland hebben ze onlangs een verkrachter en moordenaar van een klein jongetje gearresteerd, de advocaat is zelfs met dood bedreigd.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties