25 C
Willemstad
• zaterdag 1 oktober 2022

Extra | Journaal 30 september 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, September 29, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 29 september 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -

PBC | Ex-politieman Mariano vrijgesproken voor drugsroof van 600 kilo

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Voormalig politieambtenaar Mariens Mariano is vrijgesproken voor zijn hoofdrol in Rio Canario-drugsroof. De zaak met de naam Inex 2.0 draait om 600 kilo cocaïne...

Josimar | 1xBet – more than a betting operator

By Andy Brown and Steve Menary Russian-owned betting company 1XBet has been declared bankrupt and owes millions. Yet it still operates, using porn stars to attract punters, and...

Democracy now! | Wednesday, September 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Nu.cw | ‘Nederland moet terughoudend zijn in kritiek Caribisch asielbeleid’

De Nederlandse staatssecretaris van Asiel Eric van der Burg bezoekt Curaçao en Aruba in verband met de opvang van asielzoekers en andere migranten. Dat meldt Caribisch Netwerk. Van...

NPO/Radio1 | Koning Willem-Alexander onderstreept belang koraal voor Caribisch Nederland

Tessa Beijer

Eustatius Statia Orkaan Irma Duikschool-kapot | Ida Albertsboer

Het is vandaag precies 3 maanden geleden dat orkaan Irma Caribisch Nederland bereikte. De wederopbouw van Sint-Maarten, Saba en St. Eustatius gaat nog heel lang duren. En om er bovenop te komen is het belangrijk om ook goed voor de natuur te zorgen.

Dat zei koning Willem Alexander afgelopen week na een bezoek aan de regio. Het koraal rond de eilanden is een belangrijke trekpleister voor toeristen, en dus belangrijk voor de lokale economie.

Verslaggever Ida Albertsboer bezocht voor De Ochtend het kleine eiland St. Eustatius, waar nog altijd hard gewerkt wordt aan het herstel van de schade, op land en in zee.

Orkanen Irma en Maria tasten koraal aan

7 september 2017 zal voor Caribisch Nederland de geschiedenis in gaan als de dag waarop orkaan Irma huishield in het gebied. Nu, 3 maanden later, is er nog veel materiële schade. Vooral op Sint-Maarten, maar ook de kleinere eilanden Saba en Sint Eustatius werden getroffen. Behalve de schade op het land, hebben de orkanen Irma en Maria ook gevolgen voor het koraal in de zeeën rondom de eilanden.

Daarnaast is klimaatverandering een belangrijk punt van zorg voor de natuurorganisaties daar. Koning Willem Alexander en koningin Máxima hebben tijdens hun recente bezoek aan de eilanden gedoken bij Saba, om te zien hoe de conditie van het koraal daar is. De koning gaf na afloop aan hoe belangrijk dat koraal ook economisch gezien voor de eilanden is. Veel toeristen gaan naar Saba om te duiken of te snorkelen. En dus is ook het beheer van het marinepark van groot belang.

Koraaltuin | Ida Albertsboer

Koraaltuin

De St. Eustatius National Parks Foundation (Stenapa) is de stichting die op Sint Eustatius verantwoordelijk is voor het beheer van het natuurpark op land en in de zee. Zij hebben na orkaan Irma nog dagelijks hun handen vol aan het herstel van de schade. Eén van hun belangrijke projecten is het kweken van koraal in een zogeheten koraaltuin. Daarbij worden stukjes gezond koraal van sterke moederkoralen geknipt en onder water op ladders vastgezet, waar die stukjes kunnen uitgroeien tot nieuw sterk koraal.

Dat nieuwe koraal wordt vervolgens weer uitgezet in zee. Dit project, in samenwerking met de universiteit Wageningen, wordt uitgevoerd op verschillende plaatsen in het Caribisch gebied. Het is belangrijk dat dit gebeurt, omdat het koraal niet alleen door orkanen, maar ook door de opwarming van de zee wordt aangetast, ziek kan worden, en zelfs geheel kan verdwijnen.

Eustatius Statia koningspaar | Ida Albertsboer

Uithuilen en opnieuw beginnen

Helaas hebben de orkanen Irma en Maria de hele koraaltuin met nieuwe stukjes koraal bij St. Eustatius verwoest. Zo vertelt marine ranger van Stenapa, Erik Houtepen. Veel werk van het afgelopen jaar is dus verloren gegaan. Maar de rangers van het Nationaal Park gaan niet bij de pakken neerzitten. Ze zijn al weer volop bezig nieuwe ladders te bouwen om de koraaltuin te herstellen. Zo hopen ze bij te dragen aan het koraal van de toekomst, dat sterk én mooi blijft, en dat een aantrekkingskracht zal blijven voor toeristen die de regio bezoeken.

Eustatius Statia Erik-Houtepen | Ida Albertsboer

Bron: NPO/Radio1

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -