32 C
Willemstad
• maandag 20 mei 2024

Extra | Journaal 17 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, May 16, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, May 15, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, May 14, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

NoticiaCla | Rechter verklaart Tiara Air vanochtend failliet

HomeLandenArubaNoticiaCla | Rechter verklaart Tiara Air vanochtend failliet
Rechter verklaart Tiara Air vanochtend failliet

ORANJESTAD – De rechter heeft vandaag (maandagochtend) de luchtvaartmaatschappij Tiara Air in staat van faillissement verklaard. De raadsman van het luchtvaartbedrijf, Hose Figaroa, heeft dit vanochtend aan NoticiaCla.com bevestigd.

In het vonnis geeft de rechter aan dat uit de aangevoerde feiten en de behandeling ter zitting onweersproken is gebleken dat Tiara Air in de toestand verkeert dat zij heeft opgehouden met te betalen en dat Tiara Air evenmin betalingen heeft gedaan na het sluiten van het akkoord van 20 november 2015 in de surcéance van betaling. Bovendien, hoewel Tiara Air zegt geld te hebben vast staan op banken in Venezuela, kan het bedrijf volgens de rechter niet aangeven of en wanneer overboeking van geld zal plaatsvinden zodat de verzoekers betaald kunnen worden. De rechter vond dit redenen om Tiara Air failliet te verklaren. Hiermee is helaas het doek gevallen voor het luchtvaart bedrijf.

DE ZAAK

Een zevental voormalige werknemers van Tiara Air hadden hun voormalige werkgever voor de rechter gedaagd, met als doelstelling dat de rechter het bedrijf failliet zou verklaren. De directeur van het bedrijf, Alejandro Muyale heeft dit aan NoticiaCla.com bevestigd. Muyale verklaarde tegelijkertijd dat hij het betreurt dat een klein groepje de stekker uit het bedrijf wil trekken, terwijl er volgens hem 150 voormalige werknemers en zo’n 300 crediteuren zijn die wel willen dat het bedrijf blijft voortbestaan, in afwachting van achterstallige betalingen vanuit Venezuela. De zaak diende op 14 november.

GELD VAST IN VENEZUELA 

Het bedrag dat Tiara Air volgens Muyale nog uit Venezuela moet ontvangen bedraagt rond de 40 miljoen US dollars. Het is de opbrengt van de verkoop van vliegtickets gedurende 15 maanden in de jaren 2013 en 2014. Als het bedrijf failliet wordt verklaard, verkleint dit volgens Muyale de kans aanmerkelijk om dit geld alsnog te krijgen. De directeur is er van overtuigd dat Venezuela verplicht is om het geld te betalen, gezien de bilaterale overeenkomsten die er tussen beide landen zijn. Omdat aan alle vereisten is voldaan, en alle door Venezuela vereiste en geaccepteerde documenten aanwezig zijn, verwacht Muyale dat de betalingen spoedig zullen plaatsvinden.

GELD VERKEERD GEBRUIKT

Een van de punten van kritiek van de voormalige werknemers is dat Tiara Air op een zeker moment geld heeft ontvangen, maar dat op een onjuiste wijze heeft gebruikt in plaats van de schuld aan de voormalige werknemers te voldoen. “Ik begrijp dat zij zich zo uitdrukken, maar misschien is er sprake van een gebrek aan informatie. Want het is niet zo,” verzekerde Muyale aan deze nieuwssite. Bij de presentatie van het hervormingsplan is besloten de voormalige werknemers apart te zetten van de crediteuren (die akkoord zijn gegaan met grote kortingen op de betalingen), zodat de werknemers het volledige bedrag zullen krijgen dat hun nog toe komt. “Daarom is besloten hun snel te betalen. Helaas konden de plannen niet doorgaan zoals we hadden gedacht. Daarom zijn we nu op het punt dat we zeggen dat ze het geld zullen krijgen,” vervolgde Muyale.

Hij verzekerde dat al het geld dat in het verleden is binnengekomen direct naar de herstart van het bedrijf is gegaan en naar de medewerkers die aan het werk waren. “Maar dat het geen prioriteit zou hebben om de ex-werknemers te betalen, strookt niet met de realiteit. Het is zeer zeker een prioriteit. En ik ga door tot dat ik iedereen heb betaald. Dat is belangrijk voor mijn reputatie op dit kleine eiland, waar de meeste mensen mij kennen.”

AOC INGETROKKEN

Het bedrijf was al niet meer operationeel. Dit houdt in dat er geen inkomsten zijn, maar ook dat de schulden niet groter worden. NoticiaCla.com heeft bevestigd gekregen dat het luchtvaartbedrijf inmiddels ook zijn Aircraft Operating Certificate (AOC) kwijt is, dus dat men niet meer mag vliegen. Dat is op dit moment ook geen prioriteit voor Muyale. Voorop staat nu dat het geld uit Venezuela binnen moet komen. “Als dat gebeurt en als het dan mogelijk is om weer te herstarten, dan doen we dat. Maar dat is geen prioriteit, eerst moeten de crediteuren worden betaald.” Muyale voegde er nog aan toe dat hij alles in het werk zal zetten om het bedrijf niet failliet te laten verklaren. Zijn inspanningen hebben echter geen succes gehad. De rechter heeft vandaag uitspraak gedaan en het bedrijf in staat van faillissement verklaard. Daarmee is het doek voor het luchtvaartbedrijf gevallen.

Lees het vonnis hier.

Bron: NoticiaCla

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties