27 C
Willemstad
• donderdag 15 april 2021 23:56

ParadiseFM | Ruim 4000 vaccinaties op 1 dag

Het aantal dagelijkse vaccinaties op Curacao neemt toe. De afgelopen 24 uur zijn 4269 personen gevaccineerd. In totaal hadden om 10 uur vanmorgen 45.386 mensen hun eerste...

Democracy now! | Thursday April 15, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 15 april 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Meer dan 65.000 registraties voor vaccinatie

Inmiddels hebben meer dan 65.000 mensen zich geregistreerd voor een vaccinatie, zo meldt de overheid. Omdat het grote aantal besmettingen tot grote problemen in het ziekenhuis leidt,...

PBC | Het wordt stoffig de komende dagen

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De komende dagen worden weer stoffig: Sahara zand trekt over de Caribische regio. Het Caribbean Weather Center benadrukt dat het hier niet gaat om...

PBC | Vulkaan op Sint-Vincent ‘blijft voorlopig nog wel rommelen’

Persbureau Curacao De vulkaan op Sint-Vincent blijft de komende tijd nog wel rommelen en as uitspuwen. Dat zegt het seismologische centrum van de University of the West Indies....
- Advertisement -spot_img
HomeLandenArubaNoticiaCla | Koenders: op dit moment geen aanleiding visumplicht Venezolanen

NoticiaCla | Koenders: op dit moment geen aanleiding visumplicht Venezolanen

Koenders: op dit moment geen aanleiding visumplicht Venezolanen
Koenders: op dit moment geen aanleiding visumplicht Venezolanen

DEN HAAG – Er is op dit moment geen aanleiding om een (tijdelijke) Caribische visumplicht voor Venezolanen in te voeren. En er ligt evenmin verzoek daartoe van de Arubaanse regering of andere Koninkrijkslanden.

Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken, Bert Koenders, geantwoord op vragen van Nederlandse Tweede Kamerleden, Bosman en Ten Broeke. De vragen werden gesteld naar aanleiding van een publicatie van NoticiaCla.com over dit onderwerp. 

SITUATIE ONVERMINDERD ZORGELIJK

Volgens Koenders is de situatie in Venezuela onverminderd zorgelijk. Over mogelijke gevolgen van de ontwikkelingen in Venezuela voor de Caribische delen van het Koninkrijk is er volgens hem geregeld contact met de landen. Die contacten geven Koenders op dit moment geen aanleiding om een (tijdelijke) Caribische visumplicht voor Venezolanen in te voeren. Koenders stelt dat er geen sprake van een stijging van het aantal Venezolanen dat naar Aruba reist: “in vergelijking met 2015 lijkt de instroom juist af te vlakken.”

WENS TOT INSTELLING VISUMPLICHT 

De bewindsman wijst er in zijn brief op dat tijdens de afgelopen visumwerkconferentie in april van dit jaar, mede op verzoek van Aruba, de situatie in Venezuela aan de orde gekomen. “Een wens tot instellen van een (tijdelijke) visumplicht voor Venezolanen is daarbij niet genoemd.”

Wel is er volgens de minister op ambtelijk niveau recent contact geweest met Aruba om te spreken over een mogelijke wens tot instelling visumplicht voor Venezolanen: “De Arubaanse regering is alert op ontwikkelingen in Venezuela in relatie tot instroom van Venezolanen en houdt de optie tot het verzoeken om invoering van visumplicht open. Er ligt echter, zoals eerder aangegeven, op dit moment geen verzoek van Aruba voor om een (tijdelijke) Caribisch visumplicht voor Venezolanen in te  voeren.”

VERGADERING MET EMAN

De Nederlandse bewindsman wijst er nog op dat hij over dit onderwerp eind 2015 met premier Eman heeft gesproken: “Daarbij kwam aan de orde dat visumplicht een obstakel betekent voor bonafide reizigers naar het Caribisch deel van het Koninkrijk. Ook is het tegelijkertijd geen garantie dat niet bonafide of minder kapitaalkrachtige Venezolanen wegblijven. Eerder moet gedacht worden aan het aanscherpen van de Arubaanse toelatings- en verwijderingsmaatregelen, hetgeen ook door de Arubaanse regering wordt toegepast.”

Naar aanleiding  van het debat over de Rijksvisumwet onderzoekt minister Koenders nu de mogelijkheden en wenselijkheden van een visa on arrival of het ontwikkelen van een ESTA-variant zoals Amerika dat kent.

NOTICIA CLA

De minister haalt in zijn brief ook nog een ander artikel van NoticiaCla.com aan, waarin de Arubaanse minister van Toerisme aangeeft dat er ook andere maatregelen worden genomen, zoals “een betere screening van de passagiers op de luchthaven, de haven en andere locaties waar de buitenlanders het land binnenkomen.” Minister Bert Koenders zegt daarover in zijn brief aan de Tweede Kamer: “Dergelijke mogelijkheden acht ik haalbaarder en wenselijker dan de instelling van een visumplicht voor bepaalde groepen Venezolanen.”

Bron: NoticiaCla

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties