NoticiaCla | Jeroen Pauw: Ken je plaats in gezelschap

Jeroen Pauw tegen Arubaanse media mensen: Ken je plaats in gezelschap

ORANJESTAD – Als je een bekende journalist bent, moet je altijd bewust zijn van wie je bent in een gezelschap en daarmee rekening houden. De bekende Nederlandse journalist Jeroen Pauw vertelde bij zijn bezoek aan Aruba wat het betekent om bekend te zijn en hoe hij daarmee om gaat.

Pauw was recentelijk op Aruba, op uitnodiging van UNESCO, als facilitator tijdens de Media Pressure Cooker-sessies voor de lokale pers en andere genodigden.

VERSCHIL JOURNALISTEN ARUBA EN CURACAO

Pauw was recent zowel op Aruba en Curaçao, om daar op uitnodiging van UNESCO op te treden als facilitator bij de Media Pressure Cooker-sessies voor de lokale pers en genodigden. Tijdens zijn contacten met de journalisten van de beide eilanden heeft hij verschillen geconstateerd: “Ik heb geconstateerd dat de journalisten van Curaçao ‘wilder’ zijn dan de journalisten van Aruba.” Hij maakte wel het voorbehoud dat hij alleen kon oordelen over de journalisten die op beide eilanden bij de sessies waren geweest. Aan het einde van de sessies zei Pauw ook dat hij onder de indruk was van de kwaliteit van de resultaten van de bijeenkomsten.

MEDIALANDSCHAP EN INTERVIEWTECHNIEK

Pauw heeft tijdens de sessie onder meer over het lokale medialandschap gesproken en dat vergeleken met de rest van de wereld. Een groot verschil is dat in Aruba een journalist een soort ‘superman’ moet zijn en alle terreinen moet kunnen bestrijken, terwijl in grote landen ruimte is voor allerlei specialismes. Beide situaties kennen hun voor- en nadelen. Daarnaast is Pauw ingegaan op interviewtechnieken. Opmerkelijk was dat ook allerlei bekende Arubaanse journalisten die aan deze training meededen er tot hun verrassing achter kwamen dat er nog veel anders kan. Pauw gaf toe zelf ook wel eens de fout in te gaan, bijvoorbeeld toen hij een collega van de NOS moest interviewen. Deze sessies waren voor de deelnemers zeer waardevol en ze hebben geleerd met andere ogen te kijken, ook de al ervaren journalisten gaven dit toe.

“CELEBRITY-STATUS” PROBLEMATISCH VOOR PAUW?

Opvallend was dat sommige van de deelnemers geïntimideerd waren door de bekendheid van Jeroen Pauw en dat anderen daar juist enthousiast door werden. Sommigen zien hem als een role model, en een enkeling gaf toe mee te doen aan de sessies “om Jeroen Pauw te ontmoeten”’. Pauw kon zelf niet aangeven of dit hun prestaties heeft beïnvloed. “Dat weet je nooit precies. Maar ik denk niet dat ik een beroemdheid ben ik Aruba.” Toen hij met een collega iets was gaan drinken heeft hij daar tenminste niets van gemerkt, in de zin dat hij werd herkend, stelde hij. In Nederland is dat anders en daar kan het kopen van een pot verf om die reden leiden tot interessante opmerkingen van de verkoper.

“Ik merk ook dat mensen aardiger en dienstbaarder kunnen zijn, als je bekend bent,” stelt de journalist. Als anecdote vertelt hij dat bij de aankoop van dezelfde pot witte verf de verkoper een praatje maakt en vraagt: mooie kleur he? Terwijl het om een gewone pot witte verf gaat.

Pauw is een veteraan in zijn vak en heeft tegenwoordig zijn eigen populaire praatprogramma ‘Pauw’ op de Nederlandse televisie. Daarvoor was hij medepresentator van in “Pauw & Witteman” en presentator van het nieuwsprogramma NOVA. Daarnaast heeft hij een eigen productiebedrijf. Pauw is vanaf 23 februari weer te zien op de Nederlandse televisie.

Bron: NoticiaCla

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *