28 C
Willemstad
• vrijdag 3 mei 2024

Extra | Journaal 30 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 29, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 29 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, April 26, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 26 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

NoticiaCla | Eman: Waarom hij niet verder met Nederland vecht over benoeming Gouverneur

HomeMediaNoticiaCla | Eman: Waarom hij niet verder met Nederland vecht over benoeming...
Eman: Waarom hij niet verder met Nederland vecht over benoeming Gouverneur
Eman: Waarom hij niet verder met Nederland vecht over benoeming Gouverneur

ORANJESTAD – “Met pijn leggen we ons er bij neer,” zei premier Mike Eman maandag in het Parlement, tijdens zijn uitleg over de richting die afgelopen dinsdag is ingeslagen. Volgens de bewindsman kiest de Arubaanse regering hiermee voor rust, om vooruit te gaan en om de benoemde Gouverneur de formele functie en het gezag te geven die hem toekomten.

In plaats van voor de lange weg te kiezen en het proces en Nederland te bevechten, waarbij de de relaties in het Koninkrijk verder worden aangetast, heeft de Arubaanse regering zich er volgens Eman ‘bij neer gelegd’. Dat is volgens de premier iets anders dan het besluit zonder meer ‘accepteren’, want dat zou namelijk inhouden dat je accepteert dat je fout bent. En daarvan is volgens Eman geen sprake.

GROTE OPOFFERING

Eman legde het Parlement uit dat hij met zijn daad een grote opoffering heeft gedaan, met als enige doel er voor te zorgen dat in de toekomst het akkoord met betrekking tot de benoeming van Gouverneurs blijft gelden. Iets dat volgens commentatoren tegenstrijdig kan klinken, omdat het akkoord niet was gewijzigd, maar Nederland het anders heeft toegepast en er geen enkele garantie is dat Nederland dat in de toekomst niet nog eens zal doen.Tijdens het vragenuurtje maandag in het Parlement zijn door de premier weliswaar veel vragen beantwoord, maar het is aan een ieder om te beoordelen of de antwoordn volstaan of meer vragen oproepen.

VRAGEN BEANTWOORDEN

Eman gaf aan het begin van zijn uitleg al direct de toon aan, door te stellen dat het niets nieuws is dat zijn regering de situatie aanvecht, want in 1970 heeft de regering van Nederlandse Antillen de eenzijdige benoeming van Efrain Jonkheer als Gouverneur van de Nederlandse Antillen aangevochten. Hij haalde zelfs de situatie aan van 1991, toen Nederland de kandidatuur van Poy Werleman afwees, omdat hij wegens zijn leeftijd maar 3 jaar zou kunnen aanblijven en Nederland alleen ging voor een benoeming voor de volle termijn. Volgens Eman was dit destijds zeer tegen de zin van premier Nel Oduber, maar Oduber was destijds wel in staat om met een eigen nieuwe kandidaat te komen (Olindo Koolman) en heeft de keuze niet aan Nederland gelaten. Iets dat Eman nu niet is gelukt.

Op de vraag of het akkoord dat in 2011 is gesloten over de benoeming van Gouverneurs nog van kracht is, antwoordde Eman bevestigend. Hij voegde er aan toe dat hij geen informatie of documentatie heeft gezien waaruit blijkt dat dit anders zou zijn.

Volgens Eman is er dus geen andere procedure. Later tijdens het vragenuurtje vroeg het Statenlid Marisol Lopez-Tromp, die niet helemaal tevreden was met de uitleg, aan Eman om ‘ter voorkoming van allerlei misverstanden’ hiervan bevestiging te vragen aan Nederland of de Rijksministerraad.

Eman wilde hier niet aan voldoen, omdat het volgens hem niet aan Aruba is om dergelijke vragen te stellen, maar aan Nederland om aan te tonen dat het akkoord nog van kracht is.

In zijn antwoord op een andere vraag zei Eman dat Nederland op geen enkel moment heeft gezegd wat er mankeerde aan de kandidatuur van de eerste keuze van Aruba, Angel Bermudez, maar dat men uitsluitend heeft gesteld dat hun kandidaat geschikter was.

Aruba vond het niet nodig om naar een andere kandidaat uit te kijken, zolang de Rijksministerraad niet kon zeggen niet wat er mis was met de de betreffende kandidaat. Om een kandidaat af te kunnen wijzen moet de Rijksministerraad met zwaarwegende bezwaren komen. Volgens Eman kan men het proces toetsen, maar is die toets ‘marginaal’ (en dus beperkt).

ETISCH GEHANDELD?

Eman ging nog een stapje verder en beschuldigde Nederland ervan in dit proces niet ethisch te hebben gehandeld. Volgens Eman heeft Nederland niet etisch gehandeld door een persoon die minister is in een kabinet van een ander land de functie van Gouverneur aan te bieden, waarin hij optreedt namens de Nederlandse regering (als vertegenwoordiger van het Koninkrijk). “Nederland had niet de bevoegdheid om met een kandidaat te komen.”

SCREENING EN DRAAGVLAK

In zijn beantwoordiging maandag van de vragen van de Tweede Kamer, heeft minister Ronald Plasterk gesteld dat besloten was tot de benoeming omdat er ondanks regelmatig overleg er geen zicht bestond op een aanbeveling vanuit Aruba die op draagvlak zou kunnen rekenen. In het Parlement vroeg Eman zich naar aanleiding hiervan af hoe het mogelijk is dat men kan praten over draagvlak, als de persoon die nu is benoemd niet de kandidaat van Aruba was en daardoor geen draagvlak in Aruba heeft.

Naar aanleiding van een vraag over de screening van de kandidaat zei Eman dat de Nederlandse kandidaat (Boekhoudt) niet door de regering van Aruba is gescreend en dat hij er van uit gaat dat Nederland de sceening uitvoert en dat dit in Nederland is gebeurd.

SLOTVRAGEN

Aan het einde van de uitleg wilden verschillende Statenleden nog vragen stellen. Een van de vragen was wat het doel van het bezoek van minister Benny Sevinger aan Nederland was. Volgens Eman is Sevinger al langer betrokken bij Koninkrijksaangelegenheden en is hij goed geinformeerd over dit onderwerp. Op de vraag waarom Boekhoudt niet geschikt zou zijn en of de premier de aantasting van de goede naam van betrokkene goedkeurd en excuses hiervoor gaat aanbieden, bleef het antwoord in het midden hangen. In ieder geval werd niet duidelijk of de premier de lastercampagne die gaande is een halt toe gaat roepen.

Bron: NoticiaCla

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties