NoticiaCla | CITGO gaat meer dan 2 miljard investeren tussen 2017-2020

richard-arends-aruba

Minister Richard Arends

ORANJESTAD – CITGO gaat de komende drie jaar meer dan 2 miljard florin in de Arubaanse raffinaderij steken. Dat blijkt uit het rapport dat de Aruba Investment Bank (AIB) op verzoek van de Arubaanse overheid heeft opgesteld.

Volgens het rapport zal meer dan 340 miljoen florin in de economie terecht komen en gaat er tussen de 180 en 200 miljoen in de Landskas. Dit komt volgens minister Arends helemaal overeen met wat de overheid in gedachten had met betrekking tot de effecten van de heropening van de raffinaderij.

BIJDRAGE

In 2017 zal er volgens het rapport door de heropening van de raffinaderij zo’n 280 miljoen aan de economie worden bijgedragen. Dit is 5.8% van het GDP. “De verwachte effecten voor de daaropvolgende jaren zijn nog hoger: 6.6% in 2018 en 6.0% in 2019, tot dat gedurende het eerste jaar van het volledig operationeel zijn in 2020 7.1% wordt bereikt,” stelt Arends naar aanleiding van het rapport.

aib_summation_of_effects-citgo

Bron: AIB BAnk

TOELICHTING

Naar aanleiding van vragen van deze nieuwssite, vertelde Arends dat er een reden is voor de terugvalna 2018 in premies van onder meer AOV, AVV, AZV en BBO. “In 2017-2018 is er sprake van een piek, en vanaf 2019 begint de normalisatie die in 2020 verder doorgaat, tot het moment van de volgende turnaround,” aldus Arends.

BIJDRAGE AAN ECONOMIE

De bijdrage aan de economie wordt gevormd door inkomsten voor de overheid in de vorm van belastingen en premies, werkgelegenheid en een toename van de consumptie en investeringen in de private sector.

Bron: AIB BAnk

Bron: AIB BAnk

Volgens het onderzoek door de AIB zullen de salarissen die Citgo en de onderaannemers uitbetalen, naar verwachting hoofdzakelijk worden besteed in de lokale economie. Het effect voor het GDP zal in 2017 ongeveer 44 miljoen florin bedragen.

Verwacht wordt dat toeleveringsbedrijven totaal 80 miljoen aan de Arubaanse economie zullen bijdragen. “Opmerkelijk is dat de heropening van de raffinaderij in 2017 meer zal opbrengen dat is begroot voor dit jaar. Dit zal de druk op de begroting enorm verminderen,” aldus minister Arends.

Bron: NoticiaCla

4 Reacties op “NoticiaCla | CITGO gaat meer dan 2 miljard investeren tussen 2017-2020

 1. Karel Maduro

  Hier sta ik versteld van!
  Om te beginnen moet men eerst de vraag stellen of de garantiestelling dat het land Aruba gaf, kredietwaardig genoeg is voor dit soort bedragen. Garantie luidt dat land Aruba garant staat voor minimaal US$ 300 miljoen en maximaal tot het totaal geïnvesteerd bedrag door Citgo. Dit het probleem!! Het bedrag mag van waar dan ook vandaan komen, bij wijze van spreken zelfs van de Bank van Habrack. Punt is wel dat Citgo op zichzelf NIET kredietwaardig is.
  Is dit werkelijk een campagne stunt van de AVP? Waarschijnlijk heeft de regering van Aruba heeft het land verhypothekeerd om de komende verkiezing te kunnen winnen?
  Trouwens, is Citgo al begonnen met de betalingen aan RDA? Vanuit de regering van Aruba zal je het niet horen. Want daar kraat geen haan naar.

 2. Abraham Mossel

  Aruba moet oppassen dat zij niet word to hammer door Trump.

 3. Abraham Mossel

  Laat Donald Trump het maar niet horen, dat CITGO 2 miljard in Aruba steekt. Het kan maar zo zijn dat hij CITGO de VS uit strapt, wegens niet bijdragen aan de economie van het land, Amerika eerst!

 4. Renée van Aller

  Waar komt dat astronomische bedrag vandaan? We lezen veel over enorme bedragen die overal aan besteed gaan worden. In verband met de verkiezingen, maar dat geld is nergens. Gaat de CBA geld bijdrukken of wordt er weer op grote schaal geleend van China bijvoorbeeld? Venezuela is bankroet. Misschien rijke Venezolanen grif laten betalen voor een verblijfsvergunning? Renée van Aller &John de Vries

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *