NoticiaCla | Bewindvoerder gaat faillissement InselAir Aruba aanvragen

D-DAY VOOR INSELAIR ARUBA

ORANJESTAD – De bewindvoerder van InselAir Aruba gaat deze week de rechter verzoeken het bedrijf failliet te verklaren. NoticiaCla.com heeft informatie waaruit blijkt dat de bewindvoerder, Jeanot de Cuba, een brief aan de rechtbank heeft gestuurd met het verzoek om de huidige surseance van betaling om te zetten in een faillissement.

De rechter zal deze week het bestuur van InselAir Aruba horen en een beslissing nemen. Met deze brief heeft de bewindvoerder zijn gedachten om bij het bedrijf ‘de stekker er uit trekken’ (waarover dit nieuwsportaal enkele weken geleden al berichtte) omgezet in daden. De zaak komt aanstaande woensdag voor.

ULTIMATUM, ANDERS ‘DE STEKKER ERUIT’

Zoals dit portaal enkele weken gelden al berichtte had de directie van InselAir Aruba twee weken de tijd GEkregen om met een reddingsplan voor het bedrijf op de proppen komen, anders zou de bewindvoerder, Jeannot de Cuba, ‘de stekker uit het bedrijf trekken’. Dat stond in een 8-pagina tellend rapport, waar NoticiaCla.com destijds de hand op had weten te leggen. Het rapport opende de weg om InselAir Aruba failliet te verklaren. Dat was in tegenspraak met de verklaring die de huidige directeur, Stephan van Spaandonk, in maart nog heeft afgelegd. Toen meldde hij nog dat hij ‘met het personeel van de luchtvaartmaatschappij had vergaderd, waar hij hun het goede nieuws had gegeven van de surseance van betaling (bescherming tegen faillissement) en van het reddingsplan, waarmee men op de goede weg zou zijn’. Naar nu blijkt is er helemaal geen reddingsplan, aldus De Cuba.

SURSEANCE VAN BETALING

Op 7 maart van dit jaar heeft het bedrijf surseance van betaling gevraagd, ter bescherming tegen een groot aantal crediteuren. In het rapport van de curator wordt een aantal van 240 crediteuren genoemd, die samen een vordering tussen de 26 en 37 miljoen florin hebben op InselAir Aruba. In dit bedrag zijn de achterstallige salarissen van de 86 personeelsleden (totaal vier maanden, met een maandelijks bedrag van 413.000 florin) niet inbegrepen. Op de dag van de uitspraak heeft het management van InselAir Aruba NV met het personeel gezeten om hun het ‘goede nieuws’ te geven, en het reddingsplan te bespreken. Het bedrijf zou daarmee op de goede weg zijn. Ook werd toen gezegd dat men bezig was met een oplossing voor wat werd aangemerkt als de oorzaak van de crisis in het bedrijf: de vordering op Venezuela. Van Spaandonk had destijds aangegeven goede hoop te hebben op een succesvolle afloop. Maar zoals nu is gebleken, is daar niets van terecht gekomen.

D-DAY VOOR INSELAIR ARUBA

In maart had de rechter nog bepaald dat hij op 7 juni een reddingsplan wilde zien en dat een mogelijke verlenging van de status van surseance van betaling daar van afhankelijk zou zijn. NoticiaCla.com heeft nu begrepen dat de curator niet bereid is langer te wachten en een verzoek heeft gedaan om de status van surseance van betaling in te trekken. Dit kan het einde van de luchtvaartmaatschappij betekenen.

Bron: NoticiaCla

2 Reacties op “NoticiaCla | Bewindvoerder gaat faillissement InselAir Aruba aanvragen

 1. Curaçao Independiente

  Wel jammer dat het zover is gekomen, blijkbaar zonder nodige impuls van nieuw kapitaal/strategische partner is het einde verhaal voor InselAir Aruba. Maar ik ben wel benieuwd, wat is dan uiteindelijk resultaat van de Letter of Intent en de Head of Agreement die nog ondetekend had moeten worden met Avianca/Synergy Aerospace?

 2. Joep Meloen

  En Insel Curacao zal snel volgen.
  Ook hier is wel geld ingepompt, doch de noodzakelijke acties zijn uitgebleven. De personeelskosten hangen als een molensteen om de nek van dit bedrijf en met het structureel verlagen van de mogelijke inkomsten draait deze tent iedere maand verlies.
  Men zal in ieder geval de vriendjes wel hebben afbetaald en de ‘interim bestuurders’ (plus het standaard clubje van Heerenveen en Lippinkhof) hebben lekker hun zakken gevuld……………op kosten van de belastingbetaler.
  A.g.v. de idiote beslissing om dit bedrijf, of beter gezegd dit pyramide spel, nog even meer dan 30 miljoen gulden belastinggeld te geven heeft ertoe geleid dat Curacao nu hopeloos in de cash flow problemen is gekomen. En daar betaalt de bevolking van het eiland uiteindelijk de rekening voor.

  Het argument dat Insel niet om mag vallen omdat anders de verbindingen met de andere eilanden verdwijnen is inmiddels ruim achterhaald. Winair vliegt nu vanaf St Maarten, Miami is bereikbaar via AA, Divi Divi doet Bonaire, Colombia is bereikbaar, Venezuela wil geen normaal denkend mens naartoe en Aruba is de enige bestemming waar wat problemen zijn.
  Al met al geen enkele reden om 30+ miljoen in dit bedrijf te pompen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *