26.9 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

NoticiaCla | Argus: Directieleden CITGO zetten vraagtekens bij deal leasen raffinaderij

HomeMediaNoticiaCla | Argus: Directieleden CITGO zetten vraagtekens bij deal leasen raffinaderij
Argus: Directieleden CITGO zetten vraagtekens bij deal leasen raffinaderij
Argus: Directieleden CITGO zetten vraagtekens bij deal leasen raffinaderij

ORANJESTAD/HOUSTON – De miljardendeal tussen CITGO en de Arubaanse overheid, die recentelijk met veel fanfare door de regering is bekendgemaakt, heeft sindsdien de gemoederen bezig gehouden.

Vooral het feit dat er niets is ondertekend, en dat de overeenkomst slechts is ‘aangekondigd’ heeft voor veel commentaar gezorgd. In een internationaal persbericht heeft het Britse agentschap Argus dinsdag de deal zelfs ’controversieel’ genoemd. Deze kwalificatie werd gegeven naar aanleiding van door Argus vergaarde informatie. In Aruba zijn de aan de overheid gelieerde partijen blij met de deal, terwijl meer kritische personen er vraagtekens bij zetten, vooral ook omdat het voor hun onbegrijpelijk is dat er zoveel fanfare wordt gemaakt voor een overeenkomst die nog niet is ondertekend.

INTERNATIONALE EN LOKALE PUBLICATIES

Het afgelopen weekeinde is vanuit de overheid een groot aantal persberichten over dit onderwerp uitgegaan, waarin de overeenkomst van werkelijk alle kanten is belicht. Deze berichten zijn ook internationaal verspreid. In tegenstelling tot agentschappen die de berichtgeving ‘zonder meer’ hebben gepubliceerd, heeft het agentschap Argus eigen onderzoek gepleegd en bronnen binnen Citgo zelf geraadpleegd. Het enige dat Argus heeft overgenomen uit de persberichten van de Arubaanse overheid, is de uitspraak van minister Mike de Meza, als zou de deal ‘compleet geformaliseerd’ zijn.

DE OVEREENKOMST

Volgens Argus hebben Citgo noch PDVSA officieel naar aanleiding van het akkoord gereageerd. Men wijst er op dat logistiek gezien, de Venezolaanse maatschappij door deze deal over een andere locatie kan beschikken voor de productie van Naphtha en veredeling van zware olie, afkomstig uit de Orinoco-delta. Deze producten zullen uitgevoerd worden naar de Aziatische markt, voornamelijk China. Volgens Argus heeft PDVSA Citgo gebruikt voor de deal, omdat het zelf niet over voldoende middelen en krediet beschikt om een dergelijke overeenkomst te kunnen aangaan.

WOEDE BIJ NIET-VENEZOLAANSE CITGO EXECUTIVES

De deal heeft tot woede geleid bij niet-Venezolaanse directieleden van Citgo, die aan Argus hebben verteld dat een en ander achter hun rug om is beklonken en dat de deal van invloed is op de financiële positie van het bedrijf. ‘Dit is volledig door de Venezolanen geregeld en de voorwaarden en condities zijn niet transparant en marginaal,’ aldus een directielid dat niet bij de onderhandelingen was betrokken, in gesprek met Argus.

Dit is op zichzelf curieus, gezien het feit dat de overeenkomst is gesloten met directieleden van Citgo in Amerika. Vanwege het gebrek aan transparantie is echter niet duidelijk of de onderhandelaars namens Citgo (behalve de directeur) Amerikanen of Venezolanen waren.

GOEDKEURING DOOR VENEZUALA

Het agentschap beschikt over informatie dat de overeenkomst tussen Aruba en Citgo een aaneenschakeling van reacties heeft veroorzaakt bij de oppositie in het Venezolaanse parlement, omdat het om een staatsbedrijf gaat en de deal is gesloten zonder wettelijke machtiging. Ook in Aruba moet de overeenkomst nog worden goedgekeurd door de Staten. ‘Dat kan binnen enkele dagen,’ aldus een lid van het onderhandelteam.

In Aruba was de minister belast met energiezaken desgevraagd erg vaag over de mogelijke datum van ondertekening van de overeenkomst en wilde er niet meer over meedelen dan ‘spoedig’. Ook interessant is het feit dat de bewindsman verklaarde dat de ondertekening zowel op Aruba, in Amerika of in Venezuela plaats zou kunnen vinden.

TEGENSTRIJDIGE INFORMATIE

Terwijl Argus meldt dat de overeenkomst problemen kan opleveren in het parlement, heeft NoticiaCla.com vorige week bericht dat het tegengestelde het geval kan zijn, nu de Venezolaanse overheid heeft geëist dat voorafgaand aan enige ondertekening, premier Eman naar Venezuela moet afreizen, om president Maduro tekst en uitleg te geven over de situatie en de intenties van Aruba.

Toen een van de leden van het Arubaanse team van onderhandelaars een dag voor de aankondiging met dit bericht werd geconfronteerd, verklaarde deze dat dit niet mogelijk was, omdat het hier niet om een politieke deal gaat. Afreizen van de premier naar Venezuela zou geen zin hebben en het bericht werd ook praktisch ontkend. Het feit dat de overeenkomst nog niet is getekend doet echter velen terugdenken aan een eerdere situatie, waar ook niet was getekend omdat eerst de toestemming van de Venezolaanse regering nodig was.

Aan de andere kant is het een bekend feit (en daar heeft Argus ook op gewezen) dat het Arubaanse parlement eerst met de overeenkomst moet instemmen, hoewel dit een formaliteit lijkt, nu men bij verschillende gelegenheden al heeft aangegeven de deal te ondersteunen. Feit is dat de overeenkomst nog niet is getekend en dat evenmin bekend is wanneer de ondertekening zal plaatsvinden.

En zolang een en ander nog niet is ondertekend, is er nog geen geldige overeenkomst, hoewel bronnen beweren dat de deal al zo zeker is, dat ondertekening slechts een formaliteit is en dat na de gezamenlijke bekendmaking het voor partijen moeilijk is om terug te krabbelen.

Bron: NoticiaCla

4 reacties

  1. Eman en Co zijn mooi bij hun neus genomen. De Valero krijgt geen claims meer aan zijn broek over de vervuiling.

    De raffinaderij blijft gesloten want PdVSA/Citgo hebben géén 700 of 800 miljoen dollar, om de raffinaderij te herstarten.

  2. Fatale vergissing? Ons is onduidelijk waarom het Land de raffinaderij gekocht heeft. Was dat een eis van Citgo? Schitterende groene toekomst kwijt? De gevolgen voor de overheidsinkomsten zijn dus weer te optimistisch ingeschat? Renée van Aller&John de Vries

  3. Vanmorgen begrepen dat Citco de raffinaderij niet wil hebben maar de tankfarm voor overslag en blending. Dus het vermengen van zware venezolaanse crude met een lichte zodat het voor bestaande raffinaderijen beter verwerkt kan worden. Nu Curacao de raffinaderij en Bullebaai uitelkaar wil halen ( sterfhuis constructie) kan je dat hier ook bedenken zeker nu aanstaande gepensioeneerden een contract verlenging van 2 jaar krijgen zo ook nieuw leidinggevend personeel hieruit zou je kunnen opmaken dat de ISLA inderdaad dicht gaat is dat waarom ze zo geheimzinnig doen .?

  4. Als eerste moet de/een overeenkomst met Valero gesloten worden. In deze deal zal Valero de eis stellen om de aansprakelijkheid met betrekking tot de vervuilde grond, door te schuiven naar de volgende gebruiker of naar het land Aruba. Zo het er nu naar uitziet, wordt deze joker naar het land Aruba doorgeschoven.

    Valero zal de aansprakelijkheid, voor de vervuilde grond, graag voor één symbolische dollar kwijt willen raken.

    Pas als de deal met Valero en het land Aruba gesloten is, komt Citgo aan de beurt. Aruba is nu eigenaar van een stuk vervuilde grond en een verroestte raffinaderij. Als Citgo nu gaat traineren en nog eens een juridische kam over de intentieverklaringen (want méér dan een intentie is het niet) gaat halen, komt Aruba in de problemen.

    Aruba is nu eigenaar, maar zit opgescheept met de raffinaderij.
    Citgo kan nu allerhande eisen gaan stellen. Aruba zal ze moeten slikken. Niemand anders in de wereld heeft belang bij de verroestte raffinaderij. In dit stadium zijn we gekomen. Citgo heeft de touwtjes in handen en Aruba een hoop vervuilde grond en roest.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties