NoticiaCla | Analyse 3: Politieke stickers of programma inhoud?

Verkiezingen Aruba gaan over strijd tussen partijen MEP AVP en POR | NoticiaCla

Er wordt volop gestickerd, vlaggen opgehangen bij trouwe leden en eten verkocht om de campagne te bekostigen, maar waar het eigenlijk om gaat: de partijprogramma’s ontbreken nog.

Een partijprogramma getuigt van de politieke volwassenheid van een partij. Het stelt de kiezer in de gelegenheid om een bewuste keuze te kunnen maken, op basis van de inhoud. Twee partijen hebben aangekondigd binnenkort met een dergelijk verkiezingsprogramma te komen. We zullen het zien.

Politici worden tijdens hun campagne vaak om persoonlijke gunsten gevraagd. Deze mentaliteit zal lastig te veranderen zijn als niet duidelijk is waar de partij in het algemeen voor staat. En als de partijen geen programma’s maken uit angst dat andere partijen deze kopiëren, is het niet goed mogelijk om met de kiezers over belangrijke thema’s te praten. Om het de oppositie moeilijk te maken zal de regerende partij de truc toepassen door in de laatste maanden voor de verkiezing met allerlei projecten komen die dan net op tijd klaar zijn. Dat maakt het voor de andere partijen moeilijk om met plannen te komen. In plaats daar van komt er veel uiterlijk vertoon van bijeenkomsten, vlaggen en stickers.

OUDE POLITIEK OF FORZA NOBO?

‘Aruba is geel’, was de slogan van de MEP, dat door de AVP werd beantwoord met ‘Het is groen!”. En nu is er een partij die stelt dat hij voor alles een oplossing heeft. Deze partij zegt dat het van de oude manier van politiek bedrijven afwil, maar dezelfde week begon de leider van die partij op de ouderwetse wijze zijn concurrenten te beschuldigen en te beschimpen en is hij aangifte gaan doen van ‘corruptie’.

Andere partijen die geen zetel in het parlement hebben proberen aandacht te krijgen via de sociale media en enkele radioprogramma’s. Maar uit de recente enquête van NoticiaCla.com en Doc Opleidingen is gebleken dat zij daarmee nog niet veel resultaten boeken. Om hun droom om in het parlement te komen waar te maken, zullen ze meer drastische acties moeten ondernemen.

Inmiddels worden ook steeds meer nieuwe kandidaten gepresenteerd, de een met nog veel meer fanfare dan de andere. Vaak blijken het oude gezichten die zijn overgestapt naar een andere partij. Het is de vraag of dit de gewenste verandering brengt.

Het lijkt erop dat de POR de enige is die als nieuwe partij succesvol zal zijn bij de komende verkiezingen. Tenminste, dat gaf de enquête van NoticiaCla.com en Doc Opleidingen aan. Zij beschikken over minstens 4 politici die van andere partijen zijn overgestapt en ze zijn alle vier populair. Dat helpt, maar of dat voldoende is voor het succes van de partij moet nog blijken.

In de groene partij zit men op dit moment met het probleem dat men een minister heeft die geen minister is. Daar gaan we het de volgende keer over hebben.

Bron: NoticiaCla

Een Reactie op “NoticiaCla | Analyse 3: Politieke stickers of programma inhoud?

  1. caribbeancynic

    Ik heb hier op Curaçao ook nooit een verkiezingsprogramma kunnen ontdekken. Wel vlaggetjes en t-shirts.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *