NoticiaCla | Agressievere werving lokale rechters succesvol

Vice-president van het Arubaans Hof Peter Lemaire | NoticiaCla

ORANJESTAD – De agressievere pogingen om landskinderen te interesseren voor de functie van rechter heeft vruchten afgeworpen.

Vice-president van het Hof, Peter Lemaire en rechter in opleiding Jane Jansen hebben aan NoticiaCla.com bevestigd dat er nu meer lokalen belangstelling hebben om rechter te worden. Ze noemden dit proces de ‘Caribisering’ van de rechterlijke macht. Het Hof zal echter blijven bestaan uit Nederlandse en Caribische rechters.

CARIBISERING

In het jaarverslag van de rechtbank over 2016 staat dat men al enkele jaren beleid voert om meer lokale rechters aan te trekken. In 2016 zijn twee landskinderen (van Aruba en Curaçao) op Aruba met de zogenaamde RAIO-opleiding gestart. Totaal zijn er nu zes rechters in opleiding. Het beleid om te komen tot meer Caribisering is dus succesvol.

RECHTERS ROULEREN

Nederlandse rechters blijven maximaal 5 jaar in functie in Aruba. Na die periode rouleren ze terug naar Nederland of naar een van de andere eilanden in het Koninkrijk. Verschillende rechters hebben hier eerder gezeten en zijn nu weer terug op Aruba, zoals nu rechters Lemaire en Noordhuizen. Beiden waren lange tijd geleden werkzaam op Aruba en zijn nu weer “teruggerouleerd”. De rouleerverplichting bestaat niet voor lokale rechters, maar zij hebben wel de mogelijkheid om in de regio en in Nederland te werken. Zo is rechter Angela op dit moment werkzaam in Rotterdam om dar de nodige ervaring op te doen.

Was vroeger de meerderheid van de rechters afkomstig uit Nederland, tegenwoordig is dat anders. Voor de verdeling tussen Nederlandse en lokale rechters is geen regel of percentage vastgesteld. Het is volgens Lemaire wel de bedoeling om te zorgen dat er altijd plaats is voor lokale rechters: “De regel dat Nederlandse rechters na 5 jaar moeten rouleren is er ook met het oog op de landskinderen,” lichtte hij toe aan deze nieuwssite.

Bron: NoticiaCla

3 Reacties op “NoticiaCla | Agressievere werving lokale rechters succesvol

 1. Reynolds

  Zou best dat kunnen dat dit een snood plan is van Nederland om op slinkse wijze Aruba uit het Koninkrijk te krijgen. Eigen justitieketen, eigen kustwacht, eigen CFT ( CAft !) enzovoorts. Zodat er niets meer in de weg staat voor Aruba om volledig zelfstandig en los van Nederland verder te gaan. Dat het de ondergang wordt van Aruba interesseert Nederland niet meer. Ned. heeft het decennialang geprobeerd maar het eiland is niet democratisch te krijgen op een wijze zoals democratie is bedoeld.
  Het volk regeert niet ,zoals dat wel hoort in een democratie, maar een niet uit te roeien, gecorrumpeerde kliek regeert op het eiland.

 2. dat is inderdaad een groot probleem..
  iedereen kent iedereen..allemaal ergens familie…
  dus ja lokale rechters zullen zeer beinvloedbaar zijn…
  slecht plan dus..

 3. Ik heb weinig vertrouwen in lokale rechters die zeer beinvloedbaar (lees: te bedreigen) zijn door de verdachten in een kleine eilandelijke samenleving.

  Maar liever een lokale rechter dan uit Nederland geimporteerde bagger zoals Irma Lips (haar vonnissen komen uit haar bips).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *