31 C
Willemstad
• woensdag 17 juli 2024

Democracy now! | Tuesday, June 25, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, June 24, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 24 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

SM | 150 miljoen euro nodig voor batterijen, windmolens en zonnepanelen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten

De Nederlandse rijksoverheid moet de komende jaren 150 miljoen euro uittrekken voor de uitrol van windmolens, zonnepanelen, en batterijen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Dat blijkt...

PBC | Top 0.3% belastingplichtigen met schuld dragen 1/3e totale belastingschuld

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Belastingdienst richt zijn focus op invordering bij zakelijke klanten. Zij zijn verantwoordelijk voor ongeveer 95 procent van de totale belastingopbrengsten. 0,3 procent van...
- Advertisement -spot_img

NOS | Willem-Alexander maakt zich op voor historische toespraak bij VN

HomeMediaNOS | Willem-Alexander maakt zich op voor historische toespraak bij VN

Namens het Koninkrijk Nederland voerde premier Mike Eman van Aruba het woord

Algemene Vergadering van de VN
Algemene Vergadering van de VN

Koning Willem-Alexander beleeft vandaag een primeur. Als eerste Nederlandse staatshoofd zal hij de Algemene Vergadering van de VN toespreken.

Nederland wil volgend jaar een zetel bemachtigen in de VN-Veiligheidsraad. De toespraak van de koning moet daarbij helpen. Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst zal Willem-Alexander onder meer ingaan op de betekenis van de Verenigde Naties en op de bijdrage van Nederland aan de VN op het gebied van vrede, recht en ontwikkeling.

Willem-Alexander is de twaalfde spreker van de dag. Ook de presidenten van de VS, Rusland, China en Frankrijk zullen aan het woord komen.

Nederland heeft een zware delegatie naar New York gestuurd. Behalve de koning en koningin zijn premier Rutte, premier Eman van Aruba, de ministers Koenders en Ploumen, staatssecretaris Mansveld (die zich in New York minister mag noemen) en burgemeester Aboutaleb van Rotterdam mee naar New York.

Bedrijfsleven

Koenders zei dit weekend dat Nederland er veel belang bij heeft om een van de niet-permanente zetels in de Veiligheidsraad te veroveren, met name om mee te kunnen praten over internationale crises. Hij wees er daarbij op dat Den Haag de derde hoofdstad is van de VN, met onder meer het Internationaal Strafhof.

Premier Rutte hield afgelopen zaterdag een toespraak voor de VN. Hij hamerde erop dat het bedrijfsleven meer moet worden betrokken bij de nieuwe duurzame ontwikkelingsdoelen van de VN.

Voor een zetel in de Veiligheidsraad concurreert Nederland met Zweden en Italië. De stemming is volgend jaar zomer. De raad telt vijftien leden, waarvan vijf zetels permanent zijn bezet door de VS, China, Groot-Brittannië, Frankrijk en Rusland. De tien overige zetels rouleren; gekozen landen krijgen een zetel voor de periode van twee jaar.

Bron: NOS

Dit artikel is geplaatst in

4 reacties

  1. Een koning die bulkt van het geld 80Miljard en heel veel onderdanen die van de voedselbank moeten leven in armoede. Een koning met een van de grootste wapenindustrieen, maar de grote stroom vluchtelingen hierdoor veroorzaakt niet aan kan, waar het volk voor het onderhoud van zijn jachtje moet betalen sory hoor maar in het midden oosten heeft de emir er voor gezorgt dat het volk gratis kan studeren gratis medische zorg heeft en ze niet in armoe hoeven om te komen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties