30 C
Willemstad
• dinsdag 26 oktober 2021 11:24

Laatste reacties

- Advertentie -

NOS | WhatsApp dicht lek, onbekend aantal mensen gehackt

Volgens The Financial Times is de software ontwikkeld door de Israëlische NSO Group. Dit bedrijf is gespecialiseerd in spionagesoftware, die wordt verkocht aan overheden.

WhatsApp heeft een lek gedicht waarmee smartphones konden worden gehackt. WhatsApp bevestigt berichten hierover in The Financial Times.

“Als je werd gebeld kon er een virus worden geïnstalleerd. Daar hoefde je niet eens wat van te merken, want als het was gelukt, werd het gesprek weer gewist”, vertelt NOS-techredacteur Joost Schellevis.

Als het virus op de telefoon is geïnstalleerd, kan bijvoorbeeld de microfoon van de telefoon worden afgeluisterd, kunnen tekstberichten en documenten op het toestel worden gelezen en foto’s worden gewist.

- Advertentie -

Volgens The Financial Times is de software ontwikkeld door de Israëlische NSO Group. Dit bedrijf is gespecialiseerd in spionagesoftware, die wordt verkocht aan overheden.

WhatsApp zelf zegt dat het er inderdaad sterk op lijkt dat een bedrijf dat met overheden samenwerkt achter de hack zit. Het noemt de aanval “zeer geraffineerd” en heeft het Amerikaanse ministerie van Justitie erover geïnformeerd, evenals een aantal mensenrechtenorganisaties.

Criminelen en terroristen

Volgens WhatsApp is maar een beperkt aantal gebruikers getroffen, al noemt het bedrijf geen aantallen. Ook Joost Schellevis denkt dat het wel zal meevallen. “Waarschijnlijk zitten overheden hierachter. Die willen op deze manier criminelen of terroristen hacken.”

Zondagavond werd een Britse mensenrechtenadvocaat gehackt. Hij zegt tegen The New York Times dat hij argwaan kreeg toen hij via WhatsApp werd gebeld door Zweedse nummers.

- Advertisement -

De advocaat is betrokken bij een rechtszaak tegen NSO, waarin het bedrijf ervan wordt beschuldigd malware te hebben geleverd om de telefoons van een Saudische activist in Canada en Mexicaanse activisten en journalisten te hacken. NSO benadrukt tegenover The Financial Times dat het nooit zelf telefoons hackt; dat doen inlichtingen- en veiligheidsdiensten.

WhatsApp heeft inmiddels maatregelen genomen. Gebruikers kunnen een update installeren om te voorkomen dat ze gehackt kunnen worden.

WhatsApp is eigendom van Facebook en heeft wereldwijd 1,5 miljard gebruikers. De app laat zich voorstaan op zogenoemde end-to-end-encryptie: de berichten zijn alleen leesbaar voor de verzender en de ontvanger.

Bron: NOS

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Extra | Journaal 25 oktober 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Tickets naar Curaçao rond kerst kunnen oplopen tot boven de 10.000 gulden

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Wie rond de kerstdagen naar Curaçao wil vliegen moet zijn vluchtdagen zorgvuldig uitkiezen. Ga je in het nieuwe jaar terug, dan kunnen de prijzen...

PBC | Toeristische sector Curaçao bezorgt over QR-code

Persbureau Curacao De toeristische verblijfssector op Curaçao maakt zich zorgen over de onlangs aangekondigde maatregelen rond de invoering van de QR-code. Die is te abrupt ingevoerd. Chata, die...

PBC | Aantal vaccinaties op Curaçao passeert de grens van 100.000

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Op Curaçao is dit weekend de 100.000 bewoner gevaccineerd. Het gaat om de eerste prik. Bijna 92.000 van hen hebben inmiddels een tweede prik...

DolfijnFM | Premier Aruba ontkent banden met lokale drugskartels

De premier van Aruba, Evelyn Wever-Croes ontkent geruchten dat zij hechte banden heeft met de lokale drugsmaffia. Die zou geleid worden door haar familie. De geruchten werden verspreid...

DolfijnFM | Maar een persoon positief getest

Vandaag slechts één positieve test op bijna 1400 afgenomen coronatests. Met veertien patiënten die hun isolatie mochten beëindigen komt het totaal aantal actieve cases in Curaçao op...
- Advertentie -