NOS | Wat je moet weten over de Panama Papers

In Nederland hebben het Financieele Dagblad en Trouw inzage gekregen. Zij beloven de komende dagen met veel onthullingen te komen.

Donkere wolken boven Panama City in The panama papers schandaal

Donkere wolken boven Panama-city in groeiend ‘The Panama Papers’ schandaal

Een Panamees kantoor is het middelpunt van een wereldwijd fraudeschandaal dat is omgedoopt tot de Panama Papers. Wat is er precies aan de hand?

Wat zijn de Panama Papers?

Het Panamese juridische adviesbureau Mossack Fonseca lijkt heel wat miljardairs te hebben geholpen geld weg te sluizen naar belastingparadijzen. Het vermogen van de rijken wordt dan nauwelijks belast. Om hoeveel mensen en gevallen het precies gaat, is nog onduidelijk.

De Süddeutsche Zeitung heeft ruim 11 miljoen documenten in handen gekregen – dit zijn dus de ‘papers’ waar we het over hebben. Het gaat om onder meer e-mails, PowerPoint-presentaties en andere digitale bestanden.

Een korte uitleg over de constructies die Mossack Fonseca gebruikte NOS / Lars Boogaard

Een korte uitleg over de constructies die Mossack Fonseca gebruikte NOS / Lars Boogaard

Hoe is het schandaal naar buiten gekomen?

Van wie de Duitse krant de database heeft ontvangen, is onbekend. De Süddeutsche Zeiting heeft de bestanden gedeeld met het ICIJ, een internationale organisatie voor onderzoeksjournalistiek. Op die manier hebben honderden journalisten over de hele wereld de documenten kunnen bekijken. Dat bleef maandenlang geheim, tot gisteravond. Verschillende landen zijn onderzoeken gestart.

In Nederland hebben het Financieele Dagblad en Trouw inzage gekregen. Zij beloven de komende dagen met veel onthullingen te komen. Siem Eikelenboom, journalist van het FD, zegt dat het om zeer recente informatie gaat en niet om zaken van jaren terug.

Het bedrijf dat de spil vormt in het schandaal rond de Panama Papers, Mossack Fonseca, zegt dat het niets fout heeft gedaan.

Hoe illegaal is het?

Mossack Fonseca gebruikt netwerken van brievenbusfirma’s om geld weg te sluizen. Dat is in principe gewoon legaal, mits je het papierwerk netjes invult. Een brievenbusfirma is een afdeling of onderdeel van een bedrijf dat is gevestigd in een land, vaak omdat de belastingtarieven daar gunstiger zijn dan in het thuisland.

Over de geldstromen zijn heel onduidelijke of soms zelfs helemaal geen contracten opgesteld. Op die manier kunnen journalisten of de belastingdienst niet achterhalen wie de eigenaar van een constructie of geldstroom is.

Het vermoeden bestaat dat veel miljonairs de constructie gebruiken om geen belasting te betalen in hun thuisland. Belastingontwijking dus. “Waarom zou je anders dit soort ingewikkelde constructies bedenken”, vraagt FD-journalist Siem Eikelenboom zich af.

The Panama Papers - de politieke connecties

The Panama Papers – de politieke connecties

Het Panamese bedrijf hielp allerlei wereldleiders, zakenlui en criminelen om miljarden euro’s weg te sluizen naar belastingparadijzen. Onder meer de Egyptische ex-president Moebarak, de Syrische president Bashar al-Assad en vertrouwelingen van de Russische president Poetin worden genoemd. Ook filmregisseurs en voetbalsterren (Lionel Messi) staan op de lijst.

Ook twee Nederlandse bedrijven komen voor in de gelekte bestanden. Het gaat om sportmarketingbedrijven die genoemd worden in een aanklacht van de Amerikaanse justitie tegen de hoge bazen van de FIFA. Morgen komt er meer naar buiten over hoe Nederlandse bedrijven en Nederlanders hierbij betrokken zijn.

Ook FIFA-mensen zouden betrokken zijn bij de fraude SÜDDEUTSCHE ZEITUNG

Ook FIFA-mensen zouden betrokken zijn bij de fraude SÜDDEUTSCHE ZEITUNG

Welke invloed gaan de Panama Papers wereldwijd hebben?

Dit is een van de grootste journalistieke lekken in de geschiedenis, zegt FD-journalist Siem Eikelenboom. Groter nog dan Wikileaks, waardoor veel politici en overheidsinstanties in verlegenheid werden gebracht.

Wat vooral duidelijk wordt, zegt Eikelenboom, is dat het steeds lastiger wordt voor mensen om dit soort schimmige zaakjes verborgen te houden. “Mensen hebben hun duistere zaken ondergebracht bij een bedrijf dat bekendstaat om het bewaren van diepe geheimen. Als dit soort bedrijven al gehackt wordt, waar moet je dan naartoe?”

Hoe nu verder?

Het wordt billenknijpen voor duizenden miljonairs de komende tijd. Belastingdiensten zullen wereldwijd de komende tijd de jacht openen op vermogende mensen.

Bron: NOS

16 Reacties op “NOS | Wat je moet weten over de Panama Papers

 1. @John,

  Koersen kunnen dalen stijgen. Op het moment dat ik mijn reactie plaatste was de koers 6% gedaald.

  Zie voor bevestiging:
  http://925.nl/archief/2016/04/06/aandeel-intertrust-naar-de-haaien-door-datalek-mossack-fonseca/

 2. @ Sonny
  waar haal je dat vandaan?
  Intertrust :

  slotkoers gisteren : 18,185
  hoogste koers vandaag : 18,53 !!
  laagste koers vandaag : 18,14
  slotkoers vandaag : 18,14

  dus daling o,o45 cent = 0,25%
  verhandeld aantal stukken : 2874
  Mag dus allemaal geen naam hebben.

 3. De invloed is al merkbaar op de beurs. Intertrust daalde 6%
  Bij huize Elias zal de stemming ook gedaald zijn.

 4. Zou Schotte en Dos Santos ook deze offshore acounts hebben?

 5. Mooi gesproken, Sonny !!
  Money makes the world go round…is van alle tijden en zal nooit veranderen… volgens mij doen wij iets verkeerds 🙂

 6. Too big to fall?

 7. Storm in een glas water. Het is allemaal legaal en men vergeet snel.

 8. L de Leeuw

  @Sonny
  Dank voor de uitleg. Het is me duidelijk geworden.

 9. @l. de Leeuw,

  Een trustkantoor is een enorme money-maker. De oprichting van een trust of offshore komt op circa $750. Voor het beheer van een simpele trust of een offshore, wordt gemiddeld $750 op jaarbasis aan fee betaald. Ik heb het dan over een trust waarop jaarbasis amper iets behoeft te gebeuren. Is de trust of de offshore een beetje actief, dan ligt de fee op ongeveer $2.500 Bij een erg actieve trust komt de jaarlijkse fee vaak boven $25.000

  Met het beheer van 500/600 offshores zit je op jaarbasis al snel op 1,5/2 miljoen dollar omzet- en oprichtingsfee, per jaar. Deze activiteiten kunnen door 2 á 3 fts afgehandeld worden. Dus een brutowinst van circa 1.3/1,8 miljoen dollar. Daarnaast zijn – zonder arbeidsinspanning – de extra’s zoals: kick-back fees van banken, accountants, levensverzekeringen, notarissen, advocaten etc. Elias heeft duidelijk méér dan 600 trust/offshores onder zijn beheer.

  Het komt ook nog wel eens voor dat een rijke Nederlander zijn trust & offshores niet duidelijk geordend heeft. Bij overlijden komt dan niemand verhaal halen… tel uit je winst!

  Citco van notaris Ton Smeets had bijvoorbeeld ruim 12.000 cliënten, een ongekende money-maker.

  Elias heeft via Mees Pierson zijn activiteiten ontplooid. Zeer welgestelde Nederlandse en Belgische cliënten, werden in de watten gelegd bij de zeilregatta op Bonaire en andere festivals, zoals tennistoernooien in binnen- en buitenland. Elias heeft op die manier een leuke klantenkring opgebouwd. Hij heeft er nog een Koninklijke onderscheiding aan overgehouden.

 10. L de Leeuw

  @sonny
  Dank voor uw ,wederom, verhelderende en ter zakendoende info.
  Ik heb mij ook altijd al afgevraagd hoe je legaal zo puissant rijk kunt worden met een trustkantoortje op Curacao dat iemand de Stones naar Cuba kan halen en dat uit eigen zak betaalt. En daarbovenop dan nog North Sea -maar daar wordt waarschijnlijk op verdiend- en allerlei charitatieve en sportactiviteiten ondersteunen. Het gaat mijn pet te boven.

 11. Circa 30/40% van de trust/offshores zijn tot stand gekomen via bemiddeling van gespecialiseerde belastingadviseurs in samenwerking met gespecialiseerde advocaten.

  Sommige gespecialiseerde advocatenkantoren kunnen er dus profijt van hebben, om hun gespecialiseerde vakgenoten bij staan.

  Er zullen ook verliezers zijn.

 12. Renee van Aller

  Gelukkig maar dat sommigen al op de vingers zijn getikt via een vonnis. Maar er zullen nog meer koppen gaan rollen. Allemaal onschuldig! Werk aan de winkel voor gerenommeerde advocatenkantoren. Kunnen dan ook binnenlopen. En dames en heren, jongens en meisjes ogen en oren goed openhouden. Hier kunnen we wat van opsteken. Het wordt steeds lastiger om de boel ongezien te flessen en jezelf onopvallend te verrijken. Dat is het grote nadeel van de digitalisering. Het eigen bedrog loopt eerder tegen de lamp. We studeren nog op een smetteloze en onzichtbare nieuwe strategie om iedereen te slim af te zijn. We doen u graag en gratis een feilloze methode aan de hand om goudeerlijk en oprecht te misleiden. Want u weet het, voordat de waarheid de laarzen aan heeft, is de leugen de wereld al rond. De waarheid is zo kostbaar dat dit kleinood moet worden omringd met een bodyguard van logistieke leugens. Al is de leugen nog zo snel de waarheid achterhaalt haar wel. Maar dan moet de waarheid op tijd de laarzen aan hebben om hard te kunnen lopen volgens onze onversaagde speurder TP. Renée van Aller&John de Vries

 13. Op Curaco zijn de trust/offshore-bedrijven opgezet door notaris Smeets. Dit op verzoek van de toenmalige Nederlandse regering en de grote Nederlandse multinationals als Philips, Shell, Stork en anderen.

  De bedoeling was om – met op de achtergrond de Duitse oorlogsdreiging – deze offshorebedrijven min of meer veilig te stellen voor een nationalisering. Er werd een speciaal ultralaag belastingtarief (offshoretarief) overeengekomen. Deze tarieven werden goedgekeurd middels internationale verdragen met onderanderen de Verenigde Staten.

  Na de oorlog heeft Smeets deze constructies ook aangeboden voor “de bakker om de hoek” winsten gingen naar Curaco (laagbelast) kwamen in de vorm van lenigen en hypotheken weer terug naar Nederland. Daar werden de lenigen en hypotheken (met hoge rentes) weer afgetrokken van de belasting. Volkomen legaal.

  Het barste in die tijd van Nederlandse banken die op Curaçao gevestigd waren met trustkantoren. Smeets had méérdere duizenden postbusadressen op zijn kantooradres. Eind 1995, begin 2000 zijn ze verdwenen.

  De heer Elias is in het gat gesprongen dat de Nederlandse banken achter lieten. Hij heeft hierdoor een enorm vermogen kunnen opbouwen.

  De heer Elias heeft vorige weken een enorme publiciteit gekregen met zijn Rolling Stones op Cuba. Hij genoot hier zichtbaar van.

  De heer Elias zal de komende maanden en jaren nog méér publiciteit krijgen. Ik durf te wedden, dat hij hier niet van zal genieten!

 14. ach eigenlijk is er niks nieuws onder de zon, in de jaren 80 was het hier gebruikelijk om een finca in costa rica te kopen. In de jaren 200 tot 2010 was het heel handig om geld wit te wassen, je zei ik heb de loterij gewonnen bij Robbies 30.000 gulden en dan kon je in een nieuwe auto rondrijden.
  Dan wil ik het nog niet eens hebben, wat sommige mensen maandelijks gratis kunnen halen zonder te betalen bij bepaalde supermarkten.

 15. redactie curacao

  Beste Henkie,

  Dat verwachten we wel. Fyi: De KKC redactie heeft in ieder geval de naam Curacao al gezien:
  “In de top tien van de meest gebruikte tussenpersonen duikt maar één ander land op: Curaçao, waar één gespecialiseerd kantoor ook Belgen aan offshores hielp.”
  Zie http://www.tijd.be/dossier/panamapapers/Belgen_gebruiken_nog_massaal_schermbedrijven_in_belastingparadijzen.9750355-8374.art?ckc=1

  Met vriendelijke groet,
  De KKC redactie

 16. zal me niks verbazen als er bekende YDK bij zitten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *