31 C
Willemstad
• zondag 17 oktober 2021 19:01

Laatste reacties

- Advertentie -

NOS | ‘Trots op mijn voorouders in slavernij, die streden voor hun vrijheid’

Hoe ze in Suriname en Curaçao trots zijn op hun helden uit de slavernij

Tijdens de ruim 200 jaar Nederlandse slavernij, die vandaag precies 156 jaar geleden werd afgeschaft, hebben slaven zich op allerlei manier verzet tegen hun lot.

De voorouders van Olivier Locadia (bekend als rapper Willie Wartaal van De Jeugd van Tegenwoordig) moesten als slaaf werken op plantage Kenepa in Curaçao. Het was dezelfde plantage waar Tula zijn grote opstand begon tegen de koloniale machthebbers. De voorouders van black hairstylist Anoeska Schmidt, die op de Surinaamse plantages werkten, vluchtten het binnenland in om daar een nieuw leven op te bouwen.

Twee verschillende verhalen over moed, verzet en strijd in de donkere periode van slavernij. “Het zijn verhalen die we moeten doorvertellen”, vindt Olivier. “Ik ben er trots op dat ik afstam van hele krachtige mensen”, zegt Anoeska.

- Advertentie -

Bekijk hieronder de special ‘Wij willen onze vrijheid.’ Verzetshelden tijdens de slavernij:
Special: ‘Wij willen onze vrijheid’ Verzetshelden tijdens de slavernij

Het kabinet wil een permanente ‘dialoog’ over het slavernijverleden, die moet leiden tot bijvoorbeeld verder historisch onderzoek. Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken schrijft aan de Tweede Kamer dat de lessen uit het verleden niet mogen worden vergeten, en dat ze nog altijd relevant zijn voor de diversiteit in de tegenwoordige samenleving.

De jaarlijkse herdenking van het slavernijverleden wordt in het vervolg niet meer per keer gesubsidieerd, maar structureel door het Rijk betaald. Ook zijn er plannen voor een museum over slavernij.

De NOS doet vandaag in twee uitzendingen verslag van de nationale herdenking van het Nederlandse slavernijverleden. Vanmiddag is er een rechtstreeks verslag van de herdenking bij het Nationaal Monument Slavernijverleden in Amsterdam (13.00-14.30 uur, NPO 1 en NOS.nl). In de avond staat het Keti Koti Festival centraal (20.25-21.05 uur, NPO 2 en NOS.nl).

- Advertisement -

Bron; NOS

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

20 reacties

 1. Grappig hoe de laatste weken stokoude KKC artikelen boven water worden gehaald – komkommertijd?. Zo werd gisteren getracht de al lang tot stof vergane crimineel Benny Demei uit zijn graf te halen.

  On topic: de afschaffing van de slavernij heeft ons eiland tot een corrupt boevennest gemaakt.

  Heb me daarom gruwelijk geergerd aan alle penshonados die afgelopen week op de dag van de gepensioneerden een veer in de reet werd gestoken omdat ze Curacao hadden opgebouwd.

  Kijk godverdomme eens om je heen! De penshonados hebben Curacao afgebrand en er een ongelooflijke teringzooi van gemaakt!

 2. De “mea culpa” van de slavenhandel en slavenhouders moet veel dichter bij huis worden gezocht.

  Namelijk gewoon hier op het eiland waar het feitelijk uitgeoefend werd door de voorouders van de families die zich nu trots en volmondig de indígeno YDK noemen.

  En dat waren écht niet alleen “witte” Nederlanders.

  Maar ook de vele via manusmissie bevrije gekleurde en zwarte (ex) slaven bezaten en handelden in slaven

  En last but not least de prominente rol die de sefardische joodse gemeenschap in de (slaven)handel op Curaçao speelde (maar ook in suriname, Jamaica en vele andere plaatsen)

  Deze rol was zo prominent dat slavenveilings dagen die op joodse feestdagen gepland stonden uitgesteld werden.

  En vergeet niet dat de vele vaartuigen die tussen 1700 en 1900 voor inter insulair en continentaal slavenhandeltransport werden ingezet in Curaçaos joodse handen waren.

  De notoire Curaçaos joodse slavenhandelaar Filippe “Henriquez” kocht en haalde de zwarte slaven hoogstpersoonlijk op aan de Afrikaanse kusten.

  Alleen hoor je over de rol van de bloedeigen YDK in de slaven handel & wandel nooit zoveel als we het weer eens over de gruwelijkheden van de slavernij hebben,

  Maar verwijzen deze verantwoordelijkheid gemakshalve liever volledig door naar het verre Nederland, alsof de YDK er helemaal niets maar dan ook niets mee te maken had en het alleen maar de blanke nederlanders waren die “het” deden.

  Net zoals de Curaçaose politici dat doen als ze weer eens hun verantwoordelijkheid niet willen nemen.

  Als volgende keer weer de discussie oplaait over betaling van “reparations” en wie dat moet betalen. moeten we gewoon hier beginnen, bij de YDK families op Curaçao en de slavenregisters erop naslaan bij de “Archivo Nashonal” ter verificatie.

 3. @Henk1,
  Slavernij, Indonesie, Nw,. Guinea,

  Je hebt het over de Indonesiers neem ik aan? Hoe de elite daar het volk als slaaf hield (Wat ook in Nederland was). En de massamoorden van Soekarno en Soeharto op eigen bevolking, Indos, Mensen die met Nederlanders werkten, Indonesiers die zgn communist waren of van chinezen. 100 duizenden zijn er vermoord! Koloniseren van Papua Nieuw Guinea, Kolonisatie van Timor. En zo gaan we door!
  Eigenlijk waren de Hollanders daar nog lieverdjes…

 4. Ben het voor 135,000% met La Stiwz eens.

  Verder wil ik een schadevergoeding van alle mannen, want het was een man (Adam) die de appel van het kwaad aan Eva heeft gegeven.

 5. @henk1: gedeeltelijk gelijk. Schadevergoeding voor Joden, Papoea-Nieuw-Guinezen, Indonesiers is misschien (MISSCHIEN) nog te billijken. De direct getroffene leven nog.

  Gedeeltelijk ongelijk voor de slaaf. De slaaf bestaat niet meer. De laatste slaaf is op zijn laatst in 1963 uitgestorven. Voor de klagende ((achter-)(klein-))kinderen van die slaven (met name hier op Curacao): get a fucking life or fuck off. Start wondering who’s fucking you right now.

  Daarbij, iedere geschiedenis heeft zwarte bladzijden. Moet de Limburger dan aan de Kelt, de Batavier, de Vandaal, de Noorman, de Frank, de Meroving, de Pruis, de Duitser, de Oostenrijker, de Fransman, de Spanjool, de Romein, de Griek en uiteindelijk de Nederlanden om schadevergoeding vragen?
  For you too: get a life or fuck off. Start wondering who’s fucking you right now.

 6. Misschien kunnen ze de aandacht die nu continu gevestigd is op de ruim 150 jaar afgeschafte slavernij een beetje verschuiven naar de huidige “Boeverij” in het overheidsapparaat.

 7. Het kostte wat tijd maar uiteindelijk moet men erkennen dat de vele zwarte bladzijden in de Nederlandse geschiedenis erkent moeten worden.
  Slavernij, Indonesie, Nw,. Guinea, het meehelpen van deportatie van joodse burgers, de NS is in ieder geval zo ‘fideel’ om schadevergoeding te betalen voor het vervoer van joodse medeburgers met de trein naar Westerbork, en zo kunnen we nog wel even doorgaan.
  Zeer terecht.

 8. ‘Trots op mijn voorouders in slavernij, die streden voor hun vrijheid’

  Die vrijheid is vervolgens schandelijk misbruikt door de volgende generaties, tot op heden en verder.

  De domheid kan ik deze generaties niet eens verwijten.

  De luiheid, asociaal gedrag en fraude, corruptie en criminaliteit wel.

  Ramsay Soemanta verwijt ik niets, die is zo dom, die zou nog privefotoslaaf van Bin Laden geworden zijn.

  De huichelachtige profiteurs, type Stella van Rijn, zijn veel erger.

 9. De Nederlanders hebben verdiend aan de slavernij.

  Maar ook de Joden hebben flink verdiend aan de transport en handel van zwarte slaven.

  De Arabieren, de Ottomanen, en de Barbarijnen hebben tot diep in de 20e eeuw zowel aan de zwarte en witte slavenhandel verdiend

  En last but not least hebben de Afro – Afrikanen er ook goed aan verdiend.

 10. Nederland heeft er wel erg lang over gedaan om te erkennen dat men veel verdiende aan de slavernij. Ik schreef in 1994 al een verhandeling over de Slavernij toen ik nog werkzaam was voor de Universiteit van Aruba. De tweede druk dateert van december 1999 en de derde druk, werd nader aangevuld (Tula) en gecorrigeerd in oktober 2005 en augustus 2009. Op de slavernij is het Thomastheorama bij uitstek van toepassing. ‘‘If men define things as real, they are real in their consequences’’. Ontkennen was kennelijk na eeuwen geen optie meer

 11. Als je ziet wat de nazaten van de slaven van Curacao gemaakt hebben, vraag ik me af of Curacao niet beter af zou zijn als de slavernij niet afgeschaft was.

  We zouden zeker een beter bestuur gehad hebben.

  Vrijwillige slavernij heeft de moderne slaven (Stella van Rijn, Ramsay Soemanta, Stephen Capella, Neysa Isenia) ook rijkdom gebracht.

 12. Het is niet zo dat alles zin moet hebben maar dat herdenken om te herdenken heb ik niets mee. In Nederland herdenken ze ook de gruwelijkheden uit de tweede wereldoorlog maar toch zie je steeds meer rechtse partijen de kop opsteken.

  Ondanks alle monumenten en dat nooit meer, zagen we toch ook de zuivering van Hutu- en Tutsi in Rwanda of de etnische zuivering in voormalig Joegoslavië om maar te zwijgen over het moorden van christenen en moslims.

  Herdenken is mooi maar het moet wel een doel hebben.

 13. De slavernij is op Curaçao uiteindelijk relatief “vroeg” ( het kan natuurlijk altijd vroeger) afgeschaft.

 14. Het kabinet wil een permanente ‘dialoog’ over het slavernijverleden, die moet leiden tot bijvoorbeeld verder historisch onderzoek. Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken schrijft aan de Tweede Kamer dat de lessen uit het verleden niet mogen worden vergeten, en dat ze nog altijd relevant zijn voor de diversiteit in de tegenwoordige samenleving.

  Ja, Slavernij kwam uit Afrika. Afrikaanse stammen gingen naar West Europa om er witte mensen als slaaf te maken. Daarnaast waren de Arabieren erg actief in halen van slaven (inc castratie mannelijke slaven). Ook het Turkse (Ottemaanse rijk) haalden massaal slaven uit Europa.
  En dan de zogenaamde grote Afrikaanse rijken. Die werden zo groot door verovering en tot slaaf maken van andere stammen. Uiteindelijk verkochten ze deze slaven aan de witte mensen.

  Wiens schuld is de slavernij eigenlijk?

 15. De afschaffing van de slavernij heeft ons ver gebracht.

  We zijn een failliet corrupt boevennest geworden en een aartslui niet door enige integriteit geremd oerdom volk stemt massaal mafia.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

PBC | PCR- en antigeentest vanaf maandag verplicht voor reizigers Bonaire naar Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Reizigers uit Bonaire moeten vanaf maandag een negatieve PCR-test voor vertrek tonen en drie dagen na aankomst op Hato een antigeentest ondergaan. Reden is...

PBC | 2.000 deelnemers uit 34 landen bij KLM Curaçao Marathon

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De organisatie van de KLM Curaçao Marathon verwacht op zaterdag 27 en zondag 28 november 2.000 deelnemers vanuit 34 landen. Zestig procent van hen...

PBC | De top 8 mooiste stranden van Curaçao

Persbureau Curacao Curaçao is een heerlijk vakantie-eiland in de Caribische Zee. Het staat bekend om zijn prachtige baaien, dito zandstranden en kraakheldere zee. Ga je op vakantie naar...

NOS | Drukte op Schiphol, meer herfstvakanties geboekt dan voor corona

Waar het coronavirus tot voor kort een dikke streep zette door vakantieplannen, wordt er deze herfstvakantie weer volop gereisd. Reisorganisaties spreken van een 'inhaaleffect': "Het vertrouwen van...

Parool | Duits tijdschrift veegt vloer aan met Nederlands drugsbeleid

Bob van Huet Nederland is door een buitensporig drugsbeleid tot een maffiaparadijs verworden, vindt Der Spiegel. Het Duitse weekblad wijdt een opmerkelijke coverstory aan het buurland. Nadat eerder de...

PBC | Daling zet door, dodental loopt op

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Twee personen die besmet waren met het coronavirus zijn afgelopen dag in een verzorgingstehuis overleden. Het aantal coronadoden komt daarmee op 171 te staan. Het...
- Advertentie -