26 C
Willemstad
• donderdag 20 januari 2022 09:55

Laatste reacties

- Advertentie -

NOS | Topambtenaar kreeg ruim 40.000 euro voor achttien dagen Curaçao

- Advertentie -

Ben Meindertsma

Ronald Plasterk, Maria Liberia-Peters en Henk Brons ANP

Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft dit jaar een topambtenaar een netto buitenlandvergoeding van tienduizenden euro’s toegekend, terwijl hij feitelijk in Nederland woonde. Dat blijkt uit antwoorden van het ministerie op vragen van de NOS.

Het gaat om Henk Brons, die tussen 1 januari 2015 en 1 juli 2018 vertegenwoordiger van Nederland op Aruba, Curaçao en Sint-Maarten was. In zijn laatste negen maanden als vertegenwoordiger verbleef hij slechts achttien dagen op zijn post in Curaçao.

Hoewel dit in strijd is met de richtlijnen, gaf de hoogste ambtenaar op het ministerie toestemming voor de regeling. Momenteel is Brons directeur-generaal Koninkrijksrelaties op het ministerie van Binnenlandse Zaken. Daarvoor was hij jarenlang verantwoordelijk voor de Rijksvoorlichtingsdienst.

- Advertentie -

Ambtenaren die zich namens Nederland vestigen in het buitenland hebben recht op een onkostenvergoeding, omdat ze vaak allerlei extra kosten maken. Zo kan het leven ter plaatse duurder zijn en hebben ze soms dubbele woonlasten.

Twee banen

Brons kreeg de vergoeding vanaf 2015, toen hij naar Curaçao verhuisde om Nederland daar te vertegenwoordigen. De situatie veranderde toen hij er in september vorig jaar er een tweede functie bij kreeg: hij werd ook waarnemend directeur Koninkrijksrelaties op het ministerie in Den Haag en verhuisde daarvoor terug naar Nederland.

De secretaris-generaal op het ministerie stemde ermee in dat hij zijn buitenlandvergoeding behield. Of de toenmalig minister, en later de staatssecretaris, op de hoogte was van regeling, kan het ministerie niet zeggen.

Ruim negen maanden bleef Brons de functies in Den Haag en op Curaçao combineren. In die periode was hij uiteindelijk achttien dagen als vertegenwoordiger op het eiland en ontving hij een netto vergoeding van rond de 4500 euro per maand.

In totaal ontving hij in deze periode 41.745 euro. Omgerekend is dat een onkostenvergoeding van 2319 per dag dat hij op Curaçao was. Hij verbleef daarnaast 26 dagen op Sint-Maarten en Aruba, maar die bezoeken mocht hij als dienstreizen declareren.

Maatwerk

Om aanspraak te maken op de vergoeding, moet je in het buitenland wonen en mag je niet langer dan zestig dagen aaneengesloten ergens anders verblijven. Het ministerie handelde dus niet volgens de richtlijnen. “Naar redelijkheid” kan de minister bepalen dat er uitzonderingen op de regel worden gemaakt als de regeling in een bepaalde situatie niet voldoet.

Minister Ollongren zegt in een reactie dat er een “speciale afspraak is gemaakt, omdat er een uitzonderlijke situatie was.” Ze benadrukt dat Brons’ officiële standplaats Curaçao was en niet Den Haag. Dat hij er nauwelijks zou zijn, was volgens haar niet goed te voorzien. “Toen de afspraken zijn gemaakt, denk ik dat het lastig inschatten was waar de betrokkene vooral zou verblijven.”

De gedachte was dat Brons weer zou terugkeren naar Curaçao. Volgens het ministerie is er niet gesproken over het terugbetalen van de buitenlandvergoeding, toen afgelopen zomer bleek dat het niet om een tijdelijk verblijf ging en Brons in negen maanden nauwelijks op Curaçao is geweest.

Businessclass

De 41.000 euro komt boven op het salaris van Brons (in 2017 was dat 181.000 euro) en is onbelast. Dat betekent dat Brons er geen belasting over hoeft te betalen. Van dit bedrag hoefde hij ook geen huur, gas, water en licht voor zijn ambtswoning op Curaçao te betalen: zijn totale vergoeding was namelijk nog hoger, maar zijn woonlasten zijn er door het ministerie al van afgetrokken.

Het bedrag was niet alleen voor Brons zelf, maar ook voor zijn echtgenote, die aanvankelijk mee verhuisde naar het eiland. Toen zij vorig jaar met hem terugging naar Nederland, werd dat onderdeel van het bedrag niet door het ministerie aangepast. Ook werd afgesproken dat het echtpaar, boven op de standaardregeling, gezamenlijk vier businessclass-retourvluchten zou krijgen.

Voor 7000 euro vloog zijn echtgenote tweemaal naar Curaçao. Volgens het ministerie om de definitieve verhuizing voor te bereiden en om het afscheid van haar echtgenoot bij te wonen.

Wat is de buitenlandvergoeding?

Het bedrag bestaat uit drie elementen. Een koopkrachtdeel, omdat boodschappen in het buitenland duurder kunnen zijn dan in Nederland. Een verblijfscomponent, omdat in het land er bijvoorbeeld een dreiging van geweld kan zijn. Beide componenten zijn afhankelijk van de hoogte van het salaris.

Het derde element is een verplaatsingscomponent, omdat de ambtenaar mogelijk een taal moet leren bij aankomst of kosten moet maken om zijn of haar woning in Nederland te verhuren.

Of iemand deze onkosten ook daadwerkelijk maakt, doet niet ter zake. Het bedrag wordt maandelijks vastgesteld, op basis van de wisselkoers van dat moment.

Volledige reactie van het ministerie:

Voor de duur van de plaatsing op Curaçao is gebruik gemaakt van de regelingen, zoals beschreven in het Voorzieningenstelsel Uitzendingen Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (VUBZK) en een aantal aanvullende afspraken. Deze afspraken bleven bij de detachering intact, vooraf schriftelijk vastgelegd en herbevestigd bij de tijdelijke detachering.

Het was een complexe tijd op de eilanden met veel bestuurswisselingen en politieke instabiliteit. Ook op het ministerie waren gelijktijdig veel wisselingen, met het vertrek van de toenmalige Directeur Koninkrijksrelaties, de Secretaris-Generaal en de start van het nieuwe kabinet. Daarnaast kreeg het eiland Sint-Maarten, in een later stadium, te maken met orkaan Irma. Het ministerie heeft daarom destijds een indringend beroep gedaan op de heer Brons, om tijdelijk de functie van Directeur Koninkrijksrelaties op zich te nemen. Gezien deze bijzondere omstandigheden van dat moment, en het feit dat er in deze periode sprake was van een dubbelfunctie, zijn deze specifieke afspraken gemaakt. De heer Brons heeft geheel conform deze afspraken zijn beide functies naar volle tevredenheid uitgeoefend.

Van deze specifieke situatie was geen eerder voorbeeld, er moest maatwerk worden geleverd. Terugkeer naar de oude functie was immers gedurende de hele periode een reëel perspectief. Deze bijzondere tijd vroeg om een snelle detachering van iemand, met specifieke kennis van het Caribisch gebied. Daarbij speelde de onduidelijkheid over de invulling en ontwikkeling van het functiehuis van de Directeur Koninkrijksrelaties (inmiddels Directeur-Generaal Koninkrijksrelaties) en de urgentie van de noodhulp na de orkaan op Sint-Maarten mee. Daardoor is ook besloten tot de verlenging. De regelingen vanuit het VUBZK zijn daardoor ook langer voortgezet dan was voorzien.

Bron: NOS

- Advertentie -

Artikel delen

4 reacties

  1. Het graaien blijft gewoon doorgaan zolang de ‘verantwoordelijken’ hier niets aan doen. Ook in NL mag je je afvragen wat de 2e K eigenlijk voor betekenis heeft.

  2. Het commentaar van het ministerie is voor velerlei uitleg vatbaar. Maatwerk voor wat? Beloning hoger dan Balkende norm? Geen wonder dat er zo’n kloof is tussen bestuurders en bestuurden. Ze leven in volstrekt verschillende werelden. Overvloed dankzij de burgers die fungeren als uitgeknepen citroenen. De koopkracht van het volk is niet van belang blijkbaar. Het is opmerkelijk dat bestuurders buitensporig worden beloond voor iets wat moeilijk meetbaar is. Een goede loodgieter is zijn gewicht in goud waard, maar sprokkelt dat zijn hele leven niet bijeen. Welke Europese Nederlander begrijpt iets van de Caribische Nederlanders? Heeft de heer Brons een degelijke voorstudie gedaan naar de eilandelijke wettelijke regelingen en de mores en spreekt hij de talen? Nederland legt die eisen aan Caribische Nederlanders wel op, maar kennelijk is dat voor de Nederlanders buiten Nederland niet nodig. Hij moet terecht kunnen met Nederlands. Dus Nederland hanteert dubbele- en vernederende maatstaven. Heeft de heer Brons zijn taken ook naar volle tevredenheid van Curaçao uitgeoefend? En twee banen tegelijk? Een in Den Haag en een in Curaçao? De laatste bekleedde hij slechtn 18 dagen? Onwaarschijnlijk, dat het ergens op leek. Mannen kunnen bovendien niet multitasken. Wat wist de heer Brons van de eilanden toen hij daar vertegenwoordiger was? Sprak hij vloeiend Papiamentu/o en Engels? In ieder geval is de dimensie/ambitus in overeenstemming met een Bourgondische levensstijl. Veel aanzitten aan! Tenslotte werden wij uit onze winterschoenen geblazen van verbijstering door de volgende zinsnede. “Vergoeding, omdat ze vaak allerlei extra kosten maken. Zo kan het leven ter plaatse duurder zijn.” En dan kan de heer Knops met de beste wil van de wereld geen overlevingsminimum voor Bonairianen vaststellen? Niet willen of niet kunnen. Als het om de eigen portemonnee gaat is het Koninkrijk meestal pijnlijk pichiri. Renée van Aller & John de Vries

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

PZC | Ambachtse verdachte (32) van doodsteken Lorenzo vluchtte naar Curaçao en wacht nu op uitlevering

Folkert Van Der Krol De 32-jarige man uit Hendrik-Ido-Ambacht die wordt verdacht van betrokkenheid bij een dodelijke steekpartij in Rotterdam-West blijkt vorige week te zijn gevlucht naar Curaçao....

DH | Corallo claims his phone was hacked on orders of Italy and the Netherlands

PHILIPSBURG--St. Maarten-based casino owner Francesco Corallo, also known as “King of the Slots”, is suing an Israeli spyware company and related entities for allegedly conspiring with his...

PBC | Nieuwe kabinet Rutte heeft nog geen tijd gehad om Caribische dossiers te lezen, Rijksministerraad uitgesteld

Persbureau Curacao De rijksministerraad van komende vrijdag is uitgesteld tot 4 februari. Reden is dat de nieuwe bewindslieden van het kabinet Rutte IV meer tijd nodig hebben om...

ParadiseFM | Vonnis Braam aangehouden

De rechter heeft nog geen uitspraak gedaan in de zaak die MFK-statenlid Braam heeft gespannen. Braam werd vorig jaar voorgedragen als minister van Justitie maar kwam niet...

Democracy now! | Tuesday, January 18, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 18 januari 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -
- Advertentie -