30 C
Willemstad
• zaterdag 30 september 2023

Telegraaf | Man gearresteerd in onderzoek naar moord op rapper Tupac Shakur

De politie in Las Vegas heeft een man gearresteerd in het onderzoek naar de moord op de wereldberoemde rapper Tupac Shakur 27 jaar geleden. Dat melden Amerikaanse...

Democracy now! | Friday, September 29, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 29 september 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DolfijnFM | Herdenkingsmonument Julianabrug wordt gerenoveerd

Het herdenkingsmonument, dat is geplaatst voor de slachtoffers van het instorten van de Julianabrug, wordt aangepakt. Zo is de verlichting niet meer up to date, en wordt...

DolfijnFM | Groot concert ter ere van Tula

Op het Brionplein vindt morgen het Bos di Libertat-festival plaats, een groot concert ter ere van Tula. Het concert is onderdeel van de Siman di Kultura en...

DolfijnFM | Ministers om tafel voor oplossing geweld op scholen

De ministeries van Onderwijs en Justitie hebben samengezeten om geweld op scholen aan te pakken. Het is al langer bekend dat vechtpartijen op scholen toenemen, dus was...
- Advertisement -spot_img

NOS | Terugblik 2015: Rojer, van bijna gestopt tot Wimbledonkampioen

HomeMediaNOS | Terugblik 2015: Rojer, van bijna gestopt tot Wimbledonkampioen
tennis graz oostenrijk 2007 jean julien rojer HOLLAND ONLY *** Local Caption ***
Jean-Julien Rojer in 2007, kort voordat hij wilde gaan stoppen | ANP

In de laatste week van 2015 kijken vijf hoofdrolspelers uit de Nederlandse sportwereld terug op het afgelopen jaar. Vandaag: Wimbledonkampioen Jean-Julien Rojer.

Op 34-jarige leeftijd werd Jean-Julien Rojer beloond voor het doorzettingsvermogen dat hij vroeg in zijn carrière heeft getoond. In tennismekka Londen schreef de dubbelspecialist, die acht jaar geleden zijn rackets nog voor goed wilde opbergen, zowel Wimbledon áls de afsluitende ATP World Tour Finals op zijn naam.

“Started from the bottom, now we’re here”, rapte Jean-Julien Rojer half september in de Groningse Martiniplaza voorafgaand aan een training van het Nederlands Davis Cup-team. De tekst is afkomstig uit een nummer van de Amerikaanse rapper Drake en vertelt eigenlijk in het kort het verhaal van Rojer.

Het Caribische leven

Het verlangen naar Curaçao was groot. “Ik hou er namelijk van om lekker rondom het huis te zijn. Als ik op bed lig en ik ruik dat er voor me gekookt wordt, dan vind ik dat heerlijk. Dat is het Caribische leven”, bekent Rojer.

Het contrast met het bedrijvige en bruisende Miami was groot. Rojer had het zwaar. Hij lag nachten achtereen huilend in bed. “Toch waren die jaren in Miami ook mijn geluk, want daardoor heb ik mijzelf kunnen ontwikkelen. Ik heb daar geleerd hard te moeten werken om iets te bereiken.”

In augustus van 2007 was ik eigenlijk al gestopt, een half jaar lang raakte ik geen racket aan. Jean-Julien Rojer

Rojer richtte zich in eerste instantie op het enkelspel, maar dat werd geen succes. “In augustus van 2007 was ik eigenlijk al gestopt, een half jaar lang raakte ik geen racket aan. Ik redde het namelijk niet in het enkelspel en zat erdoorheen.”

“Ik had geen geld meer, wist maar niet hoger op de wereldranglijst te komen en was met mijn ouders aan het kijken wat ik kon gaan doen. Mogelijk dat ik iets met mijn studie sociologie zou gaan doen. Maar toen kwam een Braziliaanse vriend met het idee om te gaan dubbelen.”

In 2008 bereikten Rojer en de Braziliaan Marcio Torres, die op de wereldranglijst nooit verder dan plaats 132 kwam, tijdens hun vuurdoop direct de finale. Dat gebeurde uitgerekend in Miami, de stad waar hij op dat moment al vijftien jaar woonde.

De finaleplaats in Miami, waar hij in 2013 zijn eerste masterstoernooi won, bleek de opstap naar een prachtige carrière in het dubbelspel en dit jaar volgde de absolute bekroning. Na de winst op Wimbledon veroverde hij samen met zijn partner Horia Tecau ook de titel bij de ATP World Tour Finals én de nummer-één-positie voor dubbelspelteams.

Mogelijk zal de tekst van rapper Drake ook nog wel eens door zijn hoofd zijn geschoten toen hij op 11 juli van dit jaar op het balkon van de All England Lawn Tennis and Croquet Club zijn Wimbledontrofee aan de wereld liet zien.

Tennisschool

Rojer wil zijn prestaties graag aangrijpen om de sportcultuur op Curaçao te verbeteren en iets terug te doen voor het eiland.

“Na mijn carrière ga ik ook zeker een tennisschool openen op Curaçao om de kinderen een kans te geven. Misschien niet meteen als prof, wellicht wel om een beurs voor een universiteit te verdienen. Er loopt genoeg talent rond, maar er moet veel discipline worden bijgebracht”, aldus Rojer.

Jean-Julien Rojer (r) met de Wimbledon-trofee EPA
Jean-Julien Rojer (r) met de Wimbledon-trofee EPA
Jean-Julien Rojer (r) AFP
Jean-Julien Rojer (r) AFP

“Veel van hen zijn lui en worden niet gepusht vanuit huis of door coaches. Die discipline wil ik ze gaan bijbrengen, want dat komt ze tijdens hun maatschappelijke carrière ook van pas.”

Die maatschappelijke carrière leek voor Rojer al in 2007 te beginnen. Acht jaar later heeft hij echter een Wimbledontitel op zak en is hij de helft van het beste dubbel van de wereld.

Bron: NOS

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties