Door Harmen Boerboom
Suriname ontkoppelt zijn dollar van de Amerikaanse dollar. De Centrale Bank van Suriname (CBvS) heeft dat in een persbericht aangekondigd.
De Surinaamse munt (SRD) was aan de Amerikaanse dollar gekoppeld omdat veel geïmporteerde goederen worden betaald met de Amerikaanse valuta. De koppeling voorkwam plotselinge prijsschommelingen voor de Surinaamse consument.
Surinaamse consumenten betalen hun producten met Surinaams geld, maar de handelaren moeten de SRD’s omwisselen in Amerikaanse dollars om de goederen in te kunnen kopen. Het geld wisselen ze bij de banken, die op hun beurt hun dollars inkopen bij de Centrale Bank.
Royaal
Olie en goud waren de belangrijkste valutabronnen voor de Surinaamse overheid, maar vanwege de kelderende wereldmarktprijzen droogden die bronnen snel op. Daarnaast is de eerste regering-Bouterse erg royaal omgesprongen met geld uit de schatkist, waardoor er veel meer overheidsuitgaven zijn gedaan dan verantwoord was.
Suriname zit in een diepe economische crisis. De devaluatie van de SRD in november 2015 maakte de nationale munt in één klap 20 procent minder waard. Maar in de praktijk was de waardedaling veel groter omdat de Amerikaanse dollar op de zwarte markt steeds duurder werd. Het gevolg: grote prijsstijgingen.
Riool
Het afgelopen jaar heeft de CBvS vele malen geïntervenieerd om de koers van de Surinaamse munt enigszins in toom te houden. De bank deed dat door Amerikaanse valuta op de markt te brengen. Op die manier werd er in 2015 bijna de helft van de valutareserve doorheen gejaagd.
Al eerder waarschuwden economen dat een hardnekkig vasthouden aan de koppeling leidt tot het opdrogen van de kasreserve in harde valuta. “Spoelen wij, door het hardnekkig vasthouden aan de koppeling, niet onze laatste deviezen door het riool?”, vroeg voorzitter Waddy Sowma van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES) zich vorige maand af.
Zwarte markt
Hoewel het hem op dit moment nog niet helemaal duidelijk is hoe het systeem na de ontkoppeling gaat werken, reageert Sowma tegenover de NOS voorzichtig positief. “Op dit moment wordt de koers vooral bepaald door de vraag naar de Amerikaanse dollar op de zwarte markt. De grote vraag doet de prijs ervan stijgen en daardoor daalt de waarde van de SRD.”
Sowma verwacht dat de ‘wild-west-koers’ nu gaat verdwijnen. “Er komt waarschijnlijk meer monetaire stabiliteit waardoor de prijzen niet nog meer gaan stijgen. In elk geval wordt het met deze maatregel beter dan dat het nu is”, zegt de VES-voorzitter.
Bron: NOS
lange tenen of heel lange tenen?van die uitschuif teentjes..
het moet toch duidelijk zijn dat de MFK een maffia partij is.
en dat een groot deel van het volk dit steunt, zegt genoeg over hun…..lijkt mij…
persoonlijke mening hoor, die mag ik hebben..
@Hans Welters schreef 8 februari 2016 om 11:42,
“Dat staat Curaçao ook te wachten als ons oerdomme volk weer op de criminelen van MFK stemt.”
M.a.w. Hans W., je beweert dat Surinamers tot een oerdom volk behoren? Zeg maar; Surinamers zijn “oerdommerikken”..Ja toch..dat beweer jij wel! :lol:
En wij Curaçaoënaars zijn dus nog niet zo dom, tenzij wij op MFK stemmen… toch?? Oeps, Wat zijn wij toch bang om dom te worden. Zijn wij, onze bevolking, dan toch ‘nog niet’ zo oerdom als hier zo vaak beweerd wordt? Joepppie,.. :lol: (:
gaat de zelfde kant op als Venezuela…
Dit staat Curacao ook te wachten als ons oerdomme volk weer op de criminelen van de MFK stemt.
Helaas zijn de integere alternatieven van zeer matig niveau, maar altijd nog beter dan de porkeria van onze MAVO3 draaideurcrimineel.
Dit zijn de gevolgen als de meerderheid van het volk van Suriname een criminele bende (moordenaars, drugscriminelen en fraudeurs) aanhangt en deze aan de macht houdt. Wie zijn billen brandt moet op de blaren zitten.