27 C
Willemstad
• dinsdag 3 oktober 2023

PBC | Veiligheidsheffing maakt vluchten uit Curaçao weer een stukje duurder

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een nieuwe heffing op vertrekkende passagiers op Curaçao, de Passenger Safety Oversight Charge (PSOC), gaat reizen van of naar Curaçao weer wat duurder maken. Het...

AD commentaar | Analyse: Dag van de waarheid nadert

Je zou het met alle fratsen van de regering-Pisas rond de controversiële aankoop van Campo Alegre en alle (zure) grappen die erover worden gemaakt, gezien de...

PBC | Centrale Bank: Aanzienlijke risico’s bedreigen economische groei Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Ondanks hoopvolle groeicijfers, waarschuwt CBCS-president Richard Doornbosch voor aanzienlijke risico’s die het economisch herstel kunnen bedreigen. Het niet bereiken van een oplossing voor ENNIA...

ParadiseFM | Woensdag inaugurele vlucht Avior airlines

De Venezolaanse luchtvaartmaatschappij Avior gaat weer op Curaçao vliegen. De eerste vlucht vanuit Caracas start op 4 oktober. Dat meldt het Curaçaose toeristenbureau. Avior is de derde...

ParadiseFM | Elizabeth de Cuba nieuw Cft-lid

Elizabeth de Cuba is voorgedragen als lid van het Cft. De Rijksministerraad is vandaag daarmee akkoord gegaan. Zij volgt per 1 oktober Gregory Damoen op als lid...

ParadiseFM | CBV lanceert solidariteitsfonds

Zorgbond CBV lanceert een solidariteitsfonds. Uit dat fonds worden leden die hun werk onderbreken om actie te voeren gecompenseerd. Dat werd gisteren aangekondigd op een persconferentie. Volgens...
- Advertisement -spot_img

NOS | Stormloop op Charlie Hebdo

HomeMediaNOS | Stormloop op Charlie Hebdo
Er worden vijf miljoen exemplaren van Charlie Hebdo gedrukt vandaag.
Er worden vijf miljoen exemplaren van Charlie Hebdo gedrukt vandaag

In Parijs en andere Franse steden is een stormloop ontstaan op de nieuwste editie van het weekblad Charlie Hebdo. Op de Champs-Élysées en op de grote stations in Parijs stonden vanochtend vroeg lange rijen voor de kiosken. Soms leidde dat tot irritaties, omdat mensen voordrongen.

Er worden vijf miljoen exemplaren van Charlie Hebdo gedrukt vandaag. Gisteren werd nog uitgegaan van drie miljoen. Het blad wordt in etappes gedrukt gedurende de hele dag, omdat de drukpers zo’n oplage niet in één keer aan kan. Normaal gesproken is de oplage van Charlie Hebdo 70.000.

In etappes gedrukt

Doordat het blad in etappes wordt gedrukt, kregen sommige krantenverkopers minder exemplaren dan gebruikelijk in de ochtend. Dat leidde tot snelle uitverkopen. Een krantenverkoper op station Gare du Nord zei dat de 200 exemplaren die hij had gekregen binnen een kwartier weg waren.

Het blad is wel dunner dan normaal. Deze editie bestaat uit acht pagina’s terwijl het er normaal zestien zijn. Ook is dit nummer voor de komende twéé weken, in plaats van één. En het blad is in zes talen beschikbaar, waaronder Engels, Arabisch en Turks.

In een rij voor een kiosk zei David Sullo aan persbureau Reuters dat hij Charlie Hebdo eigenlijk nooit koopt. Nu wel. “Het is bepaald niet mijn politieke kleur, maar het is belangrijk om het vandaag te kopen en zo de vrijheid van meningsuiting te steunen.”

Dat zei ook Laurent, in dezelfde rij: “Het is belangrijk voor me dat ik solidariteit toont door het blad te kopen en niet alleen door te demonstreren.” Daarmee verwees hij naar de protestmars van afgelopen zondag in Parijs.

Op de voorpagina van de nieuwe editie staat een cartoon van de profeet Mohammed. Hij huilt en houdt een bordje vast met de tekst ‘Je suis Charlie’. De kop is: ‘Alles is vergeven’. In het blad staan cartoons over moslimextremisten, maar ook over president Hollande, Front National-leider Marine Le Pen, Jezus en joden. Ook staan er cartoons in die zijn gemaakt door redacteuren voordat zij slachtoffer werden van de aanslag.

Vorige week kwamen redacteuren en medewerkers van het blad om bij de aanslag door de gebroeders Saïd en Chérif Kouachi. Het aangerichte bloedbad, met in totaal 12 doden,  leidde tot grote verontwaardiging. De aanslag werd beschouwd als een aanval op de vrijheid van meningsuiting.

Naakt

Verder is er bijvoorbeeld een tekening van vrouwen in boerka die hun gewaad optillen en daaronder hun sexy ondergoed laten zien. En een tekenaar van het blad die gewond raakte bij de aanslag van vorige week woensdag heeft ook nieuwe cartoons gemaakt. Volgens NOS-correspondent Frank Renout heeft de redactie verder een snoeihard, cynisch commentaar geschreven over de afgelopen week.

Gisteren waarschuwde een belangrijke moslimgeestelijke uit Egypte de redactie dat het publiceren van de cover met de profeet Mohammed geen goed idee is. Hij noemde het een “niet te verdedigen provocatie” van miljoenen moslims.

In Nederland is het weekblad pas morgen te krijgen. Vandaag worden er al wel exemplaren aangeboden op Marktplaats. De prijzen variëren van 2,50 euro tot 100 euro voor een exemplaar.

Witte pagina

Ook elders in de wereld leidt de nieuwste editie van  het Franse weekblad tot ophef. De Pakistaanse uitgave van de International New York Times heeft een halve pagina wit, omdat de Pakistaanse drukker niet wilde dat er afbeeldingen van Mohammed in de krant zouden verschijnen.

In Turkije heeft de politie de seculiere krant Cumhurriyet gecontroleerd op afbeeldingen van Mohammed. Dat meldt de Turkse krant. Cumhurriyet besteedt uit solidariteit vier pagina´s aan Charlie Hebdo maar drukt geen gevoelige afbeeldingen af. Na de controle door de politie kon de distributie van de krant doorgaan.

Bron: NOS

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties