Levi van Eck
Het is twee maanden geleden dat de verwoestende orkaan Irma over Sint-Maarten trok. De inwoners pakken hun leven langzaam op en dat betekent ook dat de kinderen weer naar school gaan.
Voor sommige kinderen is dat niet zo gemakkelijk. Ze zijn bijvoorbeeld bang voor harde geluiden of durven bepaalde dingen niet meer alleen te doen.
Bart Vrolijk, onderwijs- en noodhulpspecialist bij Unicef, is kortgeleden teruggekomen uit Sint-Maarten. “De orkaan had veel schade aangericht, ook op scholen”, vertelt hij. “Daken waren van de gebouwen afgewaaid, ramen en deuren lagen eruit en door het vele water waren computers en schoolboeken vernield.”
In oktober gingen de meeste scholen weer open. Maar na wat de kinderen hebben meegemaakt, ziet zo’n eerste schooldag er toch wat anders uit. “Er was veel ruimte voor de kinderen om hun ervaring te delen, dat is heel belangrijk”, zegt Vrolijk.
Niet alleen naar de wc durven
Veel kinderen zijn met hun ouders naar de veiligste plek in huis gegaan toen de orkaan overkwam. In veel gevallen was dat de badkamer. “Een jongen uit groep 3 vertelde dat hij met zijn familie in de badkamer zat. Zijn moeder had van te voren zelfs nog rijst en curry gemaakt. Maar op een gegeven moment waaide het dak eraf en werden ze heel bang.”
Omdat veel kinderen dus de hele nacht in de badkamer hebben gezeten, durven sommige kinderen nog niet altijd alleen naar de wc. Dat doet ze dan te veel denken aan de orkaan. “Ik merkte het vooral bij jonge kinderen op kinderdagverblijven waar ik ben geweest. Als ze naar de wc moesten, vroegen ze of een begeleider meekon.”
Ook bij het horen van sommige geluiden, denken de kinderen terug aan de orkaan. “Het regenseizoen is nog niet voorbij. Als er weer een tropische stortbui was, begonnen sommige kinderen te huilen”, zegt Vrolijk.
In noodsituaties is het heel belangrijk dat onderwijs niet te lang stilligt.
Bart Vrolijk
Daarom is het volgens hem zo belangrijk dat kinderen hun ervaringen delen, zodat ze het makkelijker kunnen verwerken. “Dat kan natuurlijk door erover te praten, maar dat kan ook door tekeningen te maken of door liedjes te zingen.”
Verder hebben leraren van een speciaal team geleerd waar ze aan kunnen herkennen dat een kind eventueel meer gespecialiseerde hulp nodig heeft.
Weer naar school
Hoewel nog niet alle scholen open zijn, kunnen wel alle kinderen op het eiland weer lessen volgen. “Voor de scholen die het zwaarst beschadigd zijn, zijn grote tenten opgezet. Die tenten bestaan uit zes lokalen met daarin airco”, zegt Vrolijk.
Hij is positief over de toekomst. “Je ziet dat het onderwijssysteem op Sint-Maarten nu weer goed functioneert. In een vrij korte tijd hebben we, met veel hulp van het ministerie, ervoor gezorgd dat kinderen terug naar school kunnen. Want in noodsituaties is het heel belangrijk dat onderwijs niet te lang stilligt.”
Bron: NOS
Kijk naar beelden over de hele wereld, Syrie, afrika, de linderen barsten van de honger , kilometers lopen voor water, de kogels viegen hun om de oren, wat een ouders daar op crim SXM, de echte SXM is gevuld tot aan zijn nek, het armoed zooitje bestaat uit SXM alfabeten en illigale buiten landers. er wonen 35 duizen legale 50 illigale op de Crim.
Ik zou de hele dag huilen met zulke leiders en hun visie.
‘Sommige kinderen op Sint-Maarten moeten huilen als het hard regent’ wat een stelletje watjes zeg. Ik heb laatst beelden gezien van kinderen in oorlogsgebied wat dat betreft was die orkaan op SXM een picnic daarmee vergeleken. Ouders kunnen beter hun best doen om korte metten te maken met corrupte politici en ambtenaren dan hun kinderen trauma’s aan praten.