28 C
Willemstad
• maandag 15 april 2024

Extra | Journaal 12 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 11, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 11 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, April 10, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 10 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 9, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

NOS | Sint Maarten broeinest van mensenhandel en uitbuiting

HomeMediaNOS | Sint Maarten broeinest van mensenhandel en uitbuiting

Door Dick Drayer

Een club op Sint Maarten | Foto Dick Drayer / NOS
Een club op Sint Maarten | Foto Dick Drayer / NOS

Mensenhandel, uitbuiting en prostitutie is op grote schaal aanwezig op Sint Maarten, zegt het Openbaar Ministerie op het eiland. Het Interparlementair Koninkrijksoverleg (IPKO) had het OM gevraagd naar de stand van zaken van de zware criminaliteit en mensenhandel.

Volgens het OM wordt Sint Maarten overspoeld door illegalen. Schattingen lopen uiteen, maar het OM gaat uit van 40.000: net zo veel als het aantal inwoners.

Veel van hen zijn vluchtelingen uit Haïti. Zij worden door mensensmokkelaars naar Sint Maarten gebracht waar ze vaak worden uitgebuit door hun werkgevers.

Ook de seksindustrie op het eiland is booming business. Het OM denkt dat er zo’n 200 sekswerkers actief zijn in de clubprostitutie. Afgezet tegen het aantal inwoners is dat zes keer hoger dan in Amsterdam, waar zo’n 650 prostituees werken op de Wallen.

Toezicht
OM-woordvoerder Karola van Nie zegt dat het werkelijke aantal sekswerkers op Sint Maarten nog hoger is, omdat er op het eiland geen beeld is van de straatprostitutie.

Prostitutie is op Sint Maarten niet strafbaar. Het exploiteren van een seksclub in principe ook niet. “Maar de omvang is wel van belang. Hoe omvangrijker de prostitutiebranche, hoe lastiger het wordt voor toezichthoudende instanties om zicht te krijgen en te houden op uitbuiting”, aldus Van Nie.

Witwaspraktijken
Het Openbaar Ministerie zegt maar beperkte capaciteit te hebben om de problemen met mensenhandel aan te pakken. Aan onderzoek naar omvangrijke witwaspraktijken van de casino’s en de mogelijke banden met politici komt het OM zelfs niet toe, zo bleek tijdens het IPKO.

Wellicht dat daar verandering in komt, nu Nederland 22,1 miljoen euro heeft vrijgemaakt om de rechtshandhaving te versterken. Zo komen er tot aan 2017 vijftig rechercheurs bij uit Nederland.

Bron: NOS

11 reacties

 1. Stanley, normaal zeg je altijd: dit is niet bewezen zo mag je er niet over praten. Waarom mag jij nou wel onbewezen feiten voor waar aannemen?

 2. Het verbaasd mij, dat na vijftig jaar dit niet heeft ontdekt. Als kind wist een ieder wat er speelde. De vraag die nu bij mij rijst, is wie speelt er daadwerkelijk achter dit allang bekende verhaal en wat is hun doel. Freek zegt precies wat er gebeurd. Dit eiland had altijd een overschot aan illegalen. Dat weet een ieder ook Nederland. 50 jaar lang. Wat speelt er nu?

 3. Ook de armoede in Dominicaanse Republiek oplossen dan en ga zo maar door…en gaan we dat ooit doen?…begin je het nu te begrijpen Harry…een beetje de moraalridder uithangen en zeggen dat er opgetreden moet worden zonder iets aan het echte probleem te doen is echter weinig verheffend, ik zou eerder zeggen hypocriet.

 4. Nederland kan wel geld aan Haïti geven maar wat hebben de Dominicaanse seks-werksters op St Maarten daaraan?
  ( einde discussie wat mij betreft).

 5. Keep on dreaming Harry, niemand doet dat beroep op een menswaardige wijze, het is werkelijk de laatste optie om uit de ellende te komen. En zoals ik zei: zolang er arm en rijk is zullen er mensen zijn (de uitbuiters) die daarvan gebruik zullen maken, het is nog nergens ter wereld gelukt daar een eind aan te maken. En zeg ik dat we niks moeten doen? Lees eerst svp voor je reageert.

 6. dus er bestaan uitbuiters die omdat de rijkdom oneerlijk is verdeeld dan maar vrouwen uitbuiten? Die uitbuiters zouden ook wel anders willen? Het probleem ligt bij de uitbuiters niet bij die vrouwen! Zonder die uitbuiters zouden de meesten van die vrouwen noodgedwongen ongetwijfeld hun huidige “beroep” uitoefenen maar dan op een meer menswaardiger wijze.
  En..gewoon niks doen, ook niet aan de uitbuiters, want we lossen het toch niet op, begrijp ik uit je tekst?
  Ach, dat kan ook een, fatalistisch, standpunt zijn. Maar niet het mijne.

 7. Dat mis ik helemaal niet, want die zullem er namelijk altijd zijn in een dergelijke situatie, ook in Neeerland, maar daar houden we onze mond maar over. En die mag je aanpakken tot je een ons weegt, je zal daar nooit iets mee bereiken, net zoals de war on drugs zul je er niks mee bereiken als je het echte probleem niet oplost: bittere armoede daar en rijkdom hier.

 8. Wat een tendentieus artikel weer van onze Antillen basher Dick Doordraaijer. Hoe denkt meneer dat de vrouwen op de wallen achter de ramen komen? Is dat ook allemaal ‘mensensmokkel’? En waarom hoor je daar nauwelijks iemand over of is er ooit iemand voor veroordeeld, laat staan een tweede kamerlid over gehoord? Het echte probleem is dat de rijkdom oneerlijk is verdeeld en dat deze vrouwen het in eigen land nog veel beroerder hebben. Als Nederland dan echt zo’n moraalridder is, waarom geven ze dan niet een deel van hun rijkdom aan Haiti, zodat de vrouwen daar in weelde kunnen leven en niet tot deze daden over hoeven te gaan?

 9. Als je mensen beschuldigt dan moet je met bewijzen komen. Los daarvan weet de politie en het OM veel meer dan ze kunnen bewijzen. En daar mag natuurlijk over praten met iedereen.
  Het heeft geen zin de werkelijkheid te ontkennen. behalve als je er belang bij hebt, Marcel?

 10. geweldig al die kreten, mensenhandel, uitbuiting, witwassen, corrupte politici, ik geloof dat ze slavernij nog vergeten is, mens kom met harde bewijzen of hou je mond!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties