29 C
Willemstad
• dinsdag 26 oktober 2021 20:57

Laatste reacties

- Advertentie -

NOS | Shell zet mes in investeringen

Shell gaat verder met het snijden in de kosten en het terugschroeven van investeringen
Olie en gasbedrijf Shell gaat flink in de kosten snijden en uit 10 landen terugtrekken

Shell gaat verder met het snijden in de kosten en het terugschroeven van investeringen. De komende jaren trekt het olie- en gasconcern zich terug uit 5 tot 10 landen.

Inmiddels staat er al zo’n 10 procent van de totale olie- en gasactiviteiten in de etalage. De vraag is alleen wanneer er een koper wordt gevonden.

Shell heeft al enige tijd last van de lage olieprijs en Shell-topman Ben van Beurden verwacht niet dat die olieprijs ineens zal stijgen. Om toch winstgevend te zijn, snijdt hij verder in de kosten. De prijs van ruwe Brentolie staat inmiddels wel boven de 50 dollar per vat.

Klimaat

- Advertentie -

In Parijs hebben alle landen afgesproken na 2050 ‘fossielvrij’ te willen zijn. Toch verwacht Shell dat de vraag naar olie en gas de komende jaren robuust blijft, zegt Van Beurden tijdens de analistenbijeenkomst in Londen. Dat komt vooral doordat de wereldbevolking de komende jaren groeit, waardoor de vraag naar energie toeneemt.

Van Beurden zegt volledig achter de afspraken van het klimaatakkoord te staan, maar dat er meer moet gebeuren om klimaatverandering tegen te gaan. Om uitstoot te verminderen moet uitstoot duurder worden, zegt Van Beurden. “Klanten handelen uiteindelijk op economische factoren.”

Groeiprioriteiten

Shell heeft een aantal maanden geleden het Britse gasbedrijf BG overgenomen voor 50 miljard euro. Zo wil Shell zich meer op gas richten. “BG is nu al meer waard dan we er nog geen jaar geleden voor betaald hebben”, zegt Van Beurden. Mede door die dure overname heeft Shell nu een schuld van meer dan 60 miljard euro.

Hoewel het bedrijf tot 2018 30 miljard minder investeert, zijn er ook groeiactiviteiten. De komende jaren liggen die vooral in diepzeeprojecten, onder meer in en rond Brazilië. En in activiteiten rond chemicaliën, in China en de Verenigde Staten.

- Advertisement -

Ook zal er een klein deel van de groei te zien zijn in duurzame energie, maar de investeringen bedragen minder dan een miljard dollar.

Bron: NOS

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

3 reacties

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Extra | Journaal 25 oktober 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Tickets naar Curaçao rond kerst kunnen oplopen tot boven de 10.000 gulden

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Wie rond de kerstdagen naar Curaçao wil vliegen moet zijn vluchtdagen zorgvuldig uitkiezen. Ga je in het nieuwe jaar terug, dan kunnen de prijzen...

PBC | Toeristische sector Curaçao bezorgt over QR-code

Persbureau Curacao De toeristische verblijfssector op Curaçao maakt zich zorgen over de onlangs aangekondigde maatregelen rond de invoering van de QR-code. Die is te abrupt ingevoerd. Chata, die...

PBC | Aantal vaccinaties op Curaçao passeert de grens van 100.000

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Op Curaçao is dit weekend de 100.000 bewoner gevaccineerd. Het gaat om de eerste prik. Bijna 92.000 van hen hebben inmiddels een tweede prik...

DolfijnFM | Premier Aruba ontkent banden met lokale drugskartels

De premier van Aruba, Evelyn Wever-Croes ontkent geruchten dat zij hechte banden heeft met de lokale drugsmaffia. Die zou geleid worden door haar familie. De geruchten werden verspreid...

DolfijnFM | Maar een persoon positief getest

Vandaag slechts één positieve test op bijna 1400 afgenomen coronatests. Met veertien patiënten die hun isolatie mochten beëindigen komt het totaal aantal actieve cases in Curaçao op...
- Advertentie -