31 C
Willemstad
• vrijdag 19 juli 2024

Democracy now! | Tuesday, June 25, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, June 24, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 24 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

SM | 150 miljoen euro nodig voor batterijen, windmolens en zonnepanelen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten

De Nederlandse rijksoverheid moet de komende jaren 150 miljoen euro uittrekken voor de uitrol van windmolens, zonnepanelen, en batterijen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Dat blijkt...

PBC | Top 0.3% belastingplichtigen met schuld dragen 1/3e totale belastingschuld

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Belastingdienst richt zijn focus op invordering bij zakelijke klanten. Zij zijn verantwoordelijk voor ongeveer 95 procent van de totale belastingopbrengsten. 0,3 procent van...
- Advertisement -spot_img

NOS | Regering Sint-Maarten gevallen

HomeMediaNOS | Regering Sint-Maarten gevallen
Regering Sint-Maarten gevallen
Regering Sint-Maarten gevallen

De regering van Sint-Maarten is gevallen. Een motie van wantrouwen in het parlement deed de regering van Marcel Gumbs de das om. Die was pas negen maanden aan de macht.

De motie was ingediend door de oppositie en kreeg steun van de regeringspartij Verenigd Sint Maarten en van twee leden van de grootste regeringspartij, de United People’s Party (UPP) van Theo Heyliger.
Respect

In die motie wordt de regering verweten niets te doen aan de problemen in de gezondheidszorg, de pensioenen en de schaarste aan betaalbare woningen. Ook zou Gumbs geen respect hebben voor het parlement.

Maar lokale media zeggen dat de twee dissidenten van Heyligers partij op persoonlijk vlak niet lekker lagen binnen de UPP en dat hun persoonlijke belangen hebben geleid tot de val van het kabinet. Een van hen, Silvio Matser, werd in januari veroordeeld voor fiscale fraude. Zowel Matser als de andere dissident zegt zijn zetel te behouden en in het parlement te blijven.

Dat opent de weg voor de grootste oppositiepartij, de National Alliance van William Marlin, om een nieuw kabinet te vormen. Dat zou dan de vijfde regering zijn sinds Sint-Maarten in 2010 een autonoom land werd binnen het koninkrijk.

Criminaliteit

In dezelfde parlementsvergadering namen de Staten van Sint-Maarten ook een motie aan waarin erop wordt aangedrongen om de procureur-generaal voor Curaçao, Sint-Maarten en de drie eilanden Bonaire, Saba en Sint-Eustatius op te laten stappen.

Deze Guus Schram zou zich, net als korpschef Gerard Bouman in de zomer, laatdunkend hebben uitgelaten over het eiland. In een installatiespeech van een nieuwe rechter zei de hoogste baas van het Openbaar Ministerie dat “er genoeg aanwijzingen zijn voor structurele verbanden tussen de onderwereld en de legitieme gemeenschap op het eiland”.

Bron: NOS

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties