NOS | Regering Curaçao boos over voorwaarden Den Haag voor coronahulp

Premier Rhuggenaath en staatssecretaris Knops bij een bezoek vorig jaar | ANP

De regering van Curaçao legt zich niet neer bij de voorwaarden die Nederland stelt aan nieuwe coronaleningen. Die zouden indruisen tegen afspraken over de staatkundige relatie, vastgelegd in het Statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden.

Aruba, Curaçao en Sint-Maarten zijn zwaar getroffen door de coronacrisis. Staatssecretaris Knops van Koninkrijksrelaties bracht de regeringen van deze landen het afgelopen weekend op de hoogte van de voorwaarden die Den Haag stelt aan een nieuw steunpakket. Een van de voorwaarden is de oprichting van een onafhankelijk instituut dat op de verdeling van het geld toeziet. Volgens het Antilliaans Dagblad wordt dit instituut bemenst door “drie Europees-Nederlandse experts”.

De regering van Curaçao is daar boos over. Volgens het kabinet van premier Rhuggenaath wordt de democratie aangetast en past dit niet bij de manier waarop de landen in het koninkrijk met elkaar omgaan. De gevolmachtigde ministers van Aruba en Sint-Maarten lieten vrijdag na de Rijksministerraad weten dat ook hun regeringen ongelukkig zijn met de voorwaarden die Nederland stelt.

Minstens 350 miljoen euro steun

De drie landen moeten aanstaande vrijdag in de Rijksministerraad laten weten of ze instemmen met de voorwaarden, waar ook een sanering van het ambtenarenapparaat en een hervorming van het pensioenstelsel onder vallen.

Als een EU-land als Italië of als landen binnen het koninkrijk in een crisis om hulp vragen, moet je daartoe bereid zijn, zei premier Rutte vrijdag na de Rijksministerraad. “Maar dan zeg ik wel, doe nou alles om het een volgende keer zelf te kunnen oplossen.” Aruba, Curaçao en Sint-Maarten zeggen dat ze daar al mee bezig zijn, maar volgens Rutte gaat dat te langzaam.

Voor steun aan de landen is al 350 miljoen euro uitgetrokken. Daar kan een bedrag tot 1 miljard euro bijkomen, zei staatssecretaris Knops vrijdag. Hij benadrukte dat de financiële situatie van de landen al langer slecht is. Volgens hem is dit het moment om de “weerbaarheid” van Aruba, Curaçao en Sint-Maarten te vergroten en kan dat niet worden uitgesteld.

Bron: NOS

5 Reacties op “NOS | Regering Curaçao boos over voorwaarden Den Haag voor coronahulp

 1. Vrijdag kunnen SVB en Bureau Post vast al de loonstrookjes van de maand juli van respectievelijk Philip Martis en Franklin Sluis uitdraaien.

  Laten we die dan gelijk meesturen met het antwoord van de regering aan Nederland.

 2. Het ‘vreemdgaan’ was niet alleen aan Kennedy voorbehouden, verder mist Rhugg de glamour, charisma en charme van Kennedy, LOL.
  Harding, Eisenhower, Roosevelt, Jefferson gingen hem allemaal voor gevolgd door Kennedy Clinton en uiteraard narcist DJT

 3. Brevet van onvermogen voor de corrupte regering

 4. Abraham Mossel

  Regering Curacrim BOOS op Nederland over voorwaarde van RENTELOZE !! corona hulp. Ik zou zeggen rovershol ga bij een anderland geld lenen!, jullie krijgen nog geen dubbeltje en waarom, omdat jullie never nooit nada nopes terug betalen. En dat is de Nederlandse belasting betaler goed zat. Nederlanders worden ook gekort en zijn niet van plan Aruba/Curacrim en st crim feest te laten vieren over de hard werkende NLer. Basta Ruggie en Co. je kan schreeuwen en gillen wat je wilt, als NL toegeeft aan jou eisen gaat in diverse steden in NL de fik erin denk daar eens aan doen we net als wat er op de crim is gebeurd zij wel wij ook?!. we branden Den Haag plat, kijken of lach bek Rutte nog steeds blijft lachen, denk van niet. Als het effe tegen zit kan het hele politieke zooitje van hun vakantie adres terug komen met dank aan Curacrim. zie het al gebeuren phoeaaa.

 5. ericlaplace

  Hoeveel miljoentjes moeten via UTS/Flow naar “The New Prosperity Services”; de toko van Kenneth Gijsbertha met als voorman Raymond Mortimer Van Gurp en jawel, Percy Gijsbertha??
  Nee Ruggy moet idd boos zijn, want de Man-bolwerk wordt aangepakt. Lastenje hier, Matroos-Lastenje daar, Neysa Martisenia daar, Stanley Betrian hier, Geusje de Paul Belasting expert –> Popcorntime.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *