Het Openbaar Ministerie in Curaçao is een opmerkelijke campagne begonnen om Nederlandse stagiairs van de drugs af te houden.Op ‘het feest waar je spijt van krijgt’ zijn de tickets inclusief vervoer in de politiewagen, is de afterparty in de gevangenis en is de kans groot dat je stage beëindigd wordt.
De posters van het ‘feest’ worden vanaf vandaag opgehangen bij uitgaansgelegenheden die populair zijn bij Nederlandse stagiairs. Later deze week komen ze ook te hangen bij sportclubs en scholen. Ook gaat de politie vaker preventief controleren.
Volgens het OM is uit onderzoek gebleken dat 40 procent van de stagiairs drugs gebruikt, voornamelijk xtc en cocaïne. Een aanzienlijk deel van hen heeft voor het eerst cocaïne gebruikt op het eiland. Het drugsgebruik is volgens het OM “buitengewoon zorgelijk“. Tot nu toe zijn er nog geen stagiairs opgepakt met drugs op zak.
Welke straffen worden geëist voor drugsbezit op Curaçao? (bij eerste overtreding)
1) 10 xtc-pillen op zak: 2 maanden gevangenisstraf, waarvan 1 voorwaardelijk
2) 3 gram cocaïne op zak: 500 gulden boete (omgerekend zo’n 250 euro)
3) Verkoop van cocaïne tot 250 gram: 9 maanden gevangenisstraf
Volgens correspondent Dick Drayer klopt het beeld dat Nederlandse stagelopers flink uit hun dak gaan op het eiland. “Ze zijn vaak voor het eerst zonder ouders en zijn flink aan het feesten en experimenteren. De lokale preventie of hulpverlening houdt zich niet met stagiairs bezig, omdat ze dat niet als hun taak zien.”
Het is op het eiland dan ook een fluitje van een cent om drugs te regelen. “Er zijn veel locaties waar de stagiairs het kunnen halen: op bestelling of bij de ‘drive-in’, een bepaalde straat waar je 24 uur per dag terecht kan“, vertelt Drayer. “Drugs kost hier evenveel als cola, dus het is voor veel stagiaires heel verleidelijk. Coke kost ongeveer 7 euro.”
Volgens een woordvoerder van het OM gebruiken Curaçaose jongeren daarentegen nauwelijks xtc en cocaïne: “Zij roken vooral marihuana.”
„ Het is buitengewoon zorgelijk. Aldus Heiko de Jong, hoofdofficier van Justitie”
Vorig jaar maart kwamen de Nederlandse stagiairs nog in het nieuws vanwege een ruzie met een huisbaas. Toch kan het OM niet zeggen of de Nederlanders meer overlast veroorzaken dan Curaçaose jongeren.
“Het is in ieder geval op Curaçao nooit als probleem gezien“, zegt Drayer. “Het OM kan niet alles aanpakken, maar wil wel zichtbaar zijn. Op deze manier willen ze zich profileren.”
Bron: NOS
is maar goed dat er de 80-20 regeling van kracht word.
dat wil dus zeggen dat er aanzienlijk minder stage lopers zullen komen.
Dus dat gefeest is gauw afgelopen, wel zullen er veel zaken in en om Punda en de boulevard sluiten.
Ik hoop dat in de wet is opgenomen een aparte stage regeling, 80% van ons land en 20% vanuit buiten. De nu veel gehoorde klacht dat onze eigen mensen geen stage plek krijgen omdat buitenlandse stage lopers hun plek inpikken is dan ook opgelost.