33 C
Willemstad
• dinsdag 26 september 2023

DolfijnFM | Samenwerking tussen CPA en N.V. Havenbeheer Suriname

Curaçao Ports Authority en N.V. Havenbeheer Suriname gaan samenwerken in de havenbusiness. Ze willen samenwerken op het gebied van vrachtvervoer, infrastructuur, cruiseschepen en scheepvaartdiensten, vooral voor olie-...

DolfijnFM | NuKoraal Tabak Windparken wil windmolenpark op Sint Joris

NuKoraal Tabak Windparken B.V heeft bij het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur een vergunning aangevraagd voor een windmolenpark in Sint Joris. Het park moet voor de...

ParadiseFM | Overheid nieuwe eigenaar Campo Alegre

Openluchtbordeel Campo Alegre is nu officieel van de overheid. Vanmorgen bracht Premier Pisas een bod uit op het verlaten complex. De regering heeft het bordeel voor 8...

ParadiseFM | Hof introduceert regeling small claims

De drempel om naar de rechter te stappen is verlaagd. Per 1 oktober treedt een nieuw reglement voor civiele zaken in werking. Hierin is een speciale regeling...

ParadiseFM | Politie nog steeds op zoek naar verdachten autodiefstal

De politie is nog steeds op zoek naar twee mannen die verdacht worden van autodiefstal. Het gaat om de 19-jarige Amon Hesus Fraay en de 27-jarige Jason...

ParadiseFM | Young professionals bestieren Curaçao Pride

Een groep young professionals heeft zich verenigd in de Curaçao Pride Foundation. De stichting zet zich in om de acceptatie, inclusie en gelijkheid van de lhbti-gemeenschap op...
- Advertisement -spot_img

NOS | Poster moet drugsgebruik Nederlandse stagiairs op Curaçao tegengaan

HomeMediaNOS | Poster moet drugsgebruik Nederlandse stagiairs op Curaçao tegengaan
De campagneposter van het OM in Curaçao | OM Curaçao
De campagneposter van het OM in Curaçao | OM Curaçao

Het Openbaar Ministerie in Curaçao is een opmerkelijke campagne begonnen om Nederlandse stagiairs van de drugs af te houden.Op ‘het feest waar je spijt van krijgt’ zijn de tickets inclusief vervoer in de politiewagen, is de afterparty in de gevangenis en is de kans groot dat je stage beëindigd wordt.

De posters van het ‘feest’ worden vanaf vandaag opgehangen bij uitgaansgelegenheden die populair zijn bij Nederlandse stagiairs. Later deze week komen ze ook te hangen bij sportclubs en scholen. Ook gaat de politie vaker preventief controleren.

Mambo Beach, een plek waar stagiairs graag komen. | foto Flickr Creative Commons / LisArt
Mambo Beach, een plek waar stagiairs graag komen. | foto Flickr Creative Commons / LisArt

Volgens het OM is uit onderzoek gebleken dat 40 procent van de stagiairs drugs gebruikt, voornamelijk xtc en cocaïne. Een aanzienlijk deel van hen heeft voor het eerst cocaïne gebruikt op het eiland. Het drugsgebruik is volgens het OM “buitengewoon zorgelijk“. Tot nu toe zijn er nog geen stagiairs opgepakt met drugs op zak.

Welke straffen worden geëist voor drugsbezit op Curaçao? (bij eerste overtreding)
1) 10 xtc-pillen op zak: 2 maanden gevangenisstraf, waarvan 1 voorwaardelijk
2) 3 gram cocaïne op zak: 500 gulden boete (omgerekend zo’n 250 euro)
3) Verkoop van cocaïne tot 250 gram:  9 maanden gevangenisstraf

Volgens correspondent Dick Drayer klopt het beeld dat Nederlandse stagelopers flink uit hun dak gaan op het eiland. “Ze zijn vaak voor het eerst zonder ouders en zijn flink aan het feesten en experimenteren. De lokale preventie of hulpverlening houdt zich niet met stagiairs bezig, omdat ze dat niet als hun taak zien.”

Het is op het eiland dan ook een fluitje van een cent om drugs te regelen. “Er zijn veel locaties waar de stagiairs het kunnen halen: op bestelling of bij de ‘drive-in’, een bepaalde straat waar je 24 uur per dag terecht kan“, vertelt Drayer. “Drugs kost hier evenveel als cola, dus het is voor veel stagiaires heel verleidelijk. Coke kost ongeveer 7 euro.”

Volgens een woordvoerder van het OM gebruiken Curaçaose jongeren daarentegen nauwelijks xtc en cocaïne: “Zij roken vooral marihuana.”

Het is buitengewoon zorgelijk. Aldus Heiko de Jong, hoofdofficier van Justitie

Vorig jaar maart kwamen de Nederlandse stagiairs nog in het nieuws vanwege een ruzie met een huisbaas. Toch kan het OM niet zeggen of de Nederlanders meer overlast veroorzaken dan Curaçaose jongeren.
Het is in ieder geval op Curaçao nooit als probleem gezien“, zegt Drayer. “Het OM kan niet alles aanpakken, maar wil wel zichtbaar zijn. Op deze manier willen ze zich profileren.”

Bron: NOS

1 reactie

  1. is maar goed dat er de 80-20 regeling van kracht word.
    dat wil dus zeggen dat er aanzienlijk minder stage lopers zullen komen.
    Dus dat gefeest is gauw afgelopen, wel zullen er veel zaken in en om Punda en de boulevard sluiten.
    Ik hoop dat in de wet is opgenomen een aparte stage regeling, 80% van ons land en 20% vanuit buiten. De nu veel gehoorde klacht dat onze eigen mensen geen stage plek krijgen omdat buitenlandse stage lopers hun plek inpikken is dan ook opgelost.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties