29 C
Willemstad
• woensdag 27 september 2023

Opinie | Curacao, het nieuwe Las Vegas del Caribe

Opinie George Lichtveld De koude rillingen slaan mij om het lijf. Soms vraag ik mij af of ik, op deze gevorderde leeftijd begin te halllucineren en dwaalsporen begin...

NRC | Johannes Vermeer Prijs voor zangeres Tania Kross: ‘Ik droom van een schouwburg op Curaçao’

Mischa Spel Highlight: Zangeres Tania Kross (47) is de winnares van de Johannes Vermeeprijs, de grootste en belangrijkste staatsprijs voor de kunsten. „Waarom zou ik alleen optreden voor een...

NU | Curaçao koopt beroemd bordeel zelf op, opbrengst is voor bestrijden criminaliteit

De regering van Curaçao heeft het openluchtbordeel Campo Alegre gekocht voor acht miljoen Antilliaanse gulden (ongeveer 4,2 miljoen euro). Het geld gaat naar een fonds waarmee criminaliteit op...

Democracy now! | Dinsday, September 26, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

DolfijnFM | Bouwexperts van Defensie oefenen op Curaçao en Aruba

Bouwexperts van de Koninklijke Landmacht zijn gisteren begonnen met een oefening op Curaçao en Aruba. De eenheid gaat in opdracht van Carmabi aan de slag bij Shete...

Extra | Journaal 26 september 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

NOS | Plasterk: nog geen akkoord over integriteit Sint Maarten

HomeMediaNOS | Plasterk: nog geen akkoord over integriteit Sint Maarten

NOS / Dick Drayer

Minister Plasterk voert gesprekken om de integriteit op Sint Maarten te verbeteren. NOS / Dick Drayer
Minister Plasterk voert gesprekken om de integriteit op Sint Maarten te verbeteren

De regering van Sint Maarten en de Rijksministerraad van het Koninkrijk zijn het oneens over de manier waarop de integriteit op Sint Maarten moet worden vergroot.

Dat is gebleken tijdens het bezoek van minister Plasterk van Koninkrijksrelaties aan Sint Maarten.

Plasterk wil dat de integriteit wordt aangepakt onder verantwoordelijkheid van de Rijksministerraad, de raad waarin Nederlandse ministers de overhand hebben.

Het kabinet van premier Gumbs, de nieuwe premier van Sint Maarten, wil de integriteit verbeteren onder verantwoordelijkheid van de Staten van Sint Maarten. De Staten zijn het parlement van het eiland. Gumbs wil het proces in eigen hand houden, omdat Sint Maarten een zelfstandige positie heeft binnen het Koninkrijk.

Geen verstandige situatie

Minister Plasterk was vanavond op Curaçao en maakte kort voor zijn terugreis zijn bezwaren tegen het voorstel bekend. “Dan ligt uiteindelijk het laatste woord bij het parlement van Sint Maarten,  maar we kunnen niet uitsluiten dat daar ook een deel van het probleem zit”, zei Plasterk tegen NOS-verslaggever Wilco Boom. “Dus dat lijkt mij geen verstandige situatie.”

Plasterk is blij dat hij nog met Sint Maarten in gesprek is, maar hij durft geen voorspelling te doen over de uitkomst: “Dat we praten is in ieder geval goed. Ik weet niet of we eruit komen. We gaan in elk geval ons best doen.”

Nog deze week wordt op ambtelijk niveau verder overlegd over het meningsverschil. In het uiterste geval kan de Rijksministerraad via een zogenoemde aanwijzing de regering van Sint Maarten dwingen tot medewerking.

Goede wil

Plasterk wil daar niet over speculeren, aangezien Den Haag en Philipsburg nog in onderhandeling zijn. De nieuwe regering van Marcel Gumbs, die vorig jaar is aangetreden, is volgens hem van goede wil.

Vorig jaar kwamen er twee onderzoeksrapporten naar buiten, waarin melding werd gemaakt van ernstige integriteitsproblemen in het bestuur van het eiland. Er zou onder andere sprake zijn van machtsmisbruik en belangenverstrengeling. “Serieuze zaken”, zei Plasterk.

Bron: NOS

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties