Oud-president Emsley Tromp van de Centrale Bank van Curaçao en Sint-Maarten is door de rechter in Willemstad vrijgesproken van belastingfraude. Volgens de rechter is niet bewezen dat hij opzettelijk zijn aangiften van inkomstenbelasting verkeerd heeft ingevuld.
Het Openbaar Ministerie had een voorwaardelijke celstraf van zes maanden, een taakstraf van 240 uur en een boete van bijna vijf miljoen euro geëist tegen de voormalig bankpresident.
Volgens justitie gaf Tromp tussen 2006 en 2014 opzettelijk niet al zijn inkomsten door aan de Belastingdienst. Die inkomsten kwamen uit een persoonlijk opgerichte pensioenstichting. Van daaruit werden privéleningen en beleggingsinvesteringen gefaciliteerd, zonder daarover belasting af te dragen. Daardoor liep de schatkist van Curaçao zo’n 2,7 miljoen euro mis.
Complex
De rechter in Willemstad constateert dat Tromp weliswaar onvoorzichtig is geweest, maar acht niet bewezen dat hij bewust fouten heeft gemaakt. Zo werd de oud-bankpresident bijgestaan door een financieel adviseur en waren er ook aanwijzingen dat de fiscus de door Tromp gebruikte constructies toelaatbaar vond. Bovendien gaat het volgens de rechter om “complexe regelgeving”.
Of het Openbaar Ministerie in beroep gaat tegen de vrijspraak van de oud-bankpresident is nog onduidelijk. Tromp was van 1991 tot halverwege vorige maand president van de Centrale Bank. Hij stond al een tijd op non-actief en mocht de gebouwen van de Centrale Bank in Willemstad niet meer in.
Er lopen nog meer onderzoeken tegen Tromp. Hij wordt onder meer verdacht van medewerking aan een verboden transactie en witwassen. Ook doet het OM onderzoek naar onverklaarbare vermogenstoename van een ambtenaar in functie.
Bron: NOS
KKC naschrift
2017 11 17 – Strafvonnis Vrijspraak Emsley Deonicio Tromp Zaak Saffier by Black Lion on Scribd