26 C
Willemstad
• vrijdag 7 mei 2021 22:19

ParadiseFM | Izzy Gerstenbluth geeft voorlichting aan horecapersoneel

Epidemioloog Izzy Gerstenbluth heeft gisteren het horecapersoneel van Jan Thiel voorgelicht over de Covid-19 vaccinatie. Dat zei Baldewijn Grul van restaurant Zest op Paradise FM. In zijn...

Democracy now! | Friday, May 7, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 7 mei 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Moderna-vaccin blijkt effectief bij tieners

Het coronavaccin van Moderna - dat ook op Curaçao wordt gebruikt - beschermt 96 procent van de 12- tot 17-jarigen tegen Covid-19, zo blijkt uit een studie...

Nu.cw | Toerismesector Curaçao: gebrek aan versoepelingen onbegrijpelijk

De toerismesector is zwaar teleurgesteld over de versoepelingen van de coronamaatregelen zoals die deze week bekend zijn gemaakt. De voorzitter van Curacao Hospitality & Tourism Association (CHATA),...

PBC | Curaçao en Nederland akkoord over tweede uitvoeringsagenda

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Curaçao en Nederland zijn akkoord met de tweede uitvoeringsagenda om het eiland uit de coronacrisis te halen. De afspraken zijn onderdeel van het landenpakket...
- Advertisement -spot_img
HomeMediaNOS | Oproep aan Rutte: geef ruimhartig coronahulp aan Caraïben

NOS | Oproep aan Rutte: geef ruimhartig coronahulp aan Caraïben

Het toerisme in de Cariben is door het coronavirus vrijwel ingestort | Prince Victor/ANP

Een groep bekende Nederlanders vraagt de regering om zich ruimhartig op te stellen bij het verstrekken van coronahulp aan Aruba, Curaçao en Sint-Maarten.

De Caribische delen van het koninkrijk hebben de afgelopen periode drie klappen te verwerken gehad waar ze niets aan konden doen, schrijven ze. “Orkanen, een volledig ingestort buurland Venezuela en daaroverheen het coronavirus.”

Aruba, Curaçao en Sint-Maarten zijn extra zwaar getroffen omdat ze zeer afhankelijk zijn van toerisme, maar door de corona komt er geen toerist meer naar deze eilanden.

Compassie en koel verstand

De Rijksministerraad beslist vrijdag over het vervolg van de coronahulp aan deze eilanden. De ondertekenaars roepen de regering op een besluit daarover te nemen met “compassie en een warm hart enerzijds en koel verstand anderzijds”.

De Rijksministerraad had strenge voorwaarden aan de eilanden gesteld om voor het eerste pakket van 370 miljoen euro aan hulp in aanmerking te komen. Die hielden onder meer in dat de salarissen van ambtenaren en bestuurders van overheidsbedrijven met 12,5 procent werden verlaagd.

Op Curaçao braken vorige week rellen uit, nadat vuilnismannen te horen hadden gekregen dat een aantal van hen zou worden ontslagen, omdat er geen geld meer was om ze te betalen.

Meerwaarde voor kansarmen

De briefschrijvers begrijpen dat de Rijksministerraad voorwaarden stelt, maar willen dat de hulp zo wordt ingericht dat de kansarmen de “meerwaarde van de Koninkrijksrelatie” ervaren en tegelijkertijd de economische structuur van de eilanden wordt versterkt.

“Er is zo veel meer mogelijk”, besluit de brief, “met van twee kanten in de Koninkrijksrelatie de combinatie van zakelijkheid en een warm hart”.

De oproep is onder meer ondertekend door comedian en tv-maker Jandino Asporaat, werkgeversvoorzitter Hans de Boer, NS-topman Roger van Boxtel, atleet Churandi Martina en oud-president van De Nederlandsche Bank Nout Wellink.

Bron: NOS

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties