30 C
Willemstad
• maandag 21 juni 2021 19:00

Laatste reacties

- Advertentie -

NOS: Oorlogskranten over D-day online

De Vrijheid op 6 juni 1944 ©NIOD
De Vrijheid op 6 juni 1944 ©NIOD

“GEALLIEERDE TROEPEN ZIJN GELAND OP DE NORMANDISCHE KUST en hebben enkele bruggenhoofden gevormd. Grote luchtoperaties gingen aan de invasie vooraf; 13.000 vluchten werden uitgevoerd.

In de voorgaande nacht daalden luchtlandingstroepen achter de Duitse linies. Het weer was zeer slecht tijdens de operatie; de vijand werd volkomen verrast.”

Daarmee opende het vijfde bulletin van De Vrijheid, een verzetskrant voor Amsterdam en omstreken, van dinsdag 6 juni 1944.
De redactie was goed geïnformeerd, vermoedelijk dankzij de radio-uitzendingen van de BBC, en gaf een gedetailleerd verslag van de gebeurtenissen die dag in Frankrijk.
Het belang daarvan voor het verloop van de oorlog werd onderkend:

De invasie in Europa, tot nu toe een droombeeld, een wens, is tot werkelijkheid geworden”.

- Advertentie -

Video: Normandië maakt zich voor op 70 jaar D-Day

Samenvatting: 6 juni 1944. morgen 70 jaar geleden, was het begin van Operatie Overlord. Beter bekend als D-Day. De geallieerde invasie in Normandië waarmee West-Europa moest worden bevrijd van het juk van de Nazi’s. Het begin van het einde van de Tweede Wereldoorlog. In Normandië zijn morgen regeringsleiders, koninklijke gasten en veteranen uit 19 landen om die dag te herdenken. En de voorbereidingen zijn in volle gang.

Het volledige bulletin is terug te lezen  via de site van het NIOD, het instituut voor oorlogs-, holocaust- en genocidestudies. Daar is ook te zien dat ‘foute’ kranten als De Residentiebode en Het Nationale Dagblad al op de eerste dag over de invasie schreven. Het NIOD maakt gebruik van Delpher.nl,  een samenwerkingsverband van de Koninklijke Bibliotheek en een aantal universiteitsbibliotheken.

Beslissend en historisch
Het Nationale Dagblad erkent dat Europa

beslissende en historische ogenblikken”

doormaakt, maar voegt daar de voor zijn achterban geruststellende woorden aan toe:

Het kan deze uren, waarin zijn lot wordt gewogen, tegemoet gaan in het rustige besef, dat de Duitsche weermacht en de met haar verbonden troepen – wáár dan ook – paraat zijn.”

Het NIOD wil het komende jaar vaker laten zien wat de legale en illegale kranten van destijds over bijzondere gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog schreven, zoals over Dolle Dinsdag (5 september 1944), Market Garden (17 september 1944) en de atoombom op Hiroshima (6 augustus 1945)

Video: Rutte: je kunt het je alleen maar proberen voor te stellen

Samenvatting: In Arromanches in Frankrijk was vanmorgen de Nederlandse herdenking van D-Day. Koning Willem-Alexander, koningin Maxima en premier Rutte waren daarbij. Verslaggever Kees van Dam over de herdenking.

Bron: NOS.nl

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

ParadiseFM | Overheid profiteert niet van lokale gokindustrie

De Curaçaose overheid profiteert op geen enkele wijze van de zeer omvangrijke gokindustrie. Zo blijkt uit wetsontwerpen in handen van het Antilliaans Dagblad. Uit de documenten blijkt...

Democracy now! | Monday, June 21, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 21 juni 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Riechedly Bazoer houdt boot Curacao nog af

AMSTERDAM - De voetbalbond van Curacao heeft met de bekendmaking van de voorlopige spelerslijst voor de Gold Cup voor verbazing gezorgd bij Vitesse-verdediger Riechedly Bazoer. De zesvoudig...

DolfijnFM | Vanaf 1 juli gratis testen in Nederland op weg naar Aruba, Bonaire en Curaçao

Reizigers die in juli of augustus vanuit Nederland naar de eilanden reizen kunnen zich gratis laten testen. Ook voor andere landen gaat dat gebeuren, zegt luchtvaartnieuws.nl. Het Nederlandse...

DolfijnFM | Kiesraad verwelkomt discussie over kiesstelsel

Ook de Kiesraad van Curaçao is voorstander van een discussie over het kiesstelsel. Aanleiding is de verkiezingsuitslag van dit jaar, waarin restzetels uiteindelijk de doorslag gaven. In het...
- Advertentie -