32 C
Willemstad
• zaterdag 20 april 2024

Extra | Journaal 19 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 18, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Uitspraak in zaak tegen Jamel L. over doodsteken AH-medewerkster

DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag doet donderdag uitspraak in de zaak tegen Jamel L. over het doodsteken van een supermarktmedewerkster van een Albert Heijn...

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

NOS | Ondernemers kopen stakers op Curaçao af

HomeMediaNOS | Ondernemers kopen stakers op Curaçao af
 Ordetroepen staan klaar om op te treden als de staking uit de hand loopt | Foto: Persbureau Curacao
Ordetroepen stonden klaar om op te treden als de staking uit de hand loopt | Foto: Persbureau Curacao

De algemene staking van vakbonden op Curaçao is binnen een dag alweer voorbij. Bedrijven op het eiland hadden zoveel last van de staking dat ze 900.000 euro betalen aan werknemers van een olieraffinaderij om de staking te laten eindigen. Dat doen ze hoewel ze niets met het loonconflict te maken hebben.

Gisteren riepen 23 bonden de staking uit om de 700 werknemers van olieraffinaderij Isla te steunen. Die waren al drie weken aan het staken omdat ze na drie jaar nog steeds geen nieuwe cao hadden.

Met de bijdrage van de ondernemers komt de cao nu wel rond. Om aan de cao-eisen van de werknemers te voldoen, was 900.000 euro nodig.

Luister hier naar het kruisgesprek op Radio 1:

Schouwburg

De algemene staking ontwrichtte het dagelijks leven. Woonwijken zaten zonder stroom en winkels en scholen waren dicht.

“De staking bracht een groot deel van het openbare leven tot stilstand, de ondernemers moeten hebben gedacht, dat niet meer. Zeker niet voor 900.000 euro”, zegt correspondent Dick Drayer.

Door de staking bij Isla liepen de spanningen op het eiland hoog op. Vorige week was er een confrontatie tussen de stakers en de politie. Maandagnacht vloog de nationale schouwburg in brand. Het gebouw staat tegenover het vakbondsgebouw waar de stakers bivakkeren. Uit camerabeelden zou blijken dat een van de stakers de brand heeft aangestoken.

Staat van paraatheid

Het eiland was in opperste staat van paraatheid. Curaçao vroeg gisteren de Koninklijke Marine “harde bijstand” te verlenen mocht dat nodig zijn.

Volgens Dick Drayer koos de bevolking vooral de kant van de vakbonden.

“Ik heb gezien dat de bevolking boos is omdat een huishoudboekje belangrijker lijkt te zijn dan wat de samenleving nodig heeft. Mensen verwijzen naar de opstand van 30 mei 1969, toen een staking bij Shell leidde tot een oproer waarbij twee doden vielen. Zover kwam het deze week niet, maar de bereidheid daartoe heb ik gevoeld.”

Op 30 september zijn er parlementsverkiezingen op Curaçao. Drie stakingsleiders staan op de kieslijst van verschillende politieke partijen.

BroN: NOS

21 reacties

 1. Heel nobel dat de zogenaamde prive sector de rekening heeft betaald, maar verder heeft niemand de werksomstandigheden van de SGTK leden geattendeerd. Spoedig zij weer gaan staken voor een verbetering hiervan en zullen ze zich richten tot de prive sector, want tenslotte heeft die de rekening vorige keer betaald toen niemand deze wou oppikken. Het precedent is geschapen en dat zal elk toekomstige staker zeker van gebruik maken, want op de overheid kan je toch niet meer rekenen als het aankomt op financiele injecties.

 2. Ik verneem net via het journaal op TeleCuraçao dat niemand precies weet wie of welke groep over de brug is gekomen met die 1.8 miljoen gulden. Het bedrag is in ieder geval niet door de regering noch door de VBC betaalt oftewel geschonken. Het is zelfs mogelijk dat het geld, 1.8 miljoen gulden, door een privé persoon is geschonken, zeer waarschijnlijk ten behoeve van de algehele rust op het eiland. Tenminste, dat neem ik aan.

 3. @Bezorgde Curacaoenaar. Moderne slavernij is niet gebaseerd op huidskleur, maar op uitbuiting van de arbeider. Aub niet associeren met rassendiscriminatie. Dit is te simplistisch. Slechts enkele Portugese families behoren tot de gevestigde orde. De meerderheid behoort tot de middenstand. Ik ben het met je eens dat de genoemde politieke partijen boter op hun hoofd hebben en kilometers ver van het volk staan. Juist daardoor blijft een groot deel van de bevolking Schotte steunen, ondanks dat hij corrupt is. De heer Mossel wilt dit helaas niet herkennen en ziet Gerrit de Raaf als oorzaak van alle ellende. Als je maar enigszins kritiek heb op PAIS of de PAR wordt je uitgemaakt als billenmaat of trol van Gerritje.

 4. goed we weten het dus, A&E maakt de dienst uit voor ons land. De schade niet alleen bij de bedrijven maar ook thuis bij het volk kunnen we niet verhalen.
  De hoge prijzen, het grote lek verlies, het kwijtschelden en op laten lopen van rekeningen voor hun vriendjes alles kunnen ze flikken.
  zelfs de zonnepanelen worden gesaboteerd door er een belasting op te leggen.
  Rest ons nog maar 1 ding, powerpack van TESLA en go off gritt.

 5. @ stanley, dan sta je toch echt voor het verkeerde huis te demonstreren, dan moet je toch echt bij de terrorist en desbillisator Gerrit de Raaf voor zijn huis gaan staan,die heeft zijn mannetjes bij Aqua zitten, zij doen alles wat hij zegt en dit is niet de eerste keer, dat weet de grootste boerenlul nog wel.

 6. Het is gewoon sabotage. Een beetje jurist moet toch aanknopingspunten kunnen vinden binnen de bestaande wetgeving, om dit aan te pakken?

  Als Aqualectra een doorslaggevende positie kan innemen – in een confict waarbij ze zelf niet betrokken zijn – is er iets fundamenteel mis.

  Iedere groep die pressie wil uitoefenen bij een loonconflict, gaat straks lobbyen bij de werknemers van Aqualectra. Een ongewenste situatie.

 7. Vandaag zijn de contractanten op het pdvsa terein werkzaam bij de aannemers en koppelbazen gewoon weer aan het werk met dezelfde lage lonen fl.1.700 p.m. en gevaarlijke werkomstandigheden.
  Wat heeft het voor hun opgebracht? De slavernij gaat toch gewoon door niemand die pdvsa en de aannemers aanpakt toch? Het feest gaat door.De vakbonden hebben jullie misbruik denk maar eens goed na.

 8. Aqualectra is een nv. dus van en voor ons allemaal wat willen die gasten ze hebben een prima cao wat willen ze nog meer?
  Nu moet het niet meer gebeuren dat aqualectra het eiland weer gaat saboteren door geen stroom meer te leveren.Wij moeten het mandaat hebben om zelf hierover te beschikken desnoods nu een wet van maken bij bewust de stroom
  afsluiten gevangenisstraf en boete opleggen.

 9. Dick Draaier ga je huiswerk maar eens over doen niks geen sympathie v/d vakbonden.Op vele radiostations gisteren en vandaag in de praat en bel programma’s was er geen sympatie men wil morgen ochtend zelf een demonstratie houden voor het huis van errol cova de aanstichter van het kwaad
  om hun ongenoegen te tonen en hun geleden schade op hem te verhalen.
  WORDT VERVOLD WE LATEN HET NIET BIJ ZITTEN WEG MET DIE
  TERORISTEN.

 10. De overheidsbedrijven hadden niets met het conflict te maken. Vooral het staken door Aqualectra heeft veel schade veroorzaakt. Veel meer dan de 1.8 miljoen vrees ik. De directie van Aqualectra stond niet achter de staking, echter zij kunnen het staken niet voorkomen. Gezien de zeer goede arbeidsvoorwaarden van het personeel bij Aqualectra en de cruciale functie van monopolist Aqualectra zou staken bij dit bedrijf verboden moeten zijn.

 11. Sinds wanneer heeft Corralo een zwarte huidskleur en is hij niet meer corrupt als de neten, vriend en maffia maat van Gerrit de Raaf, wil je nog meer bezorgede Trol van Gerritje de tuinbos kabouter.Nee we moeten stemmen op Corralo & Gertje,waar zit je verstand man.

 12. Ik merk toch dat de meeste personen die op dit artikel hebben gereageerd aan de kant staan van de aannemers die slecht financieel beleid voeren en de meestal zwarte locale werknemers hun loon niet conform CAO uitbetalen. Een boodschap: Slavery past long time. Kapitalisme hoort niet een nieuwe vorm van slavernij voor de zwarte locale bevolking te zijn. Als het waar is dat portugese ondernemers de 1.8 miljoen hebben betaald, dan verbaasd het mij niks. De gevestigde orde vindt het heel normal om arbeiders uit te buiten. het is dan ook niet vreemd dat de arme bevolking blijft stemmen op Schotte. Omdat PAR, PAIS, National en nu ook Pueblo Soberano, de corrupte blanke ondernemers niet aanspreekt op hun verantwoordelijkheid.

 13. Mangusa en Goisco hebben die 1.8M betaald. Angst voor verlies van de inhoud van de koelcellen en vriezers. Schandalig dat de stakers hebben gewonnen, gewoon schandalig.

 14. Drie van die vakbondslijjers staan op kieslijsten, say no more.
  Schande !
  Isla, oorzaak van het conflict ,komt in het hele stuk niet voor.
  Kan morgen definitief sluiten dus, wat de bonden betreft.
  Het gaat alleen om geld , mijnheer de rechter, niet om recht. Dat is gebleken.
  God heeft geen goed plan met dit land. Welkom in het rijtje Venezuela en Suriname, op weg naar de verdommenis

 15. De vakbonden hebben nu vrij spel. Ze hebben hun macht be- en geproefd. Op naar het volgende conflict.

  Een eenmalig uitkering van 3.000 gulden smaakt naar meer. Nu maar afwachten welke groepen werknemers ook wel even willen “cashen”

  De sleutel ligt bij Aqualectra!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties