26 C
Willemstad
• dinsdag 13 april 2021 00:46

Democracy now! | Monday, April 12, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 12 april 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Na 3,5 jaar eerste scheepswrakken St Maarten gelicht

Na 3,5 jaar worden de eerste scheepswrakken uit de zwaar vervuilde Lagoon van St Maarten gehaald. De overheid van het eiland heeft alle overeenkomsten getekend om het...

Nu.cw | Bonaire opent scholen weer nu docenten zijn gevaccineerd

De kinderopvang en de scholen op Bonaire gaan weer open, zo heeft gezaghebber Edison Rijna zondag bekendgemaakt. Op het eiland zijn nog steeds veel coronabesmettingen. Maar omdat...

DolfijnFM | Drie weken na verkiezingen nog steeds propaganda langs de weg

Drie weken na de verkiezingen zijn er nog steeds vlaggen, borden en andere attributen op straat. Politieke partijen moeten die volgens de regels al na één week...

DolfijnFM | Vervallen rijbewijs en sedula blijven negen maanden langer geldig

Rijbewijs of sedula’s die vervallen zijn tussen 1 december vorig jaar en 1 juni dit jaar, blijven nog negen maanden geldig.   Heb je in die periode examen...
- Advertisement -spot_img
HomeLandenRegioNOS | Obama: tijd voor een nieuwe relatie met Cuba

NOS | Obama: tijd voor een nieuwe relatie met Cuba

U.S. President Barack Obama (L) greets Cuban President Raul Castro
U.S. President Barack Obama (L) greets Cuban President Raul Castro

President Obama vindt dat het tijd is voor een nieuwe relatie tussen de Verenigde Staten en Cuba. De VS heeft tientallen jaren geprobeerd Cuba tot veranderingen te dwingen door het land te isoleren, maar dat heeft niet gewerkt. Daarom wordt de verhouding genormaliseerd.

Obama gaf een persconferentie om de nieuwe aanpak toe te lichten. “Vandaag breekt Amerika met het verleden om een betere toekomst te krijgen voor het Cubaanse volk, voor het Amerikaanse volk en voor de hele wereld.” Hij eindigde zijn toespraak in het Spaans met een boodschap aan de Cubanen:

Todos somos Americanos” (We zijn allemaal Amerikanen).

De Cubaanse president Raul Castro zei tijdens een gelijktijdige persconferentie in Havana dat hij blij is met het aanhalen van de banden. Er zullen verschillen blijven tussen de landen, maar daar zullen ze op een “beschaafde manier” mee omgaan, zei Castro.

Vanmiddag werd al bekend dat de twee landen na ruim vijftig jaar weer ambassades openen in elkaars hoofdstad. Ook worden de economische sancties versoepeld, wordt reizen makkelijker en laat Cuba 53 gevangenen vrij.

Er werd maandenlang over de veranderingen onderhandeld. Het grootste struikelblok voor de VS was de gevangenschap van hulpverlener Alan Gross in Cuba. Ook paus Franciscus deed een beroep op de presidenten. Gross werd vanmiddag vrijgelaten en is ook al in de VS gearriveerd.

Samenwerken

De landen kunnen gaan samenwerken op onderwerpen waar ze gezamenlijke belangen hebben. Obama wees erop dat Cubaanse medici in Afrika ebola bestrijden. Daar kunnen ze met Amerikaanse artsen samenwerken, vindt Obama.

Er blijven grote meningsverschillen tussen de landen. Maar daar kunnen ze vanaf nu makkelijker over praten. “Cuba moet economische hervormingen doorvoeren, en de mensenrechtensituatie verbeteren.” Obama hoopt dat de veranderingen het Cubaanse volk ten goede komen.

Gevangenenruil

Vanmiddag lieten beide landen gevangenen vrij. De VS liet drie Cubanen vrij die zestien jaar gevangen zaten wegens spionage.

Cuba liet Alan Gross terugkeren naar de VS. Bij zijn aankomst in de VS ontmoette Gross minister Kerry van Buitenlandse Zaken. Die heette hem welkom en zei dat hij blij is dat Gross weer terug is op Amerikaanse bodem. De ontmoeting was volgens het ministerie ongepland. De minister kwam rond dezelfde tijd op het vliegveld aan vanuit Europa.

Castro heeft ook een Cubaanse man vrijgelaten die voor de VS heeft gespioneerd. De man heeft bijna 20 jaar vastgezeten. Hij heeft volgens Obama belangrijk werk voor de VS gedaan. Hij hielp Cubaanse spionnen in Amerikaanse ministeries te ontmaskeren.

Bron: NOS

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties