26 C
Willemstad
• dinsdag 20 april 2021 07:06

ParadiseFM | Positivity rate daalt; aantal ziekenhuisopnames stijgt

De positivity rate op Curacao blijft verder dalen. Uit 416 geteste personen afgelopen dag, bleken er slechts 21 het coronavirus te hebben. Dat is een testratio van...

ParadiseFM | Loods in Brakkeput brandt af

In Brakkeput heeft gisteravond een felle brand gewoed. Een loods gevuld met hout stond begin van de avondin lichterlaaie. De brandweer van Steenrijk rukte uit op een melding...

NTR | Mavoleerlingen en decanen boos over strengere havo-toelating: ‘We hebben al genoeg stress door corona’

Sharina Henriquez ORANJESTAD – “Het is veel te laat, ik weet niet of ik als eindcijfer 8 ga halen. Ik zat al met die stress van het coronavirus....

Telegraaf | Zaak ABN Amro: ’Mogelijk nog meer verdachten’

Bart Mos Amsterdam - Het als verdachte aanmerken van oud-ABN Amro-topman Gerrit Zalm en zijn voormalige collega-bestuurders Joop Wijn en Chris Vogelzang is een ’momentopname’ – er kunnen...

PBC | Ook reizigers uit hoge risicolanden zijn welkom op Curaçao

Persbureau Curacao Curaçao laat in principe alle reizigers uit de wereld toe via haar lucht- en zeehaven. Ook reizigers uit hoge risicolanden. Die moeten wel voldoen aan een...

PBC | Coronamaatregelen pas op 30 april versoepeld

Persbureau Curacao De regering in Willemstad is van plan op 30 april de huidige maatregelen te versoepelen. In welke vorm wordt op de persconferentie bekend gemaakt. Die is...
- Advertisement -spot_img
HomeLandenRegioNOS | Obama: tijd voor een nieuwe relatie met Cuba

NOS | Obama: tijd voor een nieuwe relatie met Cuba

U.S. President Barack Obama (L) greets Cuban President Raul Castro
U.S. President Barack Obama (L) greets Cuban President Raul Castro

President Obama vindt dat het tijd is voor een nieuwe relatie tussen de Verenigde Staten en Cuba. De VS heeft tientallen jaren geprobeerd Cuba tot veranderingen te dwingen door het land te isoleren, maar dat heeft niet gewerkt. Daarom wordt de verhouding genormaliseerd.

Obama gaf een persconferentie om de nieuwe aanpak toe te lichten. “Vandaag breekt Amerika met het verleden om een betere toekomst te krijgen voor het Cubaanse volk, voor het Amerikaanse volk en voor de hele wereld.” Hij eindigde zijn toespraak in het Spaans met een boodschap aan de Cubanen:

Todos somos Americanos” (We zijn allemaal Amerikanen).

De Cubaanse president Raul Castro zei tijdens een gelijktijdige persconferentie in Havana dat hij blij is met het aanhalen van de banden. Er zullen verschillen blijven tussen de landen, maar daar zullen ze op een “beschaafde manier” mee omgaan, zei Castro.

Vanmiddag werd al bekend dat de twee landen na ruim vijftig jaar weer ambassades openen in elkaars hoofdstad. Ook worden de economische sancties versoepeld, wordt reizen makkelijker en laat Cuba 53 gevangenen vrij.

Er werd maandenlang over de veranderingen onderhandeld. Het grootste struikelblok voor de VS was de gevangenschap van hulpverlener Alan Gross in Cuba. Ook paus Franciscus deed een beroep op de presidenten. Gross werd vanmiddag vrijgelaten en is ook al in de VS gearriveerd.

Samenwerken

De landen kunnen gaan samenwerken op onderwerpen waar ze gezamenlijke belangen hebben. Obama wees erop dat Cubaanse medici in Afrika ebola bestrijden. Daar kunnen ze met Amerikaanse artsen samenwerken, vindt Obama.

Er blijven grote meningsverschillen tussen de landen. Maar daar kunnen ze vanaf nu makkelijker over praten. “Cuba moet economische hervormingen doorvoeren, en de mensenrechtensituatie verbeteren.” Obama hoopt dat de veranderingen het Cubaanse volk ten goede komen.

Gevangenenruil

Vanmiddag lieten beide landen gevangenen vrij. De VS liet drie Cubanen vrij die zestien jaar gevangen zaten wegens spionage.

Cuba liet Alan Gross terugkeren naar de VS. Bij zijn aankomst in de VS ontmoette Gross minister Kerry van Buitenlandse Zaken. Die heette hem welkom en zei dat hij blij is dat Gross weer terug is op Amerikaanse bodem. De ontmoeting was volgens het ministerie ongepland. De minister kwam rond dezelfde tijd op het vliegveld aan vanuit Europa.

Castro heeft ook een Cubaanse man vrijgelaten die voor de VS heeft gespioneerd. De man heeft bijna 20 jaar vastgezeten. Hij heeft volgens Obama belangrijk werk voor de VS gedaan. Hij hielp Cubaanse spionnen in Amerikaanse ministeries te ontmaskeren.

Bron: NOS

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties