29 C
Willemstad
• donderdag 2 december 2021 12:33

Laatste reacties

- Advertentie -

NOS | Obama: tijd voor een nieuwe relatie met Cuba

U.S. President Barack Obama (L) greets Cuban President Raul Castro
U.S. President Barack Obama (L) greets Cuban President Raul Castro

President Obama vindt dat het tijd is voor een nieuwe relatie tussen de Verenigde Staten en Cuba. De VS heeft tientallen jaren geprobeerd Cuba tot veranderingen te dwingen door het land te isoleren, maar dat heeft niet gewerkt. Daarom wordt de verhouding genormaliseerd.

Obama gaf een persconferentie om de nieuwe aanpak toe te lichten. “Vandaag breekt Amerika met het verleden om een betere toekomst te krijgen voor het Cubaanse volk, voor het Amerikaanse volk en voor de hele wereld.” Hij eindigde zijn toespraak in het Spaans met een boodschap aan de Cubanen:

Todos somos Americanos” (We zijn allemaal Amerikanen).

De Cubaanse president Raul Castro zei tijdens een gelijktijdige persconferentie in Havana dat hij blij is met het aanhalen van de banden. Er zullen verschillen blijven tussen de landen, maar daar zullen ze op een “beschaafde manier” mee omgaan, zei Castro.

Vanmiddag werd al bekend dat de twee landen na ruim vijftig jaar weer ambassades openen in elkaars hoofdstad. Ook worden de economische sancties versoepeld, wordt reizen makkelijker en laat Cuba 53 gevangenen vrij.

- Advertentie -

Er werd maandenlang over de veranderingen onderhandeld. Het grootste struikelblok voor de VS was de gevangenschap van hulpverlener Alan Gross in Cuba. Ook paus Franciscus deed een beroep op de presidenten. Gross werd vanmiddag vrijgelaten en is ook al in de VS gearriveerd.

Samenwerken

De landen kunnen gaan samenwerken op onderwerpen waar ze gezamenlijke belangen hebben. Obama wees erop dat Cubaanse medici in Afrika ebola bestrijden. Daar kunnen ze met Amerikaanse artsen samenwerken, vindt Obama.

Er blijven grote meningsverschillen tussen de landen. Maar daar kunnen ze vanaf nu makkelijker over praten. “Cuba moet economische hervormingen doorvoeren, en de mensenrechtensituatie verbeteren.” Obama hoopt dat de veranderingen het Cubaanse volk ten goede komen.

Gevangenenruil

Vanmiddag lieten beide landen gevangenen vrij. De VS liet drie Cubanen vrij die zestien jaar gevangen zaten wegens spionage.

- Advertisement -

Cuba liet Alan Gross terugkeren naar de VS. Bij zijn aankomst in de VS ontmoette Gross minister Kerry van Buitenlandse Zaken. Die heette hem welkom en zei dat hij blij is dat Gross weer terug is op Amerikaanse bodem. De ontmoeting was volgens het ministerie ongepland. De minister kwam rond dezelfde tijd op het vliegveld aan vanuit Europa.

Castro heeft ook een Cubaanse man vrijgelaten die voor de VS heeft gespioneerd. De man heeft bijna 20 jaar vastgezeten. Hij heeft volgens Obama belangrijk werk voor de VS gedaan. Hij hielp Cubaanse spionnen in Amerikaanse ministeries te ontmaskeren.

Bron: NOS

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -
- Advertentie -

Zoeken

Democracy now! | Wednesday, December 1, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 1 december 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | 213 coronapatiënten in CMC niet gevaccineerd

213 coronapatiënten die in het Curacao Medical Center (CMC) hebben gelegen in de periode van twintig juli tot en met dertig november waren niet gevaccineerd. In totaal...

Nu.cw | OM: ‘Extra controles op de luchthaven voor openstaande boetes’

Het Openbaar Ministerie (OM) zal in december extra controles op de luchthaven aanscherpen voor openstaande boetes. Dat meldt het OM in een persbericht. De boetes dienten te worden...

ParadiseFM | Vernietigend rapport over aanstellingen Curaçaohuis

Het ministerie van Bestuur, Planning en Dienstverlening heeft geen goed woord over voor vier nieuwe mensen die zijn aangenomen op het Curaçaohuis in Den Haag. Dat staat...

DolfijnFM | DUO komt niet naar Bonaire, wel online

Het geplande bezoek van de Dienst Uitvoering Onderwijs, DUO aan Bonaire gaat niet door. De autoriteiten hebben de coronamaatregelen op het eiland aangescherpt. Om mensen toch van...
- Advertentie -