30 C
Willemstad
• woensdag 6 juli 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

NOS.nl: Waar blijven Syrische chemicaliën? (video)

In een speciale tank op de Cape Ray worden de stoffen opgeslagen EPA
In een speciale tank op de Cape Ray worden de stoffen opgeslagen
EPA

De eerste grondstoffen voor chemische wapens zijn weg uit Syrië. De OPCW verwacht in totaal 1200 ton chemicaliën te vernietigen.

Advertentie

- Advertentie -

De minst gevaarlijke 120 ton, isopropanol (alcohol), wordt in Syrië zelf verwerkt. De gevaarlijkste 560 ton, vooral mosterdgas en grondstoffen voor het gifgas Sarin, komen aan boord van het Amerikaanse marineschip Cape Ray.

144 ton gaat niet naar het Amerikaanse schip, maar rechtstreeks naar chemische verwerkers in Groot-Brittannië. 500 ton chemicaliën uit de voorraad van het Syrische leger is bestempeld als minder gevaarlijk en zal door het (chemische) bedrijfsleven worden verwerkt.

Hydrolyse
Aan boord van de Cape Ray worden de stoffen sterk verdund met water, in een proces dat hydrolyse heet. Bovendien voegt een team van 64 chemici reactiestoffen toe waardoor de grondstoffen van chemische wapens omgezet worden in geheel andere stoffen.

Dat restafval zal uiteindelijk in de VS (570 ton) en in het Noord-Duitse Munster (370 ton) verwerkt worden. Twee transportschepen, een Deense en een Noorse, halen de chemicaliën op in de Syrische havenstad Latakia.

Omgebouwd
De voorraad brengen ze naar een Italiaanse haven, waarvan de naam nog niet bekend is gemaakt. Het Amerikaanse marineschip Cape Ray is de afgelopen maand in de VS omgebouwd tot een varende chemische fabriek.

Gisteren heeft het schip de haven van Norfolk, Virginia, verlaten. Over een dag of tien verwacht men de Cape Ray in Italië.

Cape Ray speciaal omgebouwd voor verwerking chemische wapens Syrië

Al weken varen voor de kust van Syrië een Deens en een Noors schip met een speciale missie. Ze moeten 1200 ton grondstoffen voor chemische wapens weghalen uit Syrië. Ze zijn begonnen met het gevaarlijkste deel, ruim 500 ton: zo’n 40 vrachtwagens met vooral mosterdgas en producten om zenuwgas te maken. Die worden vanuit de haven van de Syrische stad Latakia verscheept.
bron: NOS.nl

Advertentie

back home

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Wednesday, July 5, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

ParadiseFM | Experts leggen wet over topinkomens in Staten uit

Morgen zijn verschillende directeuren van overheidsentiteiten in de Staten. Ze komen uitleg geven over de wet die topinkomens binnen overheidsbedrijven aan banden legt. Deze technische briefing is...

Democracy now! | Monday, July 4, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 4 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Opinie | De VN, zelf bestuur en zelf beschikking

Door Lucita Moenir Alam, Arjen van Rijn en Kees Flinterman Op 15 december 1955 heeft de Tiende Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in Resolutie 945(X) de Nederlandse...

ParadiseFM | Campagne voor een nieuw nationaal wapen Curaçao

Curaçao moet een nieuw nationaal embleem hebben. Cultuurminister Van Heydoorn heeft daarom een ontwerpwedstrijd uitgeschreven. Iedereen kan aan de wedstrijd meedoen. Vandaag wordt het startschot gegeven voor...
- Advertentie -
- Advertentie -