32 C
Willemstad
• zondag 26 mei 2024

Extra | Journaal 24 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, May 23, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, May 22, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, May 21, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

NOS | Nieuwe premier Curaçao belooft strijd tegen corruptie

HomeMediaNOS | Nieuwe premier Curaçao belooft strijd tegen corruptie

Door Dick Drayer

Hensley Koeiman is de nieuwe premier van Curaçao | Persbureau Curacao / NOS

Curaçao heeft een nieuw regeerakkoord. Maar een nieuwe regeringsploeg laat nog even op zich wachten, omdat de screening van ministers nog niet is afgerond. Gisteren presenteerde aankomend premier Hensley Koeiman alvast zijn voornemens voor de komende vier jaar.

De regering, die bestaat uit de socialistische MAN van Koeiman, de christendemocratische PNP, de liberale PAR en onafhankelijkheidspartij Pueblo Soberano, wil zich richten op versterking van de economie, behoorlijk bestuur en de strijd tegen corruptie.

Tijdens de formatie liet Koeiman ook doorschemeren dat Curaçao iets moet doen aan de invloed van Nederland via de zogenoemde Consensus Rijkswetten. Daarin is het toezicht op onder meer de overheidsfinanciën en justitie en politie geregeld. Nederland heeft daarin een grote vinger in de pap en Koeiman wil dat veranderen.

Economische problemen

Zelfs het woord referendum viel tijdens de onderhandelingen. Daarmee doelde de partij van Koeiman, die nooit wat zag in de huidige autonome status, dat de bevolking van Curaçao wellicht uit het Koninkrijk zou moeten stappen.

Zo ver komt het voorlopig niet. Het woord staatkundige structuur of referendum is geschrapt in de tekst. Koeiman zegt nu dat het erom gaat dat Curaçao emancipeert en dat alles gericht moet worden op eigen ontwikkeling en waardigheid.

Gevraagd naar een tijdlijn, blijft Koeiman het antwoord schuldig. Hij vindt dat de aanpak van economische problemen eerste prioriteit moet zijn. Als het kan, samen met Nederland. “Rutte kwam hier met de boodschap dat we samen geld zouden verdienen”, aldus Koeiman.

Bron: NOS

Dit artikel is geplaatst in

19 reacties

 1. Hier zijn onderdemijnede Troll,n aan het werk, DAT Niemen ze de narcist Gerrit de Raaf kan niet tegen zijn overlies,doei Gertie.

 2. Bij gaat het wat ze doen of reeds hebben gedaan. Dit is mijn mening. Elk vooruitstrevend nieuwe regering zit naast de erbarmelijke armoede hun onderwijs hoog op de agenda. Ik voirspel u dat wij een groot probleem zullen krijgen met de toekomstige jeugd van dit eiland. Er wordt gesproken over het terugdringen van de Criminaliteit. Veel geld wil men investeren in het Justitiële apparaat en financiën. Over onderwijs is bijna niets te bekennen. Dus bachelor opleiding voor de politie zonder een degelijke basispolitie opleidin . Gaat men eerst investeren in een opleiding zonder lager personeel. Dus wie verdiend hieraan? En wat zijn de gevolgen? Stijgende criminaliteit en een verwaarloosde jeugd. Dit is en was mijn stelling. Hoop dat deze regering zo kort mogelijk zal blijven. Ik vrees op het eiland een herhaling van 1969. You can fool the people sometimes. But you can not foul them all the time. Die time is nu.

 3. Misschien blijft er van die 5,6 mio ook iets aan de strijkstok hangen voor anderen. Koeiman misschien ook? Je moet die zaken tenslotte coalitiebreed zien.
  En zo niet van deze 5,6 mio dan zullen de anderen denken : onze tijd komt nog wel , voor wat, hoort wat.
  Een soort van gentleman’s agreement maar dan voor corruptici.

 4. Helemaal eens, gewon een super slap figuur. Vooral omdat hij erin geluisd is om d PS aan deze regering toe te voegen. Vandaar dat de 80/20 ‘wordt aangepast’, minimumloon etc etc.
  Daarvoor in de plaats komt Cordoba die op dze goedkope manier zijn pensioen nog kan opkrikken. Een partij die zoveel zzetels kwijt is kan alsnog aanschuiven. Als dit de manier is hoe Koeiman omgaat met de kiezer, dan zie ik geen heil in deze poppekast.

 5. Koeiman zal een 2e Rosaria worden. Hij roept veel, maar heeft geen ruggegraat.
  Zijn hele verhaal over ‘vechten tegen corruptie’ wordt nog voor het aantreden van deze regering onderuit gehaald door het ongeneerde graaien van Camelia met deze zogenaamde politie opleiding. Maar liefst 5,6 miljoen gulden wordt uitgetrokken voor dit projectje, wat nog slechts op papier bestaat en waarschijnlijk ook niet verder gaat komen. Heel Curacao snapt dat dit project er slechts is om Camelia en haar familie aan een paar miljoen te helpen. Maar Koeiman snapt dat niet !
  Zelfs een Koeiman zou moeten begrijpen dat hij er alles aan zal moeten doen om iedere schijn van corruptie binnen zijn kabinet te voorkomen. Doet hij dat niet dan lacht werkelijk iedereen op het eiland hem uit en kan hij, net zoals PAIS, fluiten naar zijn stemmen bij de volgende verkiezingen.

 6. Byside welke neem hij dan mee bij zijn aanstelling als minister de byside of zijn echtgenoot?
  Zijn ministerschap zou ook niet zeker zijn maar daar weet mw.gobernador
  L.George Wout.
  wel een mouw aan te spelden.

 7. Dhr. Koeiman wil wat CFT’s invloed betreft, veranderen. Denkt dhr. Koeiman het beter te kunnen doen? Hoe? Zijn er concrete doeleinden die hiermee bereikt moeten worden? Hopelijk geen vrijheid om (misschien) weer eindelijk door te kunnen sjoemelen? Of om weer kris kras leningen af te sluiten?

  Hoe gaat zijn kabinet de meest tastbare problemen aanpakken? Het akkoord staat volop alledaagsheden. Er wordt (zoals vele malen al) niet expliciet geannoteerd hoe het kabinet specifieke problemen gaat aanpakken. De weinig aan elkaar geschoven A4-tjes in ringband zeggen eigenlijk helemaal niks. Een hoop papier met een hoop wensen. Dat is wat het is. Het enige “specifieke” is wat betreft het geval van een verdachte of schuldige lid van Staten. Nou, succes daarmee, daar de MAN voor hun kabinet met een verdachte moest onderhandelen. En dit doet juist alle geloofwaardigheid van de bekwaamheid van objectief regeren van dit kabinet teniet.

  Bravoure om specifieke problemen aan te pakken en deze creatief te weten of willen oplossen is, helaas in ons politiek, niet wat we aan talent hebben.

 8. Geld, geld, geld. Een zieke “Amerikaanse” maatschappij.
  Menselijke waardigheid, o.a. SCHONE LUCHT is geen item. Hoe olie DOM (!!) mag een mens zijn?
  Wat betreft onafhankelijkheid van Nederland, graag : toon BALLEN, en doe die totale onafhankelijkheid a.s.a.p. Dat kan je als land Curacao werkelijk laten zien wat je waard bent, de echte status.
  Per direct b.v. al geen nieuwe stagiaires uit andere landen maar lokaal personeel inzetten, is een goede start.
  Maar het wordt dezelfde slappe hap.

 9. To be remembered.
  2010 MFK-PS-MAN Schotte-Wilsoe-Cooper ( = Koeiman).
  Need I say more ?

  Een kabinet om nooit te vergeten en dat doen we dan ook niet. Ook het zwijgen en meedelen uit de ruif van MAN niet.
  MAN : Integriteit, anti corruptie : kreten voor de Bühne !
  ( en dan nog het liefst zonder toezicht want dan hebben ze de handen vrij om……).

 10. Waarom direct weer vragen en insinuaties richting Nederland. Laat eerst eens zien dat je zelf wat waard bent ! Opeenvolgende regeringen van deze rots hebben al jaren alleen prioriteit gegeven aan het onbeschaamd ordinair verrijken van zichzelf en familie, en de bevolking laten stikken.

 11. Armoedebestrijding zou inderdaad prioriteit numero uno moeten zijn, maar dat heeft tot nu toe elke nieuwe aantredende kabinet/regering aangekondigd en die belofte uiteindelijk toch aan hun smerige laarzen gelapt. Het is er helaas nooit van gekomen. Maar wel steeds blijven ouwehoeren over criminaliteit. Wel, ik denk dat regering Koeiman in niets verschilt met de vorige regering. Ik verdenk de politiek en andere instituten op Curaçao trouwens ervan bewust de criminaliteit te cultiveren. Want stel je eens voor dat ze echt werk maken van armoedebestrijding, wat is dan de uitkomst? Op den duur minder criminaliteit, misschien zodanig dat er cipiers ontslagen moeten worden, ontslagen bij cateringsbedrijven e.a. toeleveringsbedrijven, minder politieambtenaren? Ook het OM zal er onder lijden, want dan zijn er ook minder verdachten, minder veroordelingen, dus minder werk en ga zo maar door.. Dus ik zie echt niets nieuws, Koeiman is trouwens inderdaad een sukkel gebleken, gebleken, omdat iedereen al heeft gemerkt wat voor zwakkeling hij is!

 12. Armoede bestrijding, dat moet prioriteit krijgen maar daar hoor je veel te weinig van. De heer Koeiman is een slappe hap, dat heeft hij al laten zien in de kwestie 5.6 miljoen Camelia. Ik ben benieuwd.

 13. Curacao zou een tweede Haiti zijn zonder Nederland!

  Waarom komen al die Jamaicanen, Haitianen en Dominicanen naar Curacao?

  Prima die strijd tegen corruptie van de MAN. Begin dan met openheid over de baan van de echtgenote van Koeiman (gerucht: mega salaris zonder werkzaamheden te verrichten) en het uitgavenpatroon van Gijsbertha (gerucht: huis van 1.5 miljoen cash betaald, net als een auto van 30 duizend voor zijn byside).

 14. Kijk eens waar onze politici en de eigen mensen met geld hun kinderen op school doen, voor te beweren dat alleen Nederlanders goed voor zichzelf zorgen wat dat betreft.
  Curacao is inderdaad achteruitgegaan en dat is begonnen met het zelfbestuur, daarna zijn er kapitalen in het eiland gepompt en wat hebben we er mee gedaan? Geef daar maar eens antwoord op.
  Inderdaad, waarom geen tweetalig onderwijs? Vraag het een hele rits van mislukte ministers van onderwijs en ook hen die dat krampachtig tegenwerken en hun landgenoten willens en wetens dom houden.
  De Curaçaoënaars worden tegengewerkt in nederland? Tja een deel heeft dat aan de overduidelijk aanwezige van hier uit geëxporteerde curaçaose criminelen te danken en het effect wat dat met zich meebrengt, maar anderen zijn succesvol, ook in het zoeken naar een baan en stage, zelfs zo succesvol dat ze er niet meer aan denken om terug te komen want wat heeft Curacao ze dan te bieden? Snel onafhankelijk worden… dan maar weer? Want dan wordt alles beter, net zoals zelfbestuur alleen maar succesvol was… toch? Lekker door blijven zeuren en vooral niet naar het eigen falen en de eigen realiteit kijken.

 15. Inplaats van ‘samen geld verdienen’ zou de vraag moeten zijn wat is de toegevoegde waarde geweest voor beide landen tot nu toe? Cultuur is anders, economie op Curaçao is alleen maar achteruitgegaan, werkloosheid al decenia’s te hoog, social moet we ons zelf zien te redden. Kwaliteit onderwijs werkt niet, maar Nederlanders zorgen heel goed voor hun eigen kinderen op prive scholen te zetten. International is Engels de voertaal maar ja blijkbaar wordt Nederlands belangrijker gevonden als officiele communicatie taal, in de onderwijs, enz. terwijl Papiaments ons moedertaal is. Waarom geen twee talig onderwijs (Papiaments/Engels). Er klopt gewoon een heleboel dingen niet! Om niet te spreken hoe Curacaoënaars in Nederland op elke front tegengewerkt worden, van een krijgen van een simpele stage tot aan een baan toe. En de Nederlandse politiek als media maakt ruimtelijk gebruik om landgenoten continu zo negatief mogelijk te plaatsen…..hoe kan er ooit samengewerkt worden met een land die ons altijd heeft tegengewerkt?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties