NOS | Nederland grijpt nu toch echt in op Curaçao

Dick Drayer

Premier Rutte (links) met de Curaçaose premier Rhuggenaath | ANP

Nederland lijkt nu toch te gaan ingrijpen op Curaçao. Voor het derde opeenvolgende jaar krijgt de regering in Willemstad de overheidsbegroting niet op orde en zijn grote tekorten ontstaan.

Bij de ontmanteling van de Nederlandse Antillen in 2010 heeft Curaçao zich gebonden aan strenge financiële normen in ruil voor schuldenverlichting. Bijna tien jaar na dato moet geconstateerd worden dat er onvoldoende is ingezet op het voorkomen van het maken van schulden en deugdelijk financieel beheer.

Venezuela

In 2012 kreeg Curaçao ook al een aanwijzing. Toen was de gedachte dat overmatige uitgaven en wanbeleid van de regering-Schotte oorzaak waren van de financiële wanorde. Nu wijt de regering in Willemstad de problemen voor een groot gedeelte aan de crisis in Venezuela.

Ooit was Venezuela de grootste leverancier van toeristen aan het eiland, maar de grenzen zijn nu al anderhalf jaar min of meer gesloten. Ook de olie-industrie ligt op z’n gat nu het Venezolaanse staatsoliebedrijf PDVSA geen druppel olie meer mag raffineren vanwege de Amerikaanse sancties tegen dat land.

Noodklok

Beleidsmakers vrezen dat een al te rigide ingrijpen uit Den Haag de nekslag betekent voor de toch al kwakkelende en al drie jaar krimpende economie.

Al in januari 2018 luidde het College financieel toezicht, dat toezicht houdt op de afspraken uit 2010, de noodklok. Maar het verzuimde Den Haag een advies tot ingrijpen te geven. Tot drie keer toe herhaalde zich dat scenario.

Bronnen in Willemstad zeggen dat de huidige situatie daarom mede het gevolg is van de weifelende houding van de toezichthouder en de overtuiging in Den Haag dat in tegenstelling tot 2012 er in ieder geval zaken met Willemstad gedaan kunnen worden.

Convenant

Letterlijk, want premier Rutte kwam in januari van dit jaar met een handelsdelegatie naar Curaçao en sloot een convenant met premier Rhuggenaath. Daarin werden afspraken gemaakt over het aanpakken van het ambtenarenapparaat en financieel beheer, onder regie van Willemstad.

Maar zonder stok achter de deur blijken ook die afspraken geen soelaas te bieden. De verkapte aanwijzing, zoals het convenant in januari werd genoemd, kreeg begin vorige maand een serieus randje, toen de Rijksministerraad liet weten nu toch echt een aanwijzing te geven.

Maar Curaçao wist dat te voorkomen door in Den Haag opnieuw te bepleiten afspraken daarover in een hernieuwd convenant neer te leggen. Rutte gaat akkoord, maar dan wel onder leiding van Nederland. Vandaag zal duidelijk worden hoe Nederland handen en voeten gaat geven aan de regiefunctie.

Bron: NOS

4 Reacties op “NOS | Nederland grijpt nu toch echt in op Curaçao

 1. Moordenaar gs de raaf en gehele mfk, nu met onbenul c cooper hebben immers curacao de grond ingeboord. 200 mljn rdk aqualectra , pisas 200 mljn verkwanseld, zie er maar uit te komen,dames tilly, stella

 2. Drechi pa bosnan Tur

  Ja weet je…. Kuilen hebben een zeer nare karaktertrek: ze discrimineren niet. Het kan ze niet schelen wie hen in eerste instantie het levenslicht heeft doen zien………

 3. Stephen Walroud en AlKLM Walle snoepreisden voort.

  Tilly Pikerie zet thuis een nieuwe Netflix film op en krijgt over 2 weken weer 10,000 netto op haar rekening gestort.

  Franklin Sluis casht deze maand weer 50,000 en boekt vanmorgen zijn 14e snoepreis van dit jaar.

 4. de Rechtsstaat

  Voor of tegen de regering in Willemstad, één ding is zeker: het dreigt weer een zwarte dag te worden in de geschiedenis van politiek Willemstad.

  En een ieder zal weer leiden onder het slappe gelul van een handje vol gezagsdragers.

  Echt om te huilen, schaamte alom n.a.v. zo een wanprestatie van de z.g. elite.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *