28 C
Willemstad
• dinsdag 21 mei 2024

Extra | Journaal 17 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, May 16, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, May 15, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, May 14, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

NOS | Ministers Curaçao frauderen met miljoenen

HomeMediaNOS | Ministers Curaçao frauderen met miljoenen
Demissionair minister van Sociale Zaken Larmonie | Foto: Persbureau Curacao

Op Curaçao dreigt een enorm corruptieschandaal aan het licht te komen. In een uitgelekt rapport van de Algemene Rekenkamer over de jaren 2014 en 2015 staat dat ministers voor miljoenen Antilliaanse guldens aan opdrachten hebben geaccordeerd, terwijl ze helemaal geen tekenbevoegdheid hebben.

Net als in Nederland mogen alleen ambtenaren tekenen die daarvoor door het ministerie van Financiën op een lijst zijn gezet. De Rekenkamer ontdekte dat die lijst op veel ministeries niet bestaat of niet actueel is.

Miljoenen guldens

In totaal zou het gaan om bijna 700 werkopdrachten met een totale waarde van meer dan 8 miljoen Antilliaanse guldens, omgerekend meer dan 4 miljoen euro. De grootste boosdoener is Ruthmilla Larmonie, nu demissionair minister van Sociale Zaken. In zeker één geval zou zij een subsidie van 40.000 euro voor een bedrijf van een partijgenoot hebben verhoogd naar ruim 300.000 euro.

Ook de huidige demissionaire premier van Curaçao Ben Whiteman zou de regels aan zijn laars hebben gelapt. Ambtenaren die de ministers wezen op hun foutieve gedrag werden overgeplaatst of disciplinair gestraft.

Pueblo Soberano

De ministers zijn lid van de partij Pueblo Soberano van de in 2013 vermoorde politicus Helmin Wiels. Voor zijn dood was juist hij degene die de enorme corruptie op het eiland aan de kaak stelde.

De verontwaardiging op Curaçao is groot. Het uitgelekte rapport moet nog officieel worden gepubliceerd maar nu al hebben boze parlementariërs vragen gesteld.

Curaçao heeft op dit moment een demissionaire regering, sinds de verkiezingen van 5 oktober. Er zijn coalitiebesprekingen gaande en de kans is groot dat Pueblo Soberano met twee ministers in de nieuwe regering komt. Een belangrijke kandidaat voor een van de ministersposten is dezelfde Ruthmilla Larmonie die nu wordt genoemd als de grootste overtreder.

Bron: NOS

Dit artikel is geplaatst in

22 reacties

 1. Laten wij een paar dagen vooruit kijken….. Wij kenden die regel niet, nooit van gehoord. Ja en toen we het wisten hebben wij als PS maar besloten om Fransica de laan uit te sturen Larmonie het ministerschap bij BPD te gunnen, Whiteman is betrouwbaar en op SOAW gezet. En zo regeerden wij lekker verder en kunnen wij de belastingbetaler blijven belazeren onder de hoed van kabinet MAN. Eigenlijk moeten wij massaal stoppen met belasting betalen tot er een integere regering ingezworen wordt.

 2. moeten we eigenlijk niet eens een aparte plek creëren in de bon futura voor corrupte politici?
  of kunnen ze gewoon bij het andere tuig?

 3. LuMA, nu gaat het juist beginnen. Er komt een grote onderzoek met terugwerkende kracht in de laatste 20 jaar. Maak je borst maar nat!
  Nette mensen zouden meer hebben gegeven, en ik bedoel uit anderen partijen.
  Ik blijf erbij dat er bij PS geen opzet in het spel was en dat het wordt opgeblazen!
  Daarom ben ik blij met het onderzoek. En het gaat om miljoenen!

 4. niemand is schuldig alleen Nederland.
  die hebben niet goed opgelet.
  dat is vast de oorzaak van hun corrupte gedrag…
  Nederland is gewoon altijd schuldig als dit land faalt.

 5. Mijn hart doet zeer kan er niet meer tegen juist deze partij met corrupten.

  PUEBLO SOBERANO VOOR HET VOLK????????????
  WEG ERMEE PLUKSE WET TOEPASSEN.MAC CIJNTJE CADE WILSOE
  .
  BEN WHITEMAN ERENE DICK rUTMILLA LARMONIE ALLEMAAL
  VAN PS. MOETEN WEG.VERDIEN GEEN DAG OM AAN TE BLIJVEN.
  SHAME ONE YOU GOD STRAFT.

 6. De vier ruiters van de Apocalyps hebben kennelijk de eilanden overgenomen. Ze worden beschreven in hoofdstuk 6 van het boek Openbaring uit het Nieuwe Testament. De profetie rondom de vier ruiters zal pas uitkomen als de op zichzelf gerichte bestuurders aan de macht zijns. Brutaal jezelf verrijken als vertegenwoordigers van het volk in strijd met de wettelijke regels? Waarschijnlijk is de redenering, omdat alle parlementariërs en ministers het doen? Dan is er natuurlijk ook de ernstige vervuiling op de eilanden. Aruba heeft veel radioactief afval en asbest en andere gevaarlijke stoffen gedumpt. Als eigenaar van de raffinaderij worden die slechte praktijken door de regering voortgezet ten koste van de bevolking. En dan willen we het nog niet hebben over de uitspraak van de Amerikaanse rechter inzake de racetrack. Heeft de belastingbetaler heel veel gekost. Justia/US law/Federal Courts/Distict Courts/Florida. Government of Aruba v. Sanchez, August 9, 2002. Die zaak gaf een pijnlijk en ontluisterend beeld van het Arubaanse politieke zakendoen.
  Hoe schoon is het drinkwater? Wat zitten er voor gevaarlijke stoffen in? Er schijnt op Parkietenbos radioactief afval opgeslagen te zijn. Wat sijpelt er allemaal in zee? Het drinkwater wordt door de WEB geproduceerd. Is dat 100% veilig? Vermoedelijk ligt er ook in de oude fosfaatmijnen radioactief afval opgeslagen (Amerikaanse radioactief afval?). Dat zal op de andere eilanden wel ongeveer hetzelfde zijn. Wie is er verantwoordelijk voor het meten en structureel onderzoeken van al die gevaarlijke stoffen in het drinkwater, in de grond en in het voedsel? Geen wonder dat de overheid geen milieuwetgeving wil. Binnenkort kan de ziektekostenverzekering de kosten niet meer dragen van de toenemende gezondheidsschade. Hoe moet dat aflopen? Oorlog is er al tussen de partijen en geen middel wordt geschuwd om te overwinnen (ruiter 2 en 1). Het derde paard (zwart) verbeeldt oneerlijke handel en honger. Het vale paard de dood is nog niet gearriveerd. Maar als de landen zo worden leeggezogen door hun eigen bestuurders en de bevolking er blijkbaar niet toe doet, kan het op termijn alleen maar heel slecht aflopen. Willen we dat? Wat doen de milieu-organisaties? In Curaçao heel veel. Maar elders? Van de overheid hoeven we als burger niets te verwachten. Tenzij er zich een drinkwater grandioos schandaal voordoet. Google maar eens op drinkwater schandaal. Wij schrokken ons wild. Renée van Aller en John de Vries

 7. Mac Cijntje maakt het vandaag in de Extra wel erg bont.
  Hij stelt dat het niet de schuld is van PS ministers, maar een falen van de Ministerie van Financien.
  Lekker met de vinger naar anderen wijzen terwijl je eigen partijleden zich niet aan de voorschriften houden.
  My god, waar komen we terecht met zulke leiders…..

 8. Te triest voor woorden hoeveel broodnodige subsidies in de loop van hun ministerschap werden afgewezen, met als gevolg juist een verslechtering van de al precaire situatie van de kansarmen en de minderbedeelden in de maatschappij en dit terwijl hun eigen socialistische portemonnees elke keer weer gewetenloos vetgemest worden. Het welzijn van het volk, laat staan die van hun stemvee, zal hen dus zo te zien een worst wezen. Maar goed, wat kun je verwachten van een partij die geen bezwaar heeft om een moordverdachte, van hun eigen leider trouwens, in hun midden te hebben? Graai-talent om minister te worden zou dan weldegelijk een vereiste zijn geweest.

 9. ook al is de fraude nog zo snel , de MOT en belastingdienst achterhalen het wel.

  maar nu even iets heel anders, buiten het feit dat Ministers of statenleden nu niet door de screening komen.
  A> ze zijn chantabel
  B> plegen fraude.
  C> plegen meineed ( hebben een belofte of een eed afgelegd)

  Hoop ik nu toch echt dat de Gouverneur van Curacao.

  Opdracht geeft aan de pensioen uitkeringen om mensen die veroordeeld zijn, in welke vorm dan ook en een misdaad hebben gepleegd in hun termijn dat ze statenlid waren of Minister af te pakken of te korten.
  Conform gesteld in de landsverordering

 10. Nu staat de net samengestelde regerings ploeg met deze fraudeurs of wegsluizers naar vriendjes weer op losse schroeven, want je kan mevr. Larmonie en de ander schuldigen toch niet weer aan de bak laten en van de belastingbetalers laten stelen. Feitelijk kan ze zo niet door de screening komen. Allemaal met de billen bloot en alles terug betalen. Leeflang heeft al aangifte gedaan van Nada Wiels daar kan ze nu nog een rijtje aan toevoegen, het OM krijgt het nog druk, die hebben extra personeel nodig om schoon schip te maken.

 11. ja, daar was geen geld voor, de meest noodzakelijke opvang van verslaafden.
  als je dat beseft, weet je waar de politiek voor staat.
  eerst mijn eigen zekken vullen, dan de mensen in mijn omgeving vooruit helpen.
  maar de verslaafdenzorg of andere noodzakelijke sociale instellingen mogen door de strond zakken.

 12. Dat denk ik niet. Er is een groot aantal mensen (zelfs actief hier op KKC) die heilig overtuigd zijn van de goede bedoelingen van de partij en zijn leden. Ik denk wel dat deze personen geen ministersposten meer zouden moeten bekleden. Daar heeft MAN nog een kluif aan.

 13. Zullen we maar weer….
  Zullen we maar weer een potje stelen
  Jaja, je weet het goed
  Jij weet wel hoe het moet
  Het zit gewoon in je bloed….

  En er was zogenaamd geen geld voor Dios yudami, een nacht opvang voor verslaafden… die mochten weer als honden op straat slapen maar wel geld voor …. jaja, je weet het goed… het zit gewoon in je bloed… tiretirelaaaaaa…. zullen we maar weer een potje stelen….

  En pueblo?
  Wij gaan maar weer een potje huilen….

 14. gewoon even nu een regering vormen en bij de eerste vergadering de coalitie opzeggen.
  daarna verkiezingen uitschrijven en we zullen nooit meer iets van de PS horen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties