29 C
Willemstad
• zaterdag 2 december 2023

CC | Thieves use drones for business break-ins

WILLEMSTAD – In an investigation into business break-ins, the police have arrested several suspects, including a man skilled in operating a drone. During the investigation, this suspect...

DH | Solicitor-General requests 17-month sentence on first day of Frans Richardson’s

The “LEA building” in Philipsburg. PHILIPSBURG--Considering it proven that Frans Richardson (55) accepted bribes totalling US $94,800 and abused his position as a Member of Parliament (MP), the...

Telegraaf | Trump verliest presidentiële immuniteit in zaak Capitoolbestorming

WASHINGTON - Het Amerikaanse Hof van Beroep heeft besloten dat Donald Trump geen presidentiële immuniteit heeft in de verkiezingszaak rond de bestorming van het Capitool. Dat betekent...

Democracy now! | Friday, December 1, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 1 december 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Curaçaose masterlicentiehouder Antillephone faciliteert gokbedrijf met overtreding anti-witwasregels

Persbureau Curacao DEN HAAG – Gokbedrijf Betent, in Nederland bekend van de onlinekansspelen van BetCity en opererend onder een ‘masterlicentie’ van Antillephone, heeft een boete van drie miljoen...
- Advertisement -spot_img

NOS | Minister Sint-Maarten: wij hebben elkaar nodig

HomeMediaNOS | Minister Sint-Maarten: wij hebben elkaar nodig

De minister van Justitie van Sint-Maarten wil niet dat Nederlandse rechercheurs volledig op eigen houtje onderzoek gaan doen naar corruptie en criminaliteit op het eiland.

In een interview met de NOS zegt Richardson dat een voorwaarde voor het onderzoek is, dat er goed wordt samengewerkt met de politiemacht op Sint-Maarten.

“Wij hebben elkaar nodig”, aldus Richardson. “De Nederlandse rechercheurs hebben de lokale kennis nodig. Wij hebben de specialistische en technologische kennis van de Nederlandse eenheden nodig. Het is in de praktijk bewezen dat ze samen veel effectiever zijn, dan wanneer ze afzonderlijk optreden.”

Gokmaffia

Nederland en Sint-Maarten tekenden in mei een overeenkomst om de corruptie en criminaliteit op het eiland te bestrijden. Maar inmiddels is er een conflict ontstaan.

Nederland wil begin volgend jaar een criminele inlichtingendienst op Sint-Maarten installeren, die de gokmaffia in kaart moet brengen. Maar de ruim vijftig rechercheurs zouden buiten de lokale politie om moeten werken om de schijn van belangenverstrengeling te vermijden.

Minister van Justitie Dennis Richardson van Sint-Maarten: wij hebben elkaar nodig
Minister van Justitie Dennis Richardson van Sint-Maarten: wij hebben elkaar nodig

De oprichting van de dienst wordt door Richardson geblokkeerd, omdat hij vindt dat de lokale politie niet genegeerd mag worden.

“Er wordt tegen ons gezegd: je bent niet nodig, wij kunnen het zonder jou”, zegt hij. “Maar dan vraag ik me af: hoe dan? Want de wet geeft aan de minister van Justitie van Sint-Maarten bepaalde bevoegdheden. En als je die niet in acht neemt, ben je eigenlijk buiten het recht om aan het optreden.”

Irritatie

De justitieminister van Sint-Maarten is in Nederland. Hij heeft vanavond een gesprek met minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie zal er ook bij zijn.

Sint Maarten CID criminele inlichtingendienst RST en Marrechaussee zonder politiekorps KPSM
Sint Maarten CID criminele inlichtingendienst RST en Marrechaussee zonder politiekorps KPSM

Richardson vindt het onterecht dat het Nederlandse ministerie van Justitie en de Nederlandse politie beweren dat de onder- en de bovenwereld op Sint-Maarten versmolten zijn. “Er komen integriteitsschendingen voor, er komen corruptieve praktijken voor. Die moeten bestreden worden, zonder dat je meteen de conclusie trekt dat de samenleving corrupt is tot in de haarvaten. Dat is sterk overdreven. Het irriteert mij dat dat beeld hier zo wordt gepusht. Ik begrijp niet waarom.”

Plasterk zei voorafgaand aan dat overleg dat “we op een verstandige manier moeten samenwerken om corruptie en criminaliteit aan te pakken”. “Maar dat betekent niet dat wanneer er ergens een onderzoek loopt, dat met één telefoontje van een politicus op Sint-Maarten gestopt zou kunnen worden.”

Bron: NOS

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties