Laatste reacties

- Advertentie -

NOS | Minister Sint-Maarten: wij hebben elkaar nodig

De minister van Justitie van Sint-Maarten wil niet dat Nederlandse rechercheurs volledig op eigen houtje onderzoek gaan doen naar corruptie en criminaliteit op het eiland.

In een interview met de NOS zegt Richardson dat een voorwaarde voor het onderzoek is, dat er goed wordt samengewerkt met de politiemacht op Sint-Maarten.

“Wij hebben elkaar nodig”, aldus Richardson. “De Nederlandse rechercheurs hebben de lokale kennis nodig. Wij hebben de specialistische en technologische kennis van de Nederlandse eenheden nodig. Het is in de praktijk bewezen dat ze samen veel effectiever zijn, dan wanneer ze afzonderlijk optreden.”

Gokmaffia

- Advertentie -

Nederland en Sint-Maarten tekenden in mei een overeenkomst om de corruptie en criminaliteit op het eiland te bestrijden. Maar inmiddels is er een conflict ontstaan.

Nederland wil begin volgend jaar een criminele inlichtingendienst op Sint-Maarten installeren, die de gokmaffia in kaart moet brengen. Maar de ruim vijftig rechercheurs zouden buiten de lokale politie om moeten werken om de schijn van belangenverstrengeling te vermijden.

Minister van Justitie Dennis Richardson van Sint-Maarten: wij hebben elkaar nodig
Minister van Justitie Dennis Richardson van Sint-Maarten: wij hebben elkaar nodig

De oprichting van de dienst wordt door Richardson geblokkeerd, omdat hij vindt dat de lokale politie niet genegeerd mag worden.

- Advertisement -

“Er wordt tegen ons gezegd: je bent niet nodig, wij kunnen het zonder jou”, zegt hij. “Maar dan vraag ik me af: hoe dan? Want de wet geeft aan de minister van Justitie van Sint-Maarten bepaalde bevoegdheden. En als je die niet in acht neemt, ben je eigenlijk buiten het recht om aan het optreden.”

Irritatie

De justitieminister van Sint-Maarten is in Nederland. Hij heeft vanavond een gesprek met minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie zal er ook bij zijn.

Sint Maarten CID criminele inlichtingendienst RST en Marrechaussee zonder politiekorps KPSM
Sint Maarten CID criminele inlichtingendienst RST en Marrechaussee zonder politiekorps KPSM

Richardson vindt het onterecht dat het Nederlandse ministerie van Justitie en de Nederlandse politie beweren dat de onder- en de bovenwereld op Sint-Maarten versmolten zijn. “Er komen integriteitsschendingen voor, er komen corruptieve praktijken voor. Die moeten bestreden worden, zonder dat je meteen de conclusie trekt dat de samenleving corrupt is tot in de haarvaten. Dat is sterk overdreven. Het irriteert mij dat dat beeld hier zo wordt gepusht. Ik begrijp niet waarom.”

Plasterk zei voorafgaand aan dat overleg dat “we op een verstandige manier moeten samenwerken om corruptie en criminaliteit aan te pakken”. “Maar dat betekent niet dat wanneer er ergens een onderzoek loopt, dat met één telefoontje van een politicus op Sint-Maarten gestopt zou kunnen worden.”

Bron: NOS

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

PBC | SER: wetgeving op de kansspelen overnieuw

Persbureau Curacao | Met SER advies De vernieuwde wetgeving op de kansspelen en de...

ParadiseFM | Rode Kruis Curaçao wil geld ophalen voor Limburg

Het Rode Kruis op Curaçao stelt haar bankrekening beschikbaar om geld in te...

NTR | Uit de cel en in het parlement

Tekst Sharina Henriquez, video Petra Trinidad SAN NICOLAS – De van corruptie verdachte politicus...

DH | Procedural issues dealt with in Constitutional Court case

PHILIPSBURG--On July 22, 2021, a case management conference was held in the matter...

Groene | ‘De moord op Peter R. de Vries viel niet uit de lucht’

Rasit Elibol | De Groene Amsterdammer Advies aan de (in)formateur (11): Emile Kolthoff De vraag...

Democracy now! | Tuesday, August 3, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists...
- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

DolfijnFM | Amerika roept haar burgers op om niet meer naar Curaçao te vliegen

Amerika heeft Curaçao als zeer hoog risicogebied bestempeld en donkerrood gekleurd op de kaart, level 4, vanwege een toename van de besmettingen. Amerikanen wordt dringend geadviseerd om...

DolfijnFM | 16 augustus laatste dag om iemand voor te dragen voor lintje

Nog 12 dagen en dan moet de aanvraag voor een koninklijke onderscheiding de deur uit. 16 augustus sluit de termijn. Lintjes worden doorgaans verleend aan mensen die...

DolfijnFM | Overheid verlaagt testleeftijd kinderen bij aankomst Curaçao

De Curaçaose overheid heeft de leeftijd waarop kinderen een negatief testbewijs moeten laten zien op Hato verlaagd. Die was 16 jaar, maar nu moet ieder kind van...

PBC | Minister van Financiën wil weten hoeveel directie SVB zichzelf toebedeeld

Persbureau Curacao Javier Silvania wil weten welk deel van de bijna 30 miljoen aan lonen en salarissen de SVB betaald aan de directie. De minister van Financieën reageert...

PBC | Veel bestuurders hebben hun autopapieren niet op orde

Persbureau Curacao De politie moet steeds vaker ingrijpen bij verkeersongelukken omdat een van de bestuurders zijn papieren niet op orde heeft. Bij controles blijkt dat veel chauffeurs hun gordel...

PBC | Bonaire verwacht volgend jaar forse groei van accommodaties en werkgelegenheid

Persbureau Curacao Bonaire heeft in 2022 ruim 700 extra kamers nodig om de toename van verblijfstoeristen op te kunnen vangen. Op dit moment kunnen er bijna 2200 toeristen...
- Advertentie -