26 C
Willemstad
• woensdag 12 mei 2021 08:02

ParadiseFM | CMC pakt de draad weer op

CMC pakt deze week de reguliere zorg weer op. Vorige week werd al begonnen met urgente oncologische ingrepen. Deze week worden de eerste uitgestelde operaties en behandelingen...

ParadiseFM | Geen nieuwe besmettingen, één coronapatiënt overleden

Er is niemand positief getest op het coronavirus afgelopen dag. Het is voor het eerst sinds februari dat er geen nieuwe coronabesmettingen werden gemeld op Curaçao. Wel...

ParadiseFM | Hensley Meulens geen nieuwe baan bij MLB

Hensley Meulens gaat tot verrassing van velen dit seizoen niet aan de slag als coach bij een Major League Baseball team. Geen enkel team heeft voor komend...

NTR | Nieuw parlement Curaçao wil vooral eenheid terug brengen

Oscar van Dam WILLEMSTAD – ‘‘Er zijn velen die denken dat politiek een synoniem is van elkaar beledigen. Maar de manier waarop u iemand behandeld, zegt meer over...

DH | Mingo’s dismissal was politically motivated, lawyer Bloem argued

PHILIPSBURG--Dismissed Princess Juliana International Airport (PJIA) operating company PJIAE chief executive officer (CEO) Brian Mingo was ultimately let go by PJIA holding company PJIAH for political reasons,...

Ingezonden | De positie van de verpleegkundige beroepsgroep binnen de ziekenhuiszorg in vogelvlucht

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...
- Advertisement -spot_img
HomeMediaNOS | Militairen moeten nieuwe rellen Curaçao voorkomen

NOS | Militairen moeten nieuwe rellen Curaçao voorkomen

Brandstichting tijdens een protest eerder deze week ANP

Nederlandse militairen gaan de politie op Curaçao helpen om de openbare orde te handhaven. Aanleiding zijn de rellen van de afgelopen dagen op het eiland. Om hoeveel militairen het gaat, wil Defensie niet zeggen.

De onrust begon woensdag, toen een protestactie tegen de regering van Curaçao uit de hand liep. Rellen waren het gevolg, waarbij ook winkels werden geplunderd en branden gesticht. Alleen afgelopen nacht al werden 55 mensen gearresteerd.

Volgens correspondent Dick Drayer zijn de daders geen demonstranten maar bendeleden, die ‘s nachts actief zijn en een spoor van vernieling achterlaten. “De politie lijkt telkens een stap te laat te komen. De vorige nacht waren er 63 branden. En ook nu woedt op verschillende plekken brand.”

Het ministerie van Defensie willigt nu een verzoek in van de lokale autoriteiten om ondersteuning bij het bewaken en beveiligen van objecten. De militairen zullen ook zichtbaar op straat patrouilleren en de politie ondersteunen.

Gevoelig

Defensie is op Curaçao aanwezig met Nederlandse militairen die tijdelijk zijn gedetacheerd en met leden van de ‘Curaçaose militie’, die lokaal zijn opgeleid. Die laatste groep wordt, anders dan de Nederlandse militairen, doorgaans vaker zichtbaar ingezet. Dan gaat het bijvoorbeeld om ordehandhaving en wegversperringen.

“Dat heeft ook te maken met de gevoeligheden tussen Nederland en Curaçao”, zegt Drayer. “Het eiland is autonoom en heeft een lange koloniale geschiedenis. Veel witte militairen op straat kan uitgelegd worden als koloniale bemoeienis. Bovendien, een foto morgen in de krant van een Nederlandse militair die een Curaçaose relschopper een pak rammel geeft, valt denk ik – in deze tijd – ook niet goed.”

De inzet van Nederlandse militairen op Curaçao is niet nieuw. “De grensbewaking door de Kustwacht is geïntensiveerd in het begin van de coronacrisis om te voorkomen dat mogelijk besmette Venezolanen ongezien het land binnenkomen. Nederlandse militairen zijn daar actief bij betrokken”, aldus Drayer.

Bij de bestrijding van de huidige rellen krijgt de Curaçaose politie ook steun van de korpsen van de omliggende eilanden Aruba en Bonaire. De agenten zijn gistermiddag aangekomen op Curaçao.

Bron: NOS

Dit artikel is geplaatst in

2 reacties

 1. @Joseph S

  (al dan niet vrijwillige) persbreidel is nooit de oplossing geweest.
  Integendeel je begeeft je dan op een hellend vlak.
  Van censuur naar dictatuur is maar een kleine stap.

 2. Dick Drayer,
  verkondig aub niet publiekelijk wat wij op de klip allang weten.

  Meer brandstof om een kanteling in de lokale opinie vwb ingrijpen te verantwoorden is niet bepaald gewenst.
  Dat er stront aan de knikker is, mag men allerminst verwonderingswaardig te noemen
  JIJ als ingezetene zijnde zou deze hele circusvoorstelling wellicht ook vanuit een ander perspectief kunnen belichten.
  Misschien vanuit het oogpunt van een leerproces of afstraffing, maar ten alle tijden met het belang van onze klip voorop.
  Whatever, please Dick, neem afstand van je drang om op korte termijn te willen scoren. Realiseer jezelf dat diezelfde verdomde slachtofferrol aannemen niets anders belichaamt dan het verrotte politieke Establishment zodra het hun uitkomt.
  Al is het maar tgv je eigen credibiliteit en het welzijn van jouzelf en je naasten op deze normaliter geweldige klip.

  Laat die tendentieuze berichtgeving liever over aan anderen en kom met nieuws waar tenminste nog IETS positiefs van te maken valt ten tijde van deze lokale uiting van onvrede.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties