31 C
Willemstad
• zondag 24 oktober 2021 15:33

Laatste reacties

- Advertentie -

NOS | Militairen moeten nieuwe rellen Curaçao voorkomen

Brandstichting tijdens een protest eerder deze week ANP

Nederlandse militairen gaan de politie op Curaçao helpen om de openbare orde te handhaven. Aanleiding zijn de rellen van de afgelopen dagen op het eiland. Om hoeveel militairen het gaat, wil Defensie niet zeggen.

De onrust begon woensdag, toen een protestactie tegen de regering van Curaçao uit de hand liep. Rellen waren het gevolg, waarbij ook winkels werden geplunderd en branden gesticht. Alleen afgelopen nacht al werden 55 mensen gearresteerd.

Volgens correspondent Dick Drayer zijn de daders geen demonstranten maar bendeleden, die ‘s nachts actief zijn en een spoor van vernieling achterlaten. “De politie lijkt telkens een stap te laat te komen. De vorige nacht waren er 63 branden. En ook nu woedt op verschillende plekken brand.”

- Advertentie -

Het ministerie van Defensie willigt nu een verzoek in van de lokale autoriteiten om ondersteuning bij het bewaken en beveiligen van objecten. De militairen zullen ook zichtbaar op straat patrouilleren en de politie ondersteunen.

Gevoelig

Defensie is op Curaçao aanwezig met Nederlandse militairen die tijdelijk zijn gedetacheerd en met leden van de ‘Curaçaose militie’, die lokaal zijn opgeleid. Die laatste groep wordt, anders dan de Nederlandse militairen, doorgaans vaker zichtbaar ingezet. Dan gaat het bijvoorbeeld om ordehandhaving en wegversperringen.

“Dat heeft ook te maken met de gevoeligheden tussen Nederland en Curaçao”, zegt Drayer. “Het eiland is autonoom en heeft een lange koloniale geschiedenis. Veel witte militairen op straat kan uitgelegd worden als koloniale bemoeienis. Bovendien, een foto morgen in de krant van een Nederlandse militair die een Curaçaose relschopper een pak rammel geeft, valt denk ik – in deze tijd – ook niet goed.”

De inzet van Nederlandse militairen op Curaçao is niet nieuw. “De grensbewaking door de Kustwacht is geïntensiveerd in het begin van de coronacrisis om te voorkomen dat mogelijk besmette Venezolanen ongezien het land binnenkomen. Nederlandse militairen zijn daar actief bij betrokken”, aldus Drayer.

- Advertisement -

Bij de bestrijding van de huidige rellen krijgt de Curaçaose politie ook steun van de korpsen van de omliggende eilanden Aruba en Bonaire. De agenten zijn gistermiddag aangekomen op Curaçao.

Bron: NOS

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

2 reacties

 1. @Joseph S

  (al dan niet vrijwillige) persbreidel is nooit de oplossing geweest.
  Integendeel je begeeft je dan op een hellend vlak.
  Van censuur naar dictatuur is maar een kleine stap.

 2. Dick Drayer,
  verkondig aub niet publiekelijk wat wij op de klip allang weten.

  Meer brandstof om een kanteling in de lokale opinie vwb ingrijpen te verantwoorden is niet bepaald gewenst.
  Dat er stront aan de knikker is, mag men allerminst verwonderingswaardig te noemen
  JIJ als ingezetene zijnde zou deze hele circusvoorstelling wellicht ook vanuit een ander perspectief kunnen belichten.
  Misschien vanuit het oogpunt van een leerproces of afstraffing, maar ten alle tijden met het belang van onze klip voorop.
  Whatever, please Dick, neem afstand van je drang om op korte termijn te willen scoren. Realiseer jezelf dat diezelfde verdomde slachtofferrol aannemen niets anders belichaamt dan het verrotte politieke Establishment zodra het hun uitkomt.
  Al is het maar tgv je eigen credibiliteit en het welzijn van jouzelf en je naasten op deze normaliter geweldige klip.

  Laat die tendentieuze berichtgeving liever over aan anderen en kom met nieuws waar tenminste nog IETS positiefs van te maken valt ten tijde van deze lokale uiting van onvrede.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Versoepeling regels bij sportevents

Willemstad - Het kabinet-Pisas versoepelt tijdelijk de regels voor sportevenementen. Sportwedstrijden met maximaal honderd fanaten in het publiek worden nu ook beschouwd als low-riskevenementen. Dat zei premier...

AntilliaansDagblad | Maandag besluit over opheffen beslag GGz

Willemstad - Financiënminister Javier Silvania (MFK) beslist maandagochtend over eventuele opheffing van het beslag van de Belastingdienst op het zorgbudget van de Stichting Geestelijke Gezondheidszorg (GGz) Curaçao...

AntilliaansDagblad | In 2022 eindelijk economische groei

CBCS: Economische opleving geen garantie voor duurzaam herstel Willemstad/Philipsburg - Het reële bbp (bruto binnenlands product) van Curaçao zal in 2021 slechts marginaal stijgen met 0,1 procent, maar...

PBC | Opnieuw coronadode in het CMC

Persbureau Curacao Op Curaçao is opnieuw een dodelijk slachtoffer gevallen als gevolg van Covid. Die viel in het CMC. In totaal zijn nu 173 mensen overleden door het...

PBC | SDKK: geen enkele gevangen heeft vier vingers verloren

Persbureau Curacao WILLEMSTAD- De SDKK is niet blij met het nieuws dat een gevangene vier vingers is verloren door slechte medische zorg vanwege een worminfectie. Dat nieuws gaat...

PBC | CBCS: Economische opleving geen garantie voor duurzaam economisch herstel

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Dit jaar stijgt het bedrag dat Curaçaoënaars met elkaar verdienen nauwelijks, maar volgende jaar komt het bruto nationaal product in de buurt van 6,2...
- Advertentie -