28 C
Willemstad
• dinsdag 16 april 2024

Extra | Journaal 12 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 11, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 11 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, April 10, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 10 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 9, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

NOS | Martina loopt Nederlands record op 200 meter

HomeMediaNOS | Martina loopt Nederlands record op 200 meter
 Martina verrast met Nederlands record op 200 meter
Martina verrast met Nederlands record op 200 meter

Churandy Martina heeft bij de Diamond League-wedstrijden in Lausanne een Nederlands record op de 200 meter gelopen. De nummer vijf van de Olympische Spelen ging na 19,81 seconden over de finish en dat was 0,04 sneller dan vier jaar geleden in dezelfde Zwitserse plaats.

Martina verwees de Panamees Alonso Edward (19,92) en de Jamaicaan Julian Forte (20,16) naar de overige ereplaatsen.

Met zijn nieuwe toptijd zou hij in Rio de Janeiro olympisch kampioen Usain Bolt de stuipen op het lijf hebben gejaagd. De Jamaicaan won daar de finale in 19,78. De Canadees Andre De Grasse pakte er zilver in 20,02.

“Een nationaal record aan het eind van het seizoen. Wat wil je nog meer”, lachte Martina, die in Rio 20,13 liep en dit jaar 20,10 als beste tijd had staan. “Ik haal nog steeds mijn allerbeste niveau. Wie weet houd ik dat vol tot Tokio. Als het lukt worden dat mijn vijfde Olympische Spelen. Dat is nogal wat voor een sprinter.”

De prestatie van Martina was des te opmerkelijker omdat hij anderhalf uur eerder ook nog een 100 meter had gelopen. Die afstand werd een prooi voor Asafa Powell. In een race met maar één olympische finalist (Ben Youssef Meité uit Ivoorkust) kwam de Jamaicaan, die op de Spelen alleen de estafette liep, na 9,96 over de finish. Martina noteerde met 10,15 de vierde tijd, Solomon Bockarie finishte net als op de 200 meter (20,42) als zesde (10,30).
‘Ik heb laten zien dat ik het nog steeds kan’
NL
Video afspelen
00:32

Liemarvin Bonevacia eindigde als derde op de 400 meter. De Curaçaoënaar, die in Rio in de halve finales sneuvelde, moest met 45,26 alleen de Amerikaan LaShawn Merritt (olympisch brons) en Steven Gardiner van de Bahama’s voor zich dulden.

Olympisch kampioen Omar McLeod uit Jamaica werd op de 110 meter horden geklopt door de Spanjaard Orlando Ortega, de nummer twee van Rio: 13,11 om 13,12.

Polsstokhoogspringer Renaud Lavillenie greep weer eens naast de zege. De Franse houder van het wereldrecord, die op WK’s drie keer brons en een keer zilver won en ook vorige week in Brazilië met de tweede plaats genoegen moest nemen, faalde drie keer op 5,80 meter. De Amerikaan Sam Kendricks (brons in Rio) bedwong die hoogte bij zijn eerste poging.
Grote vorm

Ontbrak bij de mannen het complete olympische podium van de 100 meter, bij de vrouwen gaf sprintkoningin Elaine Thompson wel acte de présence. De Jamaicaanse, die in Rio zowel de 100 als de 200 meter naar haar hand zette, liet zien de grote vorm nog altijd te pakken te hebben. Ze won in een prachtige 10,78 en was daarmee ook de enige die onder de elf seconden bleef. Dafne Schippers liet de strijd in Lausanne aan zich voorbijgaan.

Kendra Harrison nam op de 100 meter horden revanche voor haar mislukte olympische missie. De Amerikaanse won dit seizoen vier van de vijf Diamond League-races, maar werd bij de trials in eigen land zesde en miste daardoor de Spelen. Ze moest toezien hoe Brianna Rollins, Nia Ali en Kristli Castlin in Brazilië voor een Amerikaanse podium zorgden.
Kendra Harrison EPA

Dat trio ontbrak in Zwitserland, waar Harrison, die in juli in Londen het wereldrecord op 12,20 bracht, de concurrentie een straatlengte achter zich liet. Haar 12,42 was 0,06 onder de gouden tijd van Rollins in Rio.
Gram

Ook Valerie Adams haalde haar gram. De Nieuw-Zeelandse (zilver in Rio) won het kogelstoten door olympisch kampioene Michelle Carter met 45 centimeter te verslaan: 19,94 om 19,49 meter.

Ook speerwerpster Madara Palameika spoelde een olympische kater weg. De Letse werd in Rio tiende met een magere worp van 60,14 meter. In Lausanne liet ze zien waartoe ze ook in staat is. Ze gooide de speer naar 65,29 meter en dat was ruim voldoende voor haar derde Diamond League-zege van het seizoen.

Dalilah Muhammad onderstreepte haar klasse op de 400 meter horden. De olympisch kampioene was ook in Lausanne een forse maat te groot voor de concurrentie, onder wie de Deense Sara Petersen en landgenote Ashley Spencer die in Rio goed waren voor zilver en brons. Muhammad finishte in 53,78. Nummer twee Eilidh Doyle uit Groot-Brittannië moest maar liefst 0,67 toegeven.

Bron: NOS

Dit artikel is geplaatst in

4 reacties

  1. Churandy is bij alle Nederlanders populair vanwege zijn opgewekte en positieve karakter. Daar kan chagrijn Simons nog wat van leren.

  2. Hij ging als een trein op baan 7, Toppie Churandy. En laat nu niet alle chroom weer weg poetsen door oplichter Gerrit de Raaf ( dief ), hij zal je zeker proberen te misbruiken in zijn verkiezingcampange, trap er niet in jonge en geniet van je grote prestatie.

  3. Toen iedereen uit Olympia in Nederland aan het feesten was, werd een foto gemaakt met alleen blanke sporters. Een politieke mevrouw Sylvana Simons van een Turkse partij, ergerde zich daaraan. “Racisme bij de NOS” liet ze de wereld weten. En dat terwijl rasoptimist en lieveling van Nederland Churandy, met zijn breedste glimlach, een nieuw record vestigde in Lausanne. Grote klasse!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties