28 C
Willemstad
• dinsdag 20 april 2021 19:38

PBC | Ongedocumenteerden kunnen ook bij SDK of WTC vaccineren

Persbureau Curacao Ook inwoners van Curaçao zonder geldige verblijfspapieren kunnen zich laten vaccineren. Dat hoeft niet persé bij de kliniek Salu pa Tur, waar ze al langer welkom...

PBC | Girobank-gedupeerden beschikken weer over hun geld

Persbureau Curacao Ruim 2000 Girobank-gedupeerden hebben vanaf vandaag weer beschikking over hun tegoed. GI-RO Settlement Holding is de partij die daarvoor zorg draagt in samenwerking met Girobank. Begin...

Democracy now! | Tuesday, April 20, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 20 april 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

ParadiseFM | Lichte versoepelingen voor restaurants en winkels

De lockdown, plachi di dia en avondklok om 19u blijven tot zeker 30 april van kracht. Vanaf morgen versoepelen de coronabeperkingen licht voor restaurants en winkels. restaurants mogen...

Nu.cw | Scholieren opgepakt voor verspreiden ongepaste beelden

Een school heeft vorige week aangifte gedaan tegen een scholier die tijdens een Zoomles ‘ongepaste beelden’ liet zien. De minderjarige is gehoord door de politie en de...
- Advertisement -spot_img
HomeMediaNOS | Kabinet sluit ongeluk MH17 uit

NOS | Kabinet sluit ongeluk MH17 uit

De rampplek na de crash van de MH17. Het is waarschijnlijk geen ongeluk geweest.  FOTO: EPA .
De rampplek na de crash van de MH17. Het is waarschijnlijk geen ongeluk geweest. FOTO: EPA .

Vlucht MH17 is waarschijnlijk niet door een ongeluk of een bom aan boord neergestort. Dat heeft het Openbaar Ministerie aan het kabinet laten weten op basis van de eerste uitkomsten van het onderzoek naar de toedracht van de ramp. Het kabinet schrijft dat in een brief aan de Tweede Kamer.

Het OM onderzoekt in totaal vier scenario’s waardoor het vliegtuig naar beneden kan zijn gekomen. Nu een ongeluk en een terroristische aanslag vanuit het vliegtuig onwaarschijnlijk worden geacht, blijven er twee mogelijke oorzaken over: “een aanslag vanaf de grond dan wel een aanslag vanuit de lucht“, schrijven de ministers Opstelten, Koenders en Hennis.

Ze schrijven ook dat de bewijzen zich lijken op te stapelen dat het vliegtuig boven Oost-Oekraïne “met een raket is neergehaald“. Maar dat kan nog niet met zekerheid gezegd worden, daarvoor wil het kabinet de definitieve rapporten afwachten.

“Het is verleidelijk te speculeren over de toedracht van de ramp, maar juist de Nederlandse regering kan dat niet doen”, benadrukken de ministers.

Terughoudend
Vlak na de ramp heeft Rutte de mogelijkheid genoemd dat het vliegtuig met een raket zou kunnen zijn neergehaald. Daarna is het kabinet daar terughoudend in geweest. In de brief benadrukken de bewindslieden de leidende rol van Nederland in het onderzoek naar de toedracht van de ramp.

“Juist om deze rol te kunnen waarmaken, is het van belang vooral niet te speculeren en niet vooruit te lopen op de conclusies van de onderzoeken”, schrijven de ministers.

Identificatie
Inmiddels zijn 284 van de 298 slachtoffers geïdentificeerd. Maar de identificatie van de laatste slachtoffers gaat moeilijk. Dat komt onder meer doordat er bij negen vermisten niet voldoende DNA beschikbaar is om de identiteit vast te kunnen stellen. Het kabinet sluit niet uit dat lichaamsdelen van deze slachtoffers nog op de rampplek liggen.

Van de andere vijf is wel DNA beschikbaar, maar het is nog onduidelijk of dit voldoende is om tot identificatie te leiden.

Missie
Een missie naar het rampgebied om stoffelijke resten en persoonlijke bezittingen van slachtoffers te bergen kan vermoedelijk pas weer in het voorjaar vanwege de inval van de winter.

“Niettemin staan Defensie en andere partners nog steeds klaar om, tot de winter echt invalt, de missie te hervatten”, staat er in de brief.

Eerder liet het kabinet al weten dat de kans om op korte termijn terug te gaan steeds kleiner wordt.

Wrakstukken
Zodra het veilig genoeg is in het gebied kunnen ook grote wrakstukken van het vliegtuig terug naar Nederland worden gehaald. Dat is tot nu toe nog niet gebeurd. Het kabinet houdt de mogelijkheid open dat private aannemers of lokale ondernemers de wrakstukken met hulp van Defensie gaan bergen.

Het is niet uitgesloten dat er tijdens de bergingswerkzaamheden stoffelijke resten en persoonlijke bezittingen worden aangetroffen. Daarom zullen daarbij Nederlandse forensische experts aanwezig zijn.

Normaal gesproken geeft het Openbaar Ministerie geen informatie over lopende onderzoeken. Dat gebeurt nu wel, vanwege het “grote belang” van het onderzoek en de “behoefte van de nabestaanden aan informatie” over de toedracht van de ramp, staat in de brief.

Video:

De ramp met vlucht MH17 is waarschijnlijk niet het gevolg van een ongeluk of een bom. Dat zegt het Openbaar Ministerie op basis van de eerste uitkomsten van het onderzoek naar de toedracht van de ramp. Het kabinet schrijft dat in een brief aan de Tweede Kamer.

Bron: NOS

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties