25.9 C
Willemstad
• zondag 26 maart 2023

PBC | Zomertijd in Nederland

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De zomertijd is dit weekend weer ingegaan in Nederland. In de nacht van zaterdag op zondag is de klok een uur vooruit gezet en...

Column Youp | Stropdas

En opeens zijn de dassen in het nieuws. Aan alle talkshowtafels verschenen dassendeskundigen om te praten over de ondermijnende dieren die de NS een enorme financiële strop...

NTR | Arubaanse Elize helpt slachtoffers aardbeving Turkije en Syrië

Melissa Stamper Bij het zien van de beelden van de aardbeving in Turkije en Syrië, wilde de 8-jarige Elize eerst zelf in een vliegtuig stappen om daar te...
- Advertentie -

NTR | Nathan gearresteerd tijdens carnaval om outfit: ‘De politie is homofoob’

John Samson Gearresteerd worden omdat je als man hakken en make-up draagt tijdens carnaval? Op Curaçao beschuldigt Nathan (28) de politie van homofobie. “Mijn vertrouwen in de politie...

PBC | Sociaal-Economische Raad Curaçao keurt nieuwe gokwet goed maar blijft kritisch

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Sociaal-Economische Raad van Curaçao heeft de nieuwe gokwet, de Landsverordening op de Kansspelen, goedgekeurd, maar blijft kritisch en pleit voor volledige transparantie. De...

PBC | Strandgangers opgelet: Portugees oorlogsschip gesignaleerd aan zuidkant van Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Het Ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur waarschuwt voor de aanwezigheid van het Portugees oorlogsschip aan de zuidkant van Curaçao. Bezoekers van het strand...

PBC | CBCS: Vertraging economische groei verwacht

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Centrale Bank van Curaçao en Sint-Maarten (CBCS) voorspelt dat de economische groei in de monetaire unie in 2023 zal vertragen, vanwege een verwachte...
- Advertentie -

NOS | Inwoners Aruba, Curaçao en Bonaire ontsnappen aan ‘tropische storm Bonnie’

Persbureau Curacao

Inwoners van Aruba, Curaçao en Bonaire halen opgelucht adem. De eilanden zijn ontsnapt aan de storm Bonnie, die maar geen storm werd. Gistermiddag laat (lokale tijd) werd duidelijk dat de koers van het weersysteem vlak langs de Venezolaanse kust ging, waardoor het aan kracht inboette. Een beginnende storm heeft warm water nodig om zich te organiseren en sterker te worden.

De Curaçaose regering van premier Gilmar Pisas maakte het in de ochtend nog erg spannend door de avondklok van 16.00 uur te vervroegen naar 11.00 uur ‘s ochtends. Dat leidde tot een enorme verkeerschaos op het eiland. Behalve ambtenaren en ander overheidspersoneel, was ieder ander gewoon naar werk gegaan.

Tegelijkertijd riepen de premiers van Curaçao en Aruba de hulp in van Nederlandse militairen om de politie bij te staan. Zestig militairen gingen op Curaçao met de patrouilles mee, Aruba hield er vijftig achter de hand.

Wel regen

Het regende de hele dag op de drie eilanden, maar wind was er niet. Op sommige plekken viel relatief veel water, zo’n dertig millimeter. Maar op een paar straten na, die blank kwamen te staan, bleven de meeste wegen gewoon berijdbaar. Voor zover bekend zijn er geen slachtoffers gevallen en is er nauwelijks schade aan auto’s, huizen en andere gebouwen.

Gisteravond op een persconferentie dankte de premier God voor de geboden bescherming en het volk voor zijn geduld. Ook kondigde Pisas aan dat de avondklok wordt opgeschort. Vanaf 04.00 uur ‘s ochtends mag iedereen weer op straat en even later gaan ook de publieke diensten weer open. Alleen scholen blijven nog 24 uur dicht.

Vluchten hervat

Luchtvaartmaatschappijen TUI en KLM zijn ook weer welkom. Zij kozen er zelf voor om gisteren niet naar de eilanden te vliegen en hun vliegtuigen in Amsterdam aan de grond te laten. TUI was al onderweg en week uit naar de Dominicaanse republiek. Vanwege verplichte rusttijden wordt de laatste terugvlucht van donderdag pas zaterdagochtend in Amsterdam verwacht.

De staart van het weersysteem kan de komende nacht en ochtend nog wel voor veel regen zorgen, maar volgens Olav Geijs van het Caribbean Weather Center in Willemstad is het grootste gevaar geweken. Hij verwacht dat de tropische storm Bonnie vandaag overigens wel zijn naam officieel krijgt.

“Het systeem wint aan kracht omdat het ten westen van de Caribische eilanden een heel groot deel van de Caribische Zee moet oversteken om morgenmiddag uiteindelijk in Nicaragua en Costa Rica aan land te komen. Dan wordt er wel veel wind en regen verwacht, mogelijk orkaankracht”, stelt Geijs.

Bron: NOS

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

30 reacties

 1. @TOC, “@ericlaplas, Iets geknapt toen je het Academisch Technische opleidingsdiploma in Nederland behaalde? ” Die opmerking over Academische opleiding is niet van mij maar van @Marcus. Ik zal nooit op een forum schermen met opleiding want ik weet voor velen hier op Curaçao hoe moeilijk ze het hebben en daardoor geen toegang tot goed onderwijs hebben.

  Wij kunnen mensen niet op basis van opleiding en Nederlands discrimineren als we weten dat nog veel kinderen hier met honger naar school moeten.

  @Dvma, in feite heeft alles wat hier op Curaçao gebeurt te maken met armoede en het uitsluiten van grote groep mensen.

 2. Ik zag deze “regering” in de krant vandaag, met mooie cultuurkledij.
  Het enige wat in me opkwam, dit hadden oranje pakken moeten zijn.
  Ze geven geen draad om hun bevolking, hun kiezers.

 3. Zo werken de dictators: toke de keda ! Vrijheid beroving van een heel volk. Om te laten zien hoeveel macht men heeft. De politie geniet er ook van. Lekker Chinezen in hun toko pesten.

 4. “Daarbij komt hoe je het wend of keert, Nederlands is de taal van de Kolonist. Eigenlijk zouden wij ons moeten schamen dat wij die taal hier nog moeten spreken. ”

  @ericlaplas, Iets geknapt toen je het Academisch Technische opleidingsdiploma in Nederland behaalde?

  Cura♪ao is ook een kolonie geweest van de Spanjaarden, Engelsen, Fransen, Denen. Zou je dus ook geen Engels meer mogen spreken……

 5. Beste @John, bedankt voor je support, het komt uit een onverwachte hoek. Denk wel dat wij allebei graag de Swa, de brothers en sisters vooruitgang wilt zien maken, die hebben ook recht op werk en een hypotheek.

  De laatste tijd zie ik steeds meer vacatures op Nederlandse vacature sites verschijnen waarbij taaleis staat, “Beschaafd Nederlands”. Ik heb dat altijd verdacht gevonden, kan me voorstellen als het om een vacature voor een docent Nederlands gaat, maar een schoonmaker?

 6. Zonder me in deze onverkwikkelijke discussie te mengen wil ik wel opmerken dat het geen pas’ geeft iemand op zijn ABN-taalgebruik aan te vallen.
  Ik heb niks met @EClapas omdat ik zijn vaak sexist’s taalgebruik niet pruim, maar ik vind het geen pas geven.

  Mss aardig om het McKinsey rapport over het onderwijs er nog even op na te slaan.

 7. @marcus,”Het toeval wil, dat ik een Academische Technische opleiding heb en de wetenschap hoog in het vaandel heb staan”.

  @Marcus, als ik nog even mag, dit hebben wij altijd van Nederlanders gehoord, ze zijn goed opgeleid en de YDK is minder goed opgeleid dus vandaar dat de Nederlanders hier alle goede banen hadden en de YDK werd daardoor een van een menswaardig bestaan uitgesloten (zie 30 mei).

  In Nederland werd jaren als excuus gebruikt dat de Antilliaan geen goed Nederlands spreekt en daardoor geen recht op werk en stage plaats had en heeft.

  De woorden “je spreekt geen goed Nederlands” heeft veel ellende onder Antilianen bezorgd sommigen zijn heel hun leven daardoor min of meer van de arbeidsplaats uitgesloten en anderen kregen een behoorlijk minderwaardigheidscomplex daar door en durfden ook niet meer te solliciteren.

  Denk dat nu nog steeds de Antilliaan die in Nederland, lidwoorden verkeerd gebruikt en nog steeds over “de straat kruisen” in plaats van “oversteken” heeft, gelijk voor dom wordt gesleten met alle consequenties van dien.

 8. Steeds duidelijker wordt het dat we een “Zot” aan het bestuurlijke roer hebben staan! Paniekzaaien, dat is de premiers , de buriku dus, sterkste troef. Better safe than sorry, is een motto waar ik me wel in kan vinden, maar dan wel met een beetje beleid. Op Curacao wordt geen beleid gemaakt, wat op zich ook beleid is! En een parlement met nog meer rondreizende “Zotten”! Een dag voor de aangekondigde storm, depressie, wave, etc, wat je het beestje ook wilt noemen, werden er plotseling rooien schoongemaakt. Winkels die uitpuilden met paniekerig inslaande mensen, omdat de Toke de keda plotseling werd vervroegd en men rondbazuinde dat men als de donder moest gaan inslaan. Totaal onnodig en overbodig, dat hadden ze ook ruim van te voren kunnen doen, voor het orkaanseizoen al, om dit soort hamstersituaties te voorkome, Of desnoods toen de eerste signalen van een naderende depressie zich aftekenden. De parlementariers zaten veilig in hun buitenslandse 5-sterren hotels, waren aan het shoppen in een Mall of zaten in het vliegtuig naar de volgende pretbestemming. Wat hebben zij gedaan of aangekaart tav rooien onderhoud, watermanagement verbetering, opvang van regenwater waar nog heel veel aan gedaan kan worden, schade aan koraalriffen door erosie. Wat is er besproken in het parlement inzake bijstand /woning verbetering van de burgers die in gammele krotten wonen? Niets! Maar het reisbudget voor de Kaka-mentariers is wel met een ton verhoogd? O wacht, ik breng ze op een idee: Het volgende congres waar het hele Parlement naar toe gaat; Watermanagement en orkaancrisisbeheersing! Jippie, pueblo ta paga toch? En het “vlieg de wereld rond” budget is inmiddels opgehoogd, met een ton! Politiek Curacao, dat is inmiddels wel duidelijk, bereidt zich nooit goed voor. Maar ja, kijk naar de figuren die er zitten, hoe kan het ook anders. Bel de overheid op, stuur ze een brief, als je ooit tijdig én adequaat antwoord krijgt dan gaat het waarschijnlijk sneeuwen op Curaçao. Vervolgens worden er een paar politiestaatachtige maatregelen uit de kast getrokken, die alleen maar averechts werken. Pisas klopt op zijn borst en zegt tevreden : Pisas si ta traha, terwijl hij zijn volgende “dienstreis” regelt!!

 9. @Marcus, normaal gesproken laat ik het bijzitten want ik heb begrip voor dat niet iedereen mij begrijpt.

  Waarom zou ik mij voor mijn Nederlands moeten schamen? Tijdens mijn studie in Nederland waren alle studieboeken in het Engels, het bedrijf waar ik werk, werken meer dan 10 nationaliteiten en er wordt Engels gesproken.

  Daarbij komt hoe je het wend of keert, Nederlands is de taal van de Kolonist. Eigenlijk zouden wij ons moeten schamen dat wij die taal hier nog moeten spreken.

  De randdebielen in het parlement hebben het over Nos bandera, Nos himno, Tula maar doen geen poging om Nederlands hier te verbieden.

  Moeten we nog curriculum vitae of salaris stroken vergelijken?

  Voordat ik vergeet, op de middelbare school hadden we een Surinaamse schooldirecteur met de naam van het Zuid Afrikaanse munt die de leerlingen verbood om Papiamento op school te spreken. Kan je dat voorstellen? Verboden worden om je eigen taal te spreken?

  Mijn Nederlands was nooit een belemmering om wat blonde meiden in bed te krijgen dus goed genoeg. *****

 10. ” ……..dankte de premier God voor de geboden bescherming …..”.

  De geboden bescherming? Wie heeft voor de dreiging gezorgd?
  Diezelfde die achteraf voor de bescherming bedankt wordt toch?

  Oh oh, die religies toch, ze maken meer ……..

  Karl Marx: Religie is opium voor het volk

 11. Ik geloof dat ik mij maar bij de nep regering Pik Pisas als METO glazenbol waarzegger a 5000,00 florijn per uur word, dan is zijn de Pik grapjes om iedereen naar huis te sturen en winkels dicht gooien en ambtenaren donderdag alsnog een vrije dag te geven wat allemaal een vermogen kost snel van tafel en ging hij vandaag nog met zijn hele cabinet aan de schandpaal op het Brionplein en kreeg MFK/PNP de opdracht om zich niet meer te vertonen in Forti, eruit en er nooit meer in net zoals als Gerrit de Raaf toen der tijd eruit werd geknikkerd. Pik verklaarde dat God ons eiland heeft gered nu als bovenstaande gebeurd dan is het eiland echt gered, wat een regering zeg het lijkt wel de Pik regering met de naam EZELETJE STREK JE EN TAFELTJE DEK JE, IK DENK BETER MET DEZE REGERING. KNUPEL UIT DE ZAK van pas komt.

 12. Het ontspoord hier weer zoals gewoonlijk.
  Ik neem de opmerkingen van @EClapas althans zelden serieus.

  Wat ik wel een schandalige misser vind van deze overheid dat er ‘s ochtends vroeg door de radio werd geblèrd te gaan hamsteren. Dit had tot gevolg dat er rond 8u al een gigantisch lange rij voor de klapdeuren binnen bij Mangusa stond waarbij iedereen op elkaar gepropt was.
  Ik was toevallig al eerder binnen en moest mij – met mondkapje want dat blijf ik dragen – tussen iedereen doorwurmen om naar buiten te komen.
  2 bejaarde dames werden niet lekker en die hebben we op een stoel moeten zetten. Er zijn veel bejaarden in stress geraakt, dat is deze regering aan te merken.

  Deze regering is erger dan erg, en het beste voor het eiland zou zijn als zij door de misser van gisteren zouden opkrassen, zeker met zo’n situatie die fors uit de hand liep met ook nog overal enorme verkeers infarcten op plekken waarvan dat anders nooit is.
  Dit is gewoon misdadig te noemen!

  Wat de opmerking van @Tico M betreft je moet je diep schamen voor een dergelijke post.

 13. @ericlapas,
  Het toeval wil, dat ik een Academische Technische opleiding heb en de wetenschap hoog in het vaandel heb staan.
  Uw opmerkingen slaan de plank volledig mis. Daarbij komt, dat uw Nederlands beroerd, zowel spelling als grammatica, is.
  Uit uw reactie blijkt dat u niet tegengesproken wenst te worden

 14. Er is zeker een dag gewerkt aan de rooijen.
  Wat betekent dat nog geen 20% gedaan is.
  Bij ons is er xxxxall gedaan aan de Rooij.
  Ik geloof ook niet dat het werk aan de rooijen nu doorgaat.

 15. De paniekmodes heeft er wel voor gezorgd dat de rooien weer eens aandacht hebben gekregen. (..) Nu kunnen we weer rustig onder de dividivi domino spelen..

 16. Tja, als je als zogenaamde leider van deze rots jarenlang hebt verzaakt in het ook maar enigzins fatsoenlijk onderhouden van de rooien, wegen en dijken en dan ook nog eens in een paniekmodus draconische maatregelen afroept als er vaag iets op ons af lijkt te komen, waarschijnlijk in de hoop dat je als er dan ook maar een boom omwaait direct een beroep kan doen op zgn noodhulp van de nederlandse belastingbetaler dan ben je echt meer dan totaal ongeschikt. Bijzonder dat Bonaire het gewoon bij code geel heeft gehouden, die hebben blijkbaar wel eens van modelleren gehoord.

 17. @opmerker, als ik met mijn voorspellingen zo naast zou zitten, hou ik wel de eer aan mijzelf en neem ontslag. Je hebt Pisas genoemd, ik zal je besparen wat ik van Pisas en de rest van dit kabinet vind. Toevallig is het woord randdebiel ook gevallen dus denk dat wel goed in de richting komt.

  Wij leren het nooit op dit k*t eiland, Corona had ons kunnen leren dat veel gedaan moet worden aan mensen die zonder stromend water en electra wonen. Nu ook had deze regering gelijk moeten denken aan hoe woning van mensen die nog in huizen zonder ramen en daken wonen te verbeteren.

  Maar ja, zolang wij als @opmerker mensen als Pisas blijven bewonderen en er op stemmen, blijven we randdebielen houden die 18.000 gulden per maand verdienen.

 18. Bonny, bonny, Bonny kwam niet buiten spelen…
  Het voorspellen van, de ontwikkeling van, tropische depressies is meer een kunst dan een wetenschap.
  Het voorspellen van de baan ook maar dat is “wetenschappelijker” dan het voorspellen van de ontwikkeling .
  Met dit gegeven had ik het ook niet gedaan zoals de regering het gedaan heeft.
  Ik ik had de bevolking voor gelicht in kans percentages en echte schadelijke maatregelen, wel als mogelijkheid genoemd maar op de, reëel laatst mogelijke tijd afgekondigd, omdat er ook nog een kans is dat er niets gebeurd.
  Wel had ik zeker de rooijen schoon gehouden.
  Deze depressie was nog helemaal in ontwikkeling waardoor de voorspelbaarheid op zijn minst, onvoorspelbaar genoemd mag worden, hij was nog niet eens gevormd tot depressie het had kunnen gebeuren. Ja.
  En als mijn broer geen sleurfje had was het mijn zusje.

 19. Bij de meteorologische diensten in de VS en Nederland die mede geadviseerd hebben werken dus allemaal “randdebielen” volgens Eric. Hij kan er dus over meepraten.
  Hopelijk niet ook als “randdebiel”.
  Waar je niets van weet moet je ook niet over meepraten.
  Ben geen fan van de huidige MP maar vindt wel dat hij met het crisis team e.e.a. goed aangepakt hebben.
  In het verleden is er nogal wat fout gegaan.
  Als het de verwachtte storm inderdaad huis had gehouden zal de schade minder zijn geweest dan voorzien maar dan is er ook weer commentaar.

 20. @Marcus, toevallig is wiskundige modellen en simulaties mijn vak. Natuurlijk heb ik de wijsheid niet in pacht maar denk dat iemand van de meteorologische dienst zeker een wiskundige studie moet hebben afgerond.

  Het toeval wilt dat ik toevallig wat mensen ken die daar werken die door de politiek zijn geplaatst. Dit grapje heeft ons bakken met geld gekost, niet voor de ambtenaren want die krijgen doorbetaald maar wat dacht je van de zelfstandigen, en de horeca?

  Als ze wel of niet een betere voorspelling hadden kunnen geven is voor mij niet van belang. Het zelfde zie ik ook bij het CBS, daar werken ook mensen die niets van statistiek weten.

 21. Als zelfs bij de meteorologische dienst, randdebielen werken is het wel heel triest gesteld. Zelfs indianen hadden vroeger betrouwbaardere manieren om de hoeveelheid regen te voorspellen.

Reacties zijn gesloten.

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -