28 C
Willemstad
• zondag 24 oktober 2021 04:30

Laatste reacties

- Advertentie -

NOS | Hulpgoederen aangekomen op Curaçao, maar niet welkom in Venezuela

Het Venezolaanse leger heeft een brug over de grensrivier bij de Colombiaanse stad Cúcuta geblokkeerd AFP

Op Curaçao is vanmiddag de eerste 50 ton aan hulpgoederen voor Venezuela aangekomen. De spullen worden opgeslagen totdat ze naar Venezuela kunnen worden gebracht. Vooralsnog lukt dat niet, omdat de Venezolaanse president Maduro afgelopen dinsdag de zeegrens met Curaçao, Bonaire en Aruba sloot.

Volgens Maduro is de hulp niet nodig omdat er in zijn land helemaal geen humanitaire crisis is. In zijn ogen heeft de VS de hulpoperatie bedacht om zijn positie te ondermijnen en een militaire aanval op Venezuela te rechtvaardigen.

De Curaçaose overheid benadrukt dat er geen enkele zending hulpgoederen op geforceerde wijze naar Venezuela gaat. Ook andere hulpgoederen zullen worden opgeslagen zolang als dat nodig is. De eerste goederen komen van de Venezolaanse gemeenschap in Miami. Commerciële partijen regelen het transport en de opslag.

Brazilië en Colombia

- Advertentie -

Intussen laat Maduro ook de landgrens met Brazilië sluiten. Dat heeft hij op tv gezegd na overleg met zijn legertop. Hij overweegt hetzelfde te doen met de grens met Colombia, voor zover die überhaupt nog open is.

Vanochtend vertrok vanuit de Venezolaanse hoofdstad Caracas een konvooi naar de Colombiaanse grensstad Cúcuta, een afstand van ruim 800 kilometer. In Cúcuta liggen ook Amerikaanse hulpgoederen te wachten op transport. In een van de wagens zit oppositieleider Guaidó, die door tientallen landen wordt erkend als interim-president van Venezuela.

Guaidó wil de hulp zaterdag naar Caracas brengen, maar het is de vraag of dat gaat lukken. Venezolaanse veiligheidstroepen hebben een brug over de grensrivier bij Cúcuta al geblokkeerd. Veel grensovergangen met Colombia zijn al jaren grotendeels gesloten voor verkeer, maar voetgangers kunnen er nog wel overheen.

‘Morele plicht’

De Rooms-Katholieke Kerk heeft de Venezolaanse regering opgeroepen de hulp wel toe te laten. “Het land heeft humanitaire hulp nodig”, schrijven de Venezolaanse bisschoppen in een gezamenlijke verklaring. “Hulp vragen en aannemen is geen landverraad, maar een morele plicht.”

- Advertisement -

De bisschoppen gaan in hun verklaring nog verder door de strijdkrachten op te roepen de kant van het volk te kiezen. “Ze zouden geen bevelen moeten opvolgen die slecht zijn voor het leven en de veiligheid van de bevolking.” Tot nog toe heeft Maduro de steun van het leger.

Bron: NOS

 

- Advertisement -

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

RTL | Minister Hoekstra mikpunt bij oproep EP tot actie tegen brievenbusfirma’s

Chris Koenis Het Europees Parlement eist meer inspanning tegen brievenbusfirma's, witwassen en belastingparadijzen naar aanleiding van de onthullingen in de Pandora Papers. Bij een breed aangenomen resolutie kreeg...

Democracy now! | Friday, October 22, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 22 oktober 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Video: eerste smart bushalte bij Cas Coraweg

Op de Cas Coraweg is gisteren de allereerste smartbushalte op Curaçao geplaatst. De ‘slimme’ bushalte werd geplaatst tegenover het Radulphus College. Bij de halte staat een touchscreen, waar...

Nu.cw | Stichting Ambulans Deseo laat laatste wens in vervulling gaan

Fundashon Ambulans Deseo Korsou (FADK) is onlangs opgericht naar voorbeeld van de Nederlandse Stichting Ambulance Wens. Het doel van de stichting is om nog eenmaal een laatste...

PBC | EZ Air vanaf 3 december naar Medellín

Persbureau Curacao WILLEMSTAD- Na een periode van enkele maanden voorbereiding, is luchtvaartmaatschappij EZ Air op donderdag van start gegaan met de verkoop van vluchten naar Medellín in Colombia....
- Advertentie -