29 C
Willemstad
• woensdag 17 juli 2024

Democracy now! | Tuesday, June 25, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, June 24, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 24 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

SM | 150 miljoen euro nodig voor batterijen, windmolens en zonnepanelen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten

De Nederlandse rijksoverheid moet de komende jaren 150 miljoen euro uittrekken voor de uitrol van windmolens, zonnepanelen, en batterijen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Dat blijkt...

PBC | Top 0.3% belastingplichtigen met schuld dragen 1/3e totale belastingschuld

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Belastingdienst richt zijn focus op invordering bij zakelijke klanten. Zij zijn verantwoordelijk voor ongeveer 95 procent van de totale belastingopbrengsten. 0,3 procent van...
- Advertisement -spot_img

NOS | Hoogste man OM: te weinig mankracht tegen cybercriminaliteit

HomeMediaNOS | Hoogste man OM: te weinig mankracht tegen cybercriminaliteit
Gerrit van der Burg, topman van het OM ANP

De hoogste man bij het OM, procureur-generaal Gerrit van der Burg, laat zich in een interview in het AD somber uit over de aanpak van cybercriminaliteit in Nederland. Er is te weinig mankracht en het blijkt in de praktijk moeilijk om de daders aan te pakken.

Op de vraag of het OM genoeg kennis in huis heeft om cybercriminaliteit aan te pakken, antwoordt Van der Burg: “nee, we trekken er hard aan, maar we zijn er niet klaar voor”.

Het OM heeft bijvoorbeeld geprobeerd om tien nieuwe officieren van justitie aan te stellen die een cybersecurity- of IT-achtergrond hebben, maar er zijn slechts vier aanklagers met een dergelijke specifieke kennis aangesteld.

Van der Burg denkt er nu aan op een andere manier te werven, door te zoeken naar specialisten op dat gebied en die een juridische opleiding aan te bieden.

Onder- en bovenwereld

Een ander probleem dat Van der Burg wil aanpakken is de vermenging van de boven- en onderwereld. De verwevenheid tussen die twee is volgens hem zo hecht en ernstig dat hij denkt dat het OM daar nog zeker tien jaar mee bezig is.

Hij zegt dat er in Brabant en in de Randstad nog te veel winkels alleen maar bestaan om geld wit te wassen. Van een straat met zes autoverhuurbedrijven en acht bruidswinkels wordt Van der Burg achterdochtig. “Dan weet je, die worden gebruikt voor witwassen.”

Hij noemt ook het voorbeeld van de notaris die bij het opmaken van de verkoopakte twee ton contant krijgt aangeboden van een crimineel. De verleidingen zijn groot, zegt van der Burg. Als zo’n notaris dat aanneemt, is hij in de greep van de misdaad.

Bron: NOS

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties