33 C
Willemstad
• zaterdag 30 september 2023

Telegraaf | Man gearresteerd in onderzoek naar moord op rapper Tupac Shakur

De politie in Las Vegas heeft een man gearresteerd in het onderzoek naar de moord op de wereldberoemde rapper Tupac Shakur 27 jaar geleden. Dat melden Amerikaanse...

Democracy now! | Friday, September 29, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 29 september 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DolfijnFM | Herdenkingsmonument Julianabrug wordt gerenoveerd

Het herdenkingsmonument, dat is geplaatst voor de slachtoffers van het instorten van de Julianabrug, wordt aangepakt. Zo is de verlichting niet meer up to date, en wordt...

DolfijnFM | Groot concert ter ere van Tula

Op het Brionplein vindt morgen het Bos di Libertat-festival plaats, een groot concert ter ere van Tula. Het concert is onderdeel van de Siman di Kultura en...

DolfijnFM | Ministers om tafel voor oplossing geweld op scholen

De ministeries van Onderwijs en Justitie hebben samengezeten om geweld op scholen aan te pakken. Het is al langer bekend dat vechtpartijen op scholen toenemen, dus was...
- Advertisement -spot_img

NOS | Hoe gevaarlijk is het zika-virus voor jou?

HomeMediaNOS | Hoe gevaarlijk is het zika-virus voor jou?
zika-onvolgroeide hersenen
Al enkele gevallen op Curaçao en Sint-Maarten | Hollandse Hoogte – AP

Bijna nergens in Brazilië is nog anti-muggencrème verkrijgbaar. De bevolking vreest namelijk voor het zika-virus, dat wordt verspreid via de insecten. Alles wijst erop dat het virus tot misvormde baby’s leidt als vrouwen de ziekte hebben gehad tijdens hun zwangerschap.

De ziekte grijpt om zich heen in Latijns-Amerika. In Suriname hebben veel mensen het. Er zijn al enkele gevallen van zika bekend in Nederland en ook op Curaçao en Sint-Maarten hebben zich al mensen gemeld.

Het zou de grootste zika-epidemie ter wereld zijn, zeggen Braziliaanse experts. In 2014 slaat het virus vooral toe in Brazilië. Waarschijnlijk is het virus vanuit Afrika en Azië overgewaaid tijdens het WK voetbal. Inmiddels heerst de ziekte ook in een groter gebied in Latijns-Amerika.

Wat kun je doen als je van plan bent naar de regio af te reizen? En wanneer moet je gepaste maatregelen treffen? Vijf vragen over het zika-virus.

Wat is het zika-virus?

Het virus wordt overgebracht door muggenbeten en is niet bedreigend voor volwassenen. Bekende symptomen zijn koorts en uitslag. Vaak is iemand na een week weer in orde.

Zwangere vrouwen die het zika-virus oplopen, lijken een grotere kans te hebben op een kindje met een te klein hoofdje. In Brazilië werden vorig jaar 3500 baby’s geboren met onvolgroeide hersenen. Dat kan leiden tot een verstandelijke beperking of een vroege dood. Dat verband werd bij eerdere besmettingsgebieden in Azië en Afrika niet aangetroffen.

Een van de baby's die vorig jaar in Brazilië is geboren met onvolgroeide hersenen door het zika-virus | Fotio Hollandse Hoogte - AP
Een van de baby’s die vorig jaar in Brazilië is geboren met onvolgroeide hersenen door het zika-virus | Fotio Hollandse Hoogte – AP

Waar heerst het zika-virus?

Het Amerikaanse volksgezondheidsinstituut CDC adviseert zwangere vrouwen voorlopig niet naar gebieden te gaan waar ze het zika-virus kunnen oplopen.

De waarschuwing geldt voor Brazilië, Colombia, El Salvador, Frans-Guyana, Guatemala, Haïti, Honduras, Martinique, Mexico, Panama, Paraguay, Puerto Rico, Suriname en Venezuela.

Het Amerikaanse volksgezondheidsinstituut CDC waarschuwt zwangere vrouwen om deze landen niet te bezoeken NOS
Het Amerikaanse volksgezondheidsinstituut CDC waarschuwt zwangere vrouwen om deze landen niet te bezoeken NOS

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken houdt de situatie in de gaten, maar heeft nog geen reden gezien om reisadviezen voor landen in de regio aan te passen.

Zijn er gevallen van zika in Nederland bekend?

Het Nederlands RIVM heeft zes meldingen ontvangen van besmettingen. Allemaal waren ze afkomstig van reizigers uit Suriname. De mug die het virus verspreidt komt in Nederland niet voor.

Muggenbestrijding in Peru AFP
Muggenbestrijding in Peru AFP

Is er een vaccin tegen het virus?

Vooralsnog niet. Reizigers wordt aangeraden bedekkende kleding te dragen en zich goed in te smeren met een muggenwerend middel, zoals DEET.

Is er een oplossing in zicht?

In een Braziliaanse stad is een test gedaan met een genetisch gemanipuleerde mannetjesmug die het zika-virus moet stoppen. Die mug kan zich voortplanten, maar zijn nakomelingen gaan dood voor ze zelf vruchtbaar zijn. De populatie neemt dan snel af. Omdat alleen de vrouwtjesmuggen prikken, verspreidt de gemanipuleerde mannetjesmug de ziekte niet nog verder.

Bij de test nam het aantal muggen in de Braziliaanse stad dat het virus verspreidt, met 82 procent af. Een deskundige zegt dat als de methode breed wordt toegepast, de muggenpopulatie ver genoeg af zal nemen om verspreiding van ziektes te voorkomen.

De Braziliaanse overheid heeft opdracht gegeven “in recordtempo” een vaccin te ontwikkelen. Toch is de verwachting dat dit nog jaren zal duren.

zika-Aedes aegypti
Aedes aegypti, de muggensoort die het zika-virus verspreidt | AFP

Bron: NOS

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties