Bijna nergens in Brazilië is nog anti-muggencrème verkrijgbaar. De bevolking vreest namelijk voor het zika-virus, dat wordt verspreid via de insecten. Alles wijst erop dat het virus tot misvormde baby’s leidt als vrouwen de ziekte hebben gehad tijdens hun zwangerschap.
De ziekte grijpt om zich heen in Latijns-Amerika. In Suriname hebben veel mensen het. Er zijn al enkele gevallen van zika bekend in Nederland en ook op Curaçao en Sint-Maarten hebben zich al mensen gemeld.
Het zou de grootste zika-epidemie ter wereld zijn, zeggen Braziliaanse experts. In 2014 slaat het virus vooral toe in Brazilië. Waarschijnlijk is het virus vanuit Afrika en Azië overgewaaid tijdens het WK voetbal. Inmiddels heerst de ziekte ook in een groter gebied in Latijns-Amerika.
Wat kun je doen als je van plan bent naar de regio af te reizen? En wanneer moet je gepaste maatregelen treffen? Vijf vragen over het zika-virus.
Wat is het zika-virus?
Het virus wordt overgebracht door muggenbeten en is niet bedreigend voor volwassenen. Bekende symptomen zijn koorts en uitslag. Vaak is iemand na een week weer in orde.
Zwangere vrouwen die het zika-virus oplopen, lijken een grotere kans te hebben op een kindje met een te klein hoofdje. In Brazilië werden vorig jaar 3500 baby’s geboren met onvolgroeide hersenen. Dat kan leiden tot een verstandelijke beperking of een vroege dood. Dat verband werd bij eerdere besmettingsgebieden in Azië en Afrika niet aangetroffen.
Waar heerst het zika-virus?
Het Amerikaanse volksgezondheidsinstituut CDC adviseert zwangere vrouwen voorlopig niet naar gebieden te gaan waar ze het zika-virus kunnen oplopen.
De waarschuwing geldt voor Brazilië, Colombia, El Salvador, Frans-Guyana, Guatemala, Haïti, Honduras, Martinique, Mexico, Panama, Paraguay, Puerto Rico, Suriname en Venezuela.
Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken houdt de situatie in de gaten, maar heeft nog geen reden gezien om reisadviezen voor landen in de regio aan te passen.
Zijn er gevallen van zika in Nederland bekend?
Het Nederlands RIVM heeft zes meldingen ontvangen van besmettingen. Allemaal waren ze afkomstig van reizigers uit Suriname. De mug die het virus verspreidt komt in Nederland niet voor.
Is er een vaccin tegen het virus?
Vooralsnog niet. Reizigers wordt aangeraden bedekkende kleding te dragen en zich goed in te smeren met een muggenwerend middel, zoals DEET.
Is er een oplossing in zicht?
In een Braziliaanse stad is een test gedaan met een genetisch gemanipuleerde mannetjesmug die het zika-virus moet stoppen. Die mug kan zich voortplanten, maar zijn nakomelingen gaan dood voor ze zelf vruchtbaar zijn. De populatie neemt dan snel af. Omdat alleen de vrouwtjesmuggen prikken, verspreidt de gemanipuleerde mannetjesmug de ziekte niet nog verder.
Bij de test nam het aantal muggen in de Braziliaanse stad dat het virus verspreidt, met 82 procent af. Een deskundige zegt dat als de methode breed wordt toegepast, de muggenpopulatie ver genoeg af zal nemen om verspreiding van ziektes te voorkomen.
De Braziliaanse overheid heeft opdracht gegeven “in recordtempo” een vaccin te ontwikkelen. Toch is de verwachting dat dit nog jaren zal duren.
Bron: NOS