28 C
Willemstad
• maandag 26 september 2022

DKR | Knipselkrant Curaçao plat door cyberaanvallen

Dossier Koninkrijksrelaties Willemstad – Aanhoudende cyberaanvallen hebben de Knipselkrant Curaçao platgelegd. Het is de redactie al een week lang niet gelukt nieuwe berichten te plaatsen. De site is...

Democracy now! | Thursday, July 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -

DH | Wuite reminds The Hague to include Caribbean Netherlands

THE HAGUE--Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Jorien Wuite of the Democratic Party D66 on Thursday reminded the Dutch government of the fact that...

Democracy now! | Wednesday, July 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Jacobs: Secret audio recordings create a dangerous precedent

PHILIPSBURG--Prime Minister Silveria Jacobs (National Alliance) does not condemn the threats made by Minister of Public Housing, Environment, Spatial Development and Infrastructure VROMI Egbert Doran (National Alliance)...

NOS | ‘Historische’ toespraak premier Curaçao op Gay Pride

Welcome to the Curaçao Pride 2017

Premier Rhuggenaath van Curaçao heeft op de Gay Pride in Willemstad een oproep gedaan voor meer homoacceptatie. Hij zei het niet te accepteren als mensen in angst leven vanwege hun geaardheid. Homoactivisten op Curaçao noemen de toespraak “historisch”.

Rhuggenaath noemde zichzelf premier van iedereen op Curaçao. “Ongeacht hun huidskleur, achtergrond, inkomen, geloof en ja… ook hun geaardheid.”

“Ik kan vrijuit over straat lopen, trots op wie ik ben en de mensen van wie ik hou: mijn vrouw en mijn familie. Wie ben ik dan om anderen te veroordelen die trots zijn op wie ze zijn en van wie ze houden?”

Kritiek

Vooraf was er kritiek op de aankondiging dat Rhuggenaath de Gay Pride zou openen. Daarom wilde hij vooral uitleggen waarom hij aanwezig wilde zijn, zei hij in de toespraak.

Volgens Rhuggenaath heeft Curaçao een diverse samenleving, die alle soorten mensen verwelkomt en omarmt. Hij noemde enkele helden van het land, onder wie slavenleider Tula, de eerste premier Da Costa Gomez en homorechtenactivist Mario Kleinmoedig.

Gepassioneerd

Kleinmoedig spreekt van een “historische toespraak”. Op Facebook schrijft hij: “Nog nooit heeft een Caribische regeringsleider zo gepassioneerd zijn steun uitgesproken voor gelijkheid en rechten voor LHBT’s.”

Premier Rhuggenaath opende ook vorig jaar de Gay Pride van Curaçao. In 2013 werd de eerste editie van het evenement op het laatste moment afgelast, omdat de politie het meedragen van vlaggen te gevaarlijk vond. Een parlementslid van regeringspartij Pueblo Soberano riep kerkleiders toen op om hun afschuw uit te spreken over homoseksualiteit.

Bron: NOS

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

7 reacties

 1. @Lionfish,

  White supremacist??? Seriously?
  Maar begrijpelijk een blunder als met de ‘Declaration of Independence’ is niet te ‘verdedigen’. Dus, blind (zinloos) aanvallen.

  “De viering van universele menselijke waardigheid IS onze (Curaçaose) cultuur, en Curacao moet alle soorten van identiteit politiek ver van zich verwerpen (alle identiteitspolitiek). Menselijke waardigheid en de intrinsieke waarde hebben niets te maken met iemands huidkleur (!!), afkomst, banksaldo of seksuele geaardheid.”

  PS: hopelijk helpen de tussenhaakjes toevoegingen zodat je begrijpt wat er geschreven is!

 2. Dit is in twee worden ‘politiek correctheid’. Gelijkheid van wat oneerlijke kansen, in een land die zich niets eens vrij kan noemen. Maar een premier die zelf de onafhankelijkheid verklaring van de VS aanhaalt om zogenaamd aan te geven dat iedereen het recht heeft om zijn vrijheid te zoeken en geluk. Waar is de vrijheid van land Curaçao? Waar blijft de gelijke kansen op de arbeidsmarkt? Om van de onderwijs niet eens te praten. Curaçao Pride doe niks aan dit allemaal, maar heeft veel van opdringen van een gedachte goed waar de grootste gedeelte van de samenleving zich niet in kan vinden. Kwestie van accepteren en hiermee leven. Een homo of lesbisch koppel zal altijd iemand van de andere sekse nodig hebben bij kinderwens. Ook zie je bij homo/lesbische koppel dat altijd de ene zich gaat gedragen als man terwijl de andere als een vrouw. Uiteindelijk streven en imiteren die eenzelfde homo en lesbische koppels de man en vrouw gedrag patroon, in manier van kleden, kapsels enz. Waarom dan? Het lijkt me meer dat ze niet duidelijk voor ogen hebben wat hun seksuele indentiteit is!

 3. @hoedanook. De wereld is doorgegaan waar velen met hun sprookjesboek zijn blijven hangen. In de usa zou een dergelijke reactie niet misstaan voor die van een ‘white supremacist’.

 4. Uit eerdere berichtgeving lijkt het erop dat onze premier zijn toespraak in het Engels hield. Dit werpt additionele vraagtekens met betrekking tot de noodzaak van een openbare vertoning genaamd ‘Gay Pride’ en zijn rol in die deel uitmaken van de “kick-off”. Het heeft te maken met inclusie toch?

  Wat er geviert wordt is geen Curaçaose cultuur, maar postmoderne individualisme, dat bijna volledig anti-religie is. Daarom, druist het in tegen de korrel onze zijn (bestaan) en erfgoed in. Ter rechtvaardiging van zijn aanwezigheid gebruikt Rhuggenaath “buitenlandse bronnen” (kriyojo niet past in dit kader) zoals de uit de VS ‘Declaration of Independence’. Geachte Minister President, de verklaring van onafhankelijkheid werd ontworpen om het breken met het bevoegd gezag te rechtvaardigen!! De Amerikaanse grondwet en de Bill of Rights daarentegen werden ontworpen om een regering vast te stellen. Madison, een van de grondleggers van de Verenigde Staten, genoemd de Amerikaanse grondwet “de grootste reflectie over de menselijke natuur”.

  De viering van universele menselijke waardigheid IS onze cultuur, en Curacao moet alle soorten van identiteit politiek ver van zich verwerpen. Menselijke waardigheid en de intrinsieke waarde hebben niets te maken met iemands huidkleur, afkomst, banksaldo of seksuele geaardheid.

  Curaçao moet nog een heleboel onderwerpen m.b.t. emancipatie verwerken. Bijvoorbeeld, de plaatselijke economie en de destructieve ongelijkheid binnen dit systeem. Het volk van Curaçao heeft een regering gekozen om dergelijke dringende problemen aan te kunnen pakken en niet om destructieve ‘diversiteit’ te versterken.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Hoofdrolspelers wanbestuur bij SLM mogen Suriname niet meer uit

De Nederlandse directeur van de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij, SLM, Paul de Haan, en een belangrijke ex-adviseur van president Chan Santokhi, Prenobe Bissessur, hebben in Suriname een uitreisverbod opgelegd gekregen.

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -