32 C
Willemstad
• zaterdag 25 september 2021 14:58

Laatste reacties

- Advertentie -

NOS | Groep Venezolanen op Curaçao wil teruggestuurd worden

Eind vorig jaar verbleven er naar schatting
15.000 Venezolanen op Curaçao | Dick Drayer

Zondag gingen de tien in hongerstaking om uitzetting af te dwingen, maar het lukt Curaçao op dit moment niet om vliegtuigen te charteren | Persbureau Curacao

Een groep van tien Venezolanen zonder verblijfspapieren wil weg van Curaçao. Ze hebben de autoriteiten gevraagd om uitgezet te worden. Ze zitten al twee maanden vast in wat zij omschrijven als zeer slechte en onmenselijke omstandigheden.

Zondag gingen de tien in hongerstaking om uitzetting af te dwingen, maar het lukt Curaçao op dit moment niet om vliegtuigen te charteren.

Human Rights Caribbean

- Advertentie -

Nu er geen zicht op uitzetting is, moeten de tien in vrijheid worden gesteld, aldus Ieteke Witteveen van mensenrechtenorganisatie Human Rights Caribbean.

“De Curaçaose wetgeving stelt dat vreemdelingendetentie niet het gevolg is van een strafbaar feit, maar gericht is op het zo snel mogelijk verlaten van Curaçao”, zegt Witteveen.

“Specifiek stelt de wet ook dat zonder uitzicht op uitzetting, vreemdelingen heengezonden moeten worden. Dat is met deze Venezolanen het geval.”

Onduidelijk

Eind vorig jaar verbleven er naar schatting 15.000 Venezolanen op Curaçao. Zij ontvluchten massaal hun land. In Venezuela kampt al jaren met een humanitaire en economische crisis die steeds nijpender wordt.

- Advertisement -

De situatie met betrekking tot uitzettingen van Venezolanen op Curaçao is onduidelijk. De grens tussen Venezuela en Curaçao is dicht. Toch is het recent gelukt om Venezolanen terug te sturen.

De vreemdelingendienst heeft daarbij medewerking gekregen van het Venezolaanse consulaat in Willemstad.

Geen geldige documenten

De groep van tien heeft alleen geen, of ongeldige, reisdocumenten. Ook weigerden ze in eerste instantie mee te werken. Nu is de groep het zat. Volgens de Venezolanen is de situatie in eigen land beter dan in de gevangenis op Curaçao.

“Ze zien landgenoten komen en gaan, maar worden behandeld als criminelen. Een van hen is zelfs tussen echte criminelen geplaatst als dreigement naar de rest van de groep”, zegt Witteveen.

“Onzin”, zegt gevangenisdirecteur Urny Florán. “De vreemdelingen zitten in de barakken binnen de hekken van de gevangenis, maar buiten de muren waar criminelen hun straf uitzitten.”

Volgens hem hebben de tien alleen maar gedreigd met een hongerstaking. “Verder niet. Maar het is een feit dat er nu al twee weken geen uitzettingen meer zijn, omdat er geen vliegtuig is om ze terug te brengen.”

Bron NOS

- Advertisement -

Artikel delen

2 reacties

  1. Erg man. De minister vergeet dat wij ook naar europa vluchten als de werkloosheid verder toeneemt.
    Stel je voor dat wij zo in europa zullen worden behandeld. Die man is een beest. Un animal.

  2. Deze Venezolanen zitten al twee maanden vast in erbarmelijke omstandigheden, zo erg dat ze teruggestuurd willen worden en wat doet de minister? Die laat zich overal op de rug filmen, omdat hij onlangs een billen lift heeft laten verrichten.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

ParadiseFM | Twee Curaçaoenaars onder acht smokkelaars

Onder de acht drugssmokkelaars die dinsdag op zee werden aangehouden, zaten ook twee Curaçaoënaars. Een groep van zes Venezolanen waagde de oversteek met een grote hoeveelheid drugs....

ParadiseFM | Meteo zet Curaçao op code geel wegens extreme hitte

De Meteorologische Dienst Curaçao (Meteo) heeft vrijdag een code geel afgegeven in verband met extreme hitte. Meteo raadt aan zoveel mogelijk binnen te blijven, voldoende water te...

ParadiseFM | Alweer een dode door corona, aantal doden stijgt naar 159

Er is weer iemand overleden aan de gevolgen van Covid-19. Zo blijkt uit de coronacijfers van vrijdag. Daarmee staat het aantal mensen dat op Curaçao aan de...

CC | Resistance to controversial dispute law has surprised Knops

THE HAGUE - The resistance of the parliaments of Curacao, Aruba and Sint Maarten against the draft Consensus Kingdom Act on Kingdom Disputes has surprised Undersecretary Raymond...

DH | Sam is now a hurricane

Sam is now a hurricane, rapid intensification forecast to continue. Hurricane Sam Advisory Number 7. NWS National Hurricane Center Miami FL AL182021 500...

AntilliaansDagblad | RMR: Sint Maarten voldoet voldoende

7e Tranche spoedig door Nederland overgemaakt Philipsburg - Sint Maarten ontvangt binnenkort de zevende tranche liquiditeitssteun van Nederland. De Rijksministerraad (RMR) heeft hier vrijdagochtend groen licht voor gegeven. Het...
- Advertentie -