27 C
Willemstad
• dinsdag 9 augustus 2022

Laatste reacties

NOS | Geen intocht van Sinterklaas meer op Curaçao, maar wat dan?

Dick Drayer

Demonstratie op Curaçao tijdens de intocht Dick Drayer / Persbureau Curacao

Curaçao krijgt dit jaar geen intocht van Sinterklaas. De ‘Stichting voor Kinderen’ in Willemstad heeft dat bekendgemaakt. Die organisatie haalt traditiegetrouw een week na de intocht in Nederland Sinterklaas naar het eiland, maar daar komt nu voorgoed een einde aan. “We moeten iets anders gaan doen.”

“Kritiek op het feest is er al jaren”, zegt Solange Trinidad van de stichting. “Maar de gebeurtenissen in de Verenigde Staten rond de dood van George Floyd hebben ons besluit versneld.” Vanwege de beperkende maatregelen rond het coronavirus en de slechte financiële toestand van veel bedrijven die als sponsor bijdragen, was er al twijfel of de intocht zou kunnen doorgaan. “Maar de discussie rond het racistische karakter van het feest heeft de doorslag gegeven.”
‘Koloniaal feest’

Sinds eind jaren 60 is er al protest tegen het ‘koloniale feest’ op Curaçao, maar niet voortdurend. Sinds 2011, toen sympathisanten van activist Quincy Gario van zich lieten horen bij de intocht in Willemstad, is de druk door tegenstanders van Zwarte Piet opgevoerd. Gario is een van de mensen die in Nederland de discussie aanzwengelden.

Vorig jaar werd het protest nieuw leven ingeblazen door de in Nederland opgerichte actiegroep Kick Out Zwarte Piet. De demonstranten eisten toen niet alleen de afschaffing van Zwarte Piet, maar ook van Sinterklaas. Het concept is kolonialistisch met een blanke baas en zijn zwarte slaaf, werd toen gezegd.

“Ik voel dat zelf niet zo”, zegt Trinidad. “Maar ik begrijp de kritiek wel. Vaders zeggen tegen mij dat ze het hele jaar door hard werken om een cadeautje te kopen voor hun kinderen en dan krijgt die witte man alle credits. Ik heb een dochter in Atlanta die mij uitlegt hoe Blackface daar wordt ervaren, dus ik begrijp het wel.”

Geen gekleurde pieten

Een groot probleem voor de stichting van Trinidad zijn afhakende sponsoren van de intocht. “Al mijn financierders worden geïntimideerd. Er worden zelfs brieven geschreven naar de hoofdkantoren van Amerikaanse vestigingen op het eiland om af te zijn van Zwarte Piet. Sponsors komen op die manier in een negatief daglicht, die willen dat niet.”

Gekleurde pieten zijn geen oplossing. “Niemand van mijn Curaçaose pieten wil een kleur, iedereen wil zwart. Ik moest vorig jaar zelfs lootjes trekken omdat niemand vrijwillig in een andere kleur dan zwart geschminkt wilde worden.”

Hoe nu verder?

De organisatie Curaçao tegen Racisme is blij met het besluit van de stichting. “Al had ik liever een duidelijke uitspraak gezien tegen racisme”, zegt woordvoerder Tyrone Brunken. “Vergeet niet dat het eenieder vrijstaat om het stokje over te nemen en alsnog een intocht kan organiseren. Dan helpt het om je duidelijk uit te spreken tegen het koloniale en racistische karakter van het feest.”

Brunken zou het mooi vinden om met de stichting van Trinidad om de tafel te zitten om na te denken over hoe nu verder. “Wat dat betreft heeft Suriname een goed voorbeeld gegeven, door in 1975 al in plaats van Sinterklaas een Kinderdag te organiseren op 5 december.”

Of het zover komt, staat volgens Trinidad te bezien. “Vorig jaar kwam Brunken protesteren, zonder een gesprek met de stichting aan te gaan. Wij gaan nu eerst zelf aan de slag, misschien mag hij aan het eind aanschuiven.”

Bron: NOS

Artikel delen

9 reacties

 1. Het concept is kolonialistisch met een blanke baas en zijn zwarte slaaf, werd toen gezegd.

  Denk dat deze mensen toch een bezoekje moeten brengen aan een psycholoog.

 2. Roberto. “Dat zwarten slaven van blanken zijn en je dat niet uit het hoofd van de blanken kan halen.”
  Eersteklas discriminerend denken.
  Van tevoren aannemen hoe iedereen van een bepaalde groep wel zal zijn en ergens over zal denken.
  Bovendien is het weer wij/zijn denken en discrimineren in stand houden

 3. Wat een stelletje kortzichtige leeghoofdige verstandeloze lafhartige bekrompen domme personen zeg die zich laten beheersen door mensenvrees zoals die Solange Trinidad. Wat heeft Curacao nu te maken met Amerika en drugs dealer en crimineel zoals George Floyd? Kijk mensen, men kan de jaarlijkse feestelijke traditie(s) afschaffen, maar de gedachte(n) dat zwarten slaven van blanken zijn en zal blijven, kun je nooit uit het hoofd van de blanken halen. De slavenhandel bestaat wereldwijd nog steeds. Daarnaast, waarom hebben de zwarten na al die eeuwen heen niets gemerkt over slavernij? En waarom nu pas willen ze geen slaven meer zijn? Let wel, nu zal de vijandschap tussen zwarten en blanken veel en veel groter worden. Nu zal de macht van Ku Klux Klan weer oplaaien en zal de kloof tussen blank en zwart zich verbreden, nu wordt het menens. Zien jullie dat niet in? Jullie laaien het smeulend vlammetje weer op. Laten we vooral in gedachte houden dat er veel vormen van slavernij zijn. De allerbekendste is de manier waarvan de sterken de zwakken met geweld tot slaaf maken. Maar er zijn nog steeds talloze slaven die zonder geweld tot slaven zijn gemaakt. En dat soort, hoé kunnen en zullen de zwarten het bevechten? In Charlottesville is de Ku Klux Klan al terug van weggeweest. Ook Neonazi’s met snorretjes en platgeplakte haar symboliek voor Hitler vindt en ziet men overal. Ja mensen, nu pas begint het weer, allemaal door al die zwarte Piet verbod, Kick off zwarte piet etc.etc. Maak je borst maar nat. Het zal zeker stormen tussen blank en zwart binnenkort. Volgens de SLPC zijn er 150 blanke groeperingen in de VS al opgericht, en 83 groepen van racistische skinheads, en men is ook al begonnen met het oppoetsen en het vereren van het standbeeld van Robert E. Lee die voorvechter was van de slavernij. Dus de strijd zal weer beginnen.

 4. De gebeurtenissen rond George Floyd hebben ons besluit versnelt…. Dus een drugs dealer die volgepropt met Meth uiteindelijk aan een hartstilstand dood gaat, terwijl die in zijn leven overvallen plegde met wapen op zwangere vrouwen, is de maatstaf voor Sinterklaas? Niet dat ik de actie van de politie goedkeur, maar toch….
  Get a life!!

 5. Gelukkig is er in Curacao, Aruba en Suriname absoluut geen racisme, gekleurde mensen discrimineren nooit en kunnen dus anderen, zeker blanken, best de maat nemen. Balk-Splinter

 6. Be serious. Kijk naar Zwarte Piet & Sinterklaas. Denk je dat kinderen de Zwarte Pieten en Sint Nicolaas gaan relateren met ras ?

  Het zijn alleen maar immature “adults” die aangeven : such racism. Purely for the attention they lack.

 7. Het is zo als Morgan Freeman een keer heeft gezegd : stop met mensen zwart/wit/rood/geel noemen. We zijn mens. Man, vrouw kind, niks meer niks minder. Het spijt me zeer, maar racisme wordt grotendeels door zwarte mensen in stand gehouden. Er is zelfs een eigen woord, neger, die negers vrij en trots mogen gebruiken maar o wee als een niet zwarte persoon dat durft te zeggen. Zelf-afzondering op en top!

 8. En om lekker de knuppel in het hoenderhok te gooien….. Ik vind dat ik gediscrimineerd wordt, omdat ik een traditionele sinterklaas wil. Met traditionele Sinterklaas en traditionele Zwarte Piet. O, nu moet ik duiken, want ik ben blank. Hou eens op met dat terroriseren van mensen die het niet met je eens zijn.
  Als je de hele tijd gaat roepen dat iets is vanwege een huidskleur, dan hou je dus het beoordelen op basis van huidskleur in stand.
  Zelf heb ik altijd vrienden gehad met allerlei achtergronden en ik denk nooit aan een persoon als zijnde wit/zwart/geel/paars/katholiek/jood/atheist, enz. Die persoon heeft een naam en eigenschappen.
  Als je zelf al beoordeeld dat je een probleem hebt met een witte sinterklaas omdat hij zogenaamd boven de zwarte pieten staat en dat je het dus fout vindt dat een blanke de leiding geeft aan zwarte pieten, dan ben je dus zo racistisch als maar kan zijn. Dus dan zou alleen een gekleurd iemand boven blanken moeten staan, of mag je alleen leiding geven aan je eigen ras of…….
  Iemand die op die manier oordeelt (op basis van ras) en net doet alsof hij/zij degene is die gediscrimineerd wordt, kan ik op geen enkele manier serieus nemen en alleen het agressieve karakter van je zin doordrammen serieus nemen uit veiligheidsoverwegingen.
  En dan is het inderdaad zo dat als je zo racistisch denkt dat je oordeelt of iemand leiding mag geven op basis van huidskleur, je er ook vanuit gaat dat anderen zo denken. En daar ligt het probleem.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Thursday, July 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Wuite reminds The Hague to include Caribbean Netherlands

THE HAGUE--Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Jorien Wuite of the Democratic Party D66 on Thursday reminded the Dutch government of the fact that...

Democracy now! | Wednesday, July 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Jacobs: Secret audio recordings create a dangerous precedent

PHILIPSBURG--Prime Minister Silveria Jacobs (National Alliance) does not condemn the threats made by Minister of Public Housing, Environment, Spatial Development and Infrastructure VROMI Egbert Doran (National Alliance)...