NOS | ‘Fatsoenlijk’ kabinet Curaçao komt razendsnel tot stand

Formatie kabinet Curaçao binnen twee weken rond | Persbureau Curacao

In Curaçao is in een mum van tijd een nieuw kabinet gevormd. De regering bestaat uit drie partijen en wordt geleid door partijleider Eugene Rhuggenaath van de liberale partij PAR, de winnaar van de verkiezingen.

Rhuggenaath zei dat snelheid geboden was bij de formatie, omdat er aanwijzingen waren dat Gerrit Schotte zijn positie in de interim-regering misbruikte om nog snel bevriende ambtenaren op bepaalde posities te benoemen. Ook waren er signalen dat Schotte bezig was geld weg te sluizen van overheidsinstellingen, zegt NOS-correspondent Dick Draijer op Curaçao.

Corruptie

Het nieuwe kabinet bestaat uit de partijen PAR, MAN en PIN. De formatie kon zo snel gaan omdat het regeerakkoord dat die partijen bij de vorige formatie eind vorig jaar gesloten hadden vrijwel gekopieerd kon worden. Het eind april gekozen parlement van Curaçao wordt vandaag geïnstalleerd.

Rhuggenaath ziet een patroon van intimidatie in het gedrag van de interim-regering. Ter ondersteuning van het fatsoenlijke bestuur dat hij nastreeft, wil hij als premier een integriteitskamer in het leven roepen, waar ambtenaren gevallen van corruptie en intimidatie kunnen melden.

Schotte

De vorige verkiezingen waren in oktober. Ze leverden een regering op met Henry Koeiman van de partij MAN als premier. Zijn kabinet viel door het overlopen van twee parlementariërs uit de regeringscoalitie. Na de val zijn kabinet kondigde Koeiman voor 28 april nieuwe verkiezingen aan.

In de nieuwe parlementaire verhoudingen zag oud-premier Schotte kansen om een nieuwe regering te vormen, zonder verkiezingen. Hij werd de sterke man in de interim-regering, zonder dat hij daarin een formele positie bekleedde. Wegens een veroordeling voor corruptie mocht hij geen bestuurlijke functie meer uitoefenen.

De gouverneur van Curaçao dwong nieuwe verkiezingen af, die het interim-kabinet had willen voorkomen.

Bron: NOS

3 Reacties op “NOS | ‘Fatsoenlijk’ kabinet Curaçao komt razendsnel tot stand

  1. Abraham Mossel

    Het kan niet snel genoeg Ericia-plasje, voor je het weet is de staats kas leeg geroofd, door ene Gerri de Raaf en co maffia club MFK/KFO/KdNT.

  2. ericlapas

    Wat een poppenkast zeg.

  3. Hopelijk zijn we nu snel van Pik Pisas, de lolo van Soto, af.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *