26 C
Willemstad
• woensdag 12 mei 2021 08:04

ParadiseFM | CMC pakt de draad weer op

CMC pakt deze week de reguliere zorg weer op. Vorige week werd al begonnen met urgente oncologische ingrepen. Deze week worden de eerste uitgestelde operaties en behandelingen...

ParadiseFM | Geen nieuwe besmettingen, één coronapatiënt overleden

Er is niemand positief getest op het coronavirus afgelopen dag. Het is voor het eerst sinds februari dat er geen nieuwe coronabesmettingen werden gemeld op Curaçao. Wel...

ParadiseFM | Hensley Meulens geen nieuwe baan bij MLB

Hensley Meulens gaat tot verrassing van velen dit seizoen niet aan de slag als coach bij een Major League Baseball team. Geen enkel team heeft voor komend...

NTR | Nieuw parlement Curaçao wil vooral eenheid terug brengen

Oscar van Dam WILLEMSTAD – ‘‘Er zijn velen die denken dat politiek een synoniem is van elkaar beledigen. Maar de manier waarop u iemand behandeld, zegt meer over...

DH | Mingo’s dismissal was politically motivated, lawyer Bloem argued

PHILIPSBURG--Dismissed Princess Juliana International Airport (PJIA) operating company PJIAE chief executive officer (CEO) Brian Mingo was ultimately let go by PJIA holding company PJIAH for political reasons,...

Ingezonden | De positie van de verpleegkundige beroepsgroep binnen de ziekenhuiszorg in vogelvlucht

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...
- Advertisement -spot_img
HomeLandenArubaNOS | Familie herdenkt Mitch Henriquez, die vijf jaar geleden overleed

NOS | Familie herdenkt Mitch Henriquez, die vijf jaar geleden overleed

Na vijf jaar is de zaak nog altijd voor de rechter.

Op Aruba hebben familie en vrienden vandaag Mitch Henriquez herdacht. Het is dit weekend vijf jaar geleden dat Henriquez werd aangehouden in het Zuiderpark in Den Haag. Hij overleed een dag later aan de gevolgen van zuurstofgebrek tijdens die arrestatie.

De herdenking werd gehouden bij de zee. “Het is een plek waar hij graag kwam op Aruba”, vertelt zus Lila aan Omroep West. In de middag is er een mis in de kerk, daarna gaat de familie naar de begraafplaats.

In Nederland wordt hij in besloten kring herdacht. Op Facebook organiseert de familie een vijfdaagse herdenking. “Mensen kunnen daar kaartjes of foto’s met ons delen.”

De 42-jarige Mitch Henriquez werd in juni 2015 door vijf agenten aangehouden op een muziekfestival in Den Haag. De politie arresteerde hem omdat hij had gezegd dat hij een wapen bij zich had. Henriquez verzette zich tegen de aanhouding en agenten gebruikten fors geweld, waaronder een nekklem. Een dag later overleed hij. De agent die de nekklem toepaste is in 2019 veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van een half jaar.

Na vijf jaar is de zaak nog altijd voor de rechter. De familie is naar eigen zeggen financieel uitgeput en is een Go Fund Me-pagina gestart. “We vragen de bevolking om hulp, zodat wij de openstaande rekeningen kunnen betalen en kunnen vechten voor gerechtigheid voor Mitch”, vertelt Lila. “Maar ook om verdere onderzoeken te kunnen betalen. Voor ons zelf is het niet meer mogelijk, het kost gewoon heel veel geld.”

De naam van Henriquez wordt de laatste weken genoemd bij Black Lives Matter-demonstraties. “‘Ik vind dat geweldig. Daaruit blijkt dat ook andere mensen het onrechtvaardig vinden”, zegt Lila.

Ze denkt dat de dood van haar broer ook met racisme te maken heeft gehad. “Dat bespreken we wel eens met vrienden die er die dag bij waren. Dan vragen wij ons af: Waarom is het zo ver gekomen? De politie heeft vanaf het begin gelogen. Op een gegeven moment ga je denken dat er iets is, anders gaan zij geen leugens vertellen. Dan moet er iets gebeurd zijn, waarschijnlijk wil de politie dat niet benoemen. De familie denkt er daarom wel zo over.”

Bron: NOS

7 reacties

 1. Volgens het NOS artikel “overleed hij een dag later..”. Wat mijns inziens waarneembaar was, is dat hij ter plekke overleed door verstikking en levenloos het politiebusje werd ingedragen. Er is volgens mij evenwel geen sprake geweest van opzet, slechts grove beoordelingsfouten. Bij verstikking raken slachtoffers, net zoals bijvoorbeeld bij verdrinking, in paniek en blijven niet stil staan of liggen. De politieman had kennelijk niet door dat hij de man aan het doodwurgen was. In tegenstelling tot George Floyd kon hij dit niet eens kenbaar maken. Door politiemensen gemaakte fouten zijn verrekt moeilijk om toe te geven en worden achteraf ook nog eens weggewuifd door openbare ministeries.

 2. Ik zal niet ontkennen dat de politie amateuristisch te werk is gegaan en ook gelogen heeft over de toenemende kritieke toestand van Mitch nadat hij was aangehouden maar dat neemt niet weg dat als je in een periode van aanslagen (Parijs en Brussel) politiemensen uitdaagt dat je een vuurwapen bij je draagt en je daarna bij aanhouding hevig verzet pleegt je je dood min of meer over je zelf hebt afgeroepen. Triest voor de familie van Mitch maar ook voor de betrokken politiemensen die dit ook nooit hebben gewild. Bij de agenten die Mitch aanhielden was ook een Arubaanse agent betrokken dus is er van racisme m.i. geen sprake geweest.

 3. De nekklem is omstreden. In verschillende landen zelfs verboden zoals in België bv.
  In Nl in uiterste gevallen (?) naar ook in 2013 is het fout gegaan.
  Duidelijk is vanaf het begin geweest dat er veel fouten zijn gemaakt, daar is iedereen die een beetje nadenkt en andere kranten dan de Telegraaf leest het wel over eens. Wat de term ‘mondi man’ nu hiermee te maken heeft is mij een raadsel, maar ja dat kun je aan @Trui, alias, alias etc wel over laten.

 4. Met stijgende verbazing lees ik hier deze reacties op de zaak Mitch Henriquez. Zwaar en ongenuanceerd opiniërend, bijzonder slecht geïnformeerd. Vanaf het begin zijn in deze zaak kardinale fouten gemaakt en bewuste manipulaties gebezigd door korpsleiding en OM. Die zijn uitvoerig aangetoond door journalistiek onderzoek. Zo was daar o.m. de toezegging van de korpschef aan de betrokken collega’s dat zij, ongeacht de uitkomst van het feitenonderzoek, hun baan zouden behouden. Zelf zie ik bij de Henriquez-zaak ook geen aantoonbaar racisme, maar het bestaan van instutioneel racistische profilering en vooringenomenheid bij de Nationale Politie is voldoende gedocumenteerd.
  Dit alles wordt veilig overeind gehouden vanachter een stevige blauwe muur.
  Mijn eerste kennismaking ermee hier was ongeveer 42 jaar geleden als cadet aan de Nederlandse Politie Academie (voorheen RIOHPA).
  “Sambo pesten” heette dat in het jargon. In de VS was mij eerder een variant van “targeted stop-n-frisk” geleerd. Same difference, not me style.
  Dus IMHO, eerst jezelf bekend maken met de feiten, voor je een simpel opscheppende Yiu di ‘Ruba een mondi man noemt.

 5. Hij was een lieve sterke grote jongen die geen vlieg kwaad zou doen zegt zijn zusje Lila $$$$, raar ? waarom verzette hij zich dan als een dolle hond ( misschien een snuifje teveel genomen ? ) toen hem werd gevraagd om rustig mee te gaan naar de politie oproer bus. Dat deed hij niet en werd in de boeien geslagen met behulp van een nek klem, dat keur ik ook niet goed, maar keur het wel goed als hij zich verzet tegen het gezag van onze democratie. Als je dit flikt in zuid Afrika en ook wat nu de laatste weken word gedaan in NL zoals in A Dam, dan word je verrot geslagen met een lange lat over je rug, ben je dan nog niet genezen krijg je een kogel in je benen of erger, trouwens in dit geval heeft deze actie van de politie niks te maken met racisme. Maar ja die kaart word nogal snel getrokken door steuntrekkers aangezien ze toch de hele dag thuis of in de kroeg domino zitten te spelen. En weer het handje op houden en geld vragen om door te kunnen ?? rechten, welke advocaat is zijn zakken aan het vullen met deze zaak die nooit never geld in het laatje gaat brengen voor Lila

 6. Tja stoer doen heeft consequenties. Nu ben je al 5 jaar wormenvoer omdat je dacht leuk te zijn. Daarom drink gematigd en denk na

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties