NOS | De dubieuze rol van Aruba Airlines bij het uitzetten van Cubaanse dissidenten


Tenminste twee Cubaanse dissidenten zijn tegen hun zin hun land uitgezet, waarbij ze aan boord werden gebracht van een toestel van de nationale luchtvaartmaatschappij van Aruba. Was dat wel legaal? En wat is de rol van Nederland in deze zaak?

In onderstaande YouTube-video zie je hoe Nieuwsuur-verslaggever Siebe Sietsma naar Midden-Amerika reist en in de schimmige praktijken duikt waar Aruba Airlines bij betrokken lijkt.

Eliécer Góngora Izaguirre zwerft al bijna een jaar door Midden-Amerika. Dat zijn leven zo’n radicale wending zou nemen had de Cubaan zelf ook niet verwacht toen een jaar geleden de politieke politie bij hem binnen viel. Hij werd naar eigen zeggen opgepakt vanwege zijn politieke activiteiten en tegen zijn wil – met een dubieuze rol van Aruba Airlines – Cuba uitgezet.

Wij spreken Eliécer en gaan naar Aruba om uit te zoeken welke rol Aruba Airlines speelt bij deze uitzettingen. Zij beweren namelijk dat Eliécer uit eigen wil met hun vlucht mee is gegaan.

Lees hier meer feiten uit ons onderzoek en de reacties van alle betrokken partijen: https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2317646.

Dit is een reportage van: Siebe Sietsma en Luuk Mulder.

Bron: NOS

3 Reacties op “NOS | De dubieuze rol van Aruba Airlines bij het uitzetten van Cubaanse dissidenten

 1. Wat Air Aruba hier doet is niet goed natuurlijk en het kan hen hun landingsrecht in de VS kosten. Aan de andere kant als socialist kan ik wel begrip voor hebben.

  Het politieke systeem in Cuba garandeert iedereen een menswaardig bestaan en dat is wat deze Eliécer Góngora Izaguirre tegen heeft geageerd.

  Blijkbaar wilt hij een klassenmaatschappij als Curaçao waar een kleine groep alles bezit en een grote groep in de marge moet overleven.

 2. Uitstekende journalistiek. Aruba Airlines heeft heel wat uit te leggen, over haar boarding procedures en hun Venezuelaans/Cubaanse aandeelhouder.

  Hadden wij dergelijke journalisten maar. Maar nee, wij hebben de Vigilantes en de Umpy Welvaarts.

 3. Als deze operatie geslaagd is kunnen we misschien ook Ruggenaath een ruggengraat geven (hij heeft er nu geen).

  En Eric Garcia is te oud voor een operatie, maar Stephen Capella en Neysa Isenia zijn wel toe aan een rechte rug.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *